BLACK

Jag har fått vara med om världens häftigaste grej, kanske en av de största PR-kupperna någonsin i Sverige ”En snackis”. Det började i början av mars när Tommy Nilsson ringde mig och berättade att han hade tackat jag till att medverka i en snackis. Tommy berättade vidare att han skulle byta namn till ”Black” som  i ”Marabous Black saltlakrits”.

Vilken otrolig PR för nya skivan som släpps i slutet av maj. Tommy sa då som han sa till vissa tidningar och radio i tisdags; ”jag är 53 år gammal och detta är en jättechans för att få ut reklam för nya plattan som släpps i slutet av maj”. Självklart sa jag det var väl inget att tveka om.  Allt var jättehemligt. Den 18 mars skulle Tommy byta namn till Black.

IMG_2540
Tommy som artisten Black.

Tiden gick och jag tänkte inte mer på det. I fredags 15/3 ringde de från Forsman & Bodenfors reklambyrå som hade planerat kampanjen. Till saken hör att jag har skapat och sköter Tommys officiella Facebooksida. De berättade att de gärna ville ha med Tommys Facebookgrupp i Blackupplägget också. De skulle länka till Tommys Twitter och min grupp på blacktheartist och givetvis tackade jag ja.

2 bilder skickades till mig. En profilbild och en omslagsbild plus en tid som jag skulle lägga upp bilderna på gruppen. Klockan 09:00 på måndag morgon skulle bilderna ut. Kände då att det blev mer och mer spännande, hur skulle detta sluta. På söndagskvällen skickade jag sms till Tommy och frågade när han skulle börja? På morgonen svarade han. Han frågade hur jag kände för det. Nervöst skrev jag tillbaka.

Coverphoto
Omslagsbilden till Facebooksidan.

Klockan 09:00 vid frukost på måndagen lade jag ut bilderna på Facebookgruppen. Min grupp med Tommy var först ut med att publicera ”Black”. Första kommentaren jag fick var ”Virus, Glenn?” på gruppen.

Jag blev helt förvirrad vad skulle jag göra, skulle jag svara eller låta det bero. Det blev det sistnämnda. Strax efteråt bytte Tommy namn och bild på sitt Twitterkonto. Sen tog det inte lång tid tills det började.  Kottemanagement skickade ut en länk med att Tommy byter namn. En länk skickades till mig som jag skulle lägga upp på Facebooksidan. Där stod det. ”När jag nu släpper mitt nya mörka album vill jag även markera det med ett nytt namn. Därför döper jag nu om mig till Black.” plus en länk till hemsidan med Black. Sen var det full fart. Aftonbladet, Expressen, GP m.m. undrar i vilken tidning på nätet det inte stod i.

Twitterflödet om Tommys namnbyte var stort. P4 extra med Lotta Bromé tog också upp det. Tommy var med överallt. Senare på eftermiddagen började det spekuleras om det var en reklamkupp för AIK. Fast det var en tjej som med hjälp från olika håll som faktiskt hade gjort lite eftersökningar och lyckats att gissa rätt bland de olika saker hon skrivit. Det var säkert flera som gjorde de också.

På kvällen såg jag att Tommy skrivit att han lägger upp en ny låt Kl 09:00 på hemsidan, då förstod jag att det var över. Någon gång mellan 08:30- 09:00 kom avslöjandet som egentligen skulle pågått i några dagar med lite olika saker varje dag. I 24 timmar var Tommy artisten ”Black”. Tommy och jag pratades vid på tisdagen. Jag sa till Tommy att jag aldrig varit med om något liknande.

Capture
Artisten Blacks hemsida.

Tog kontakt med Forsman & Bodenfors reklambyrå och de berättade att Tommys hemsida på webben blacktheartist hade haft ca 59 000 besök på måndagen och när vi pratades vid på tisdag eftermiddag var det ca 30 000 den dagen.

På Facebooksidan var det nästan 4000 personer som sett inlägget med att Tommy byter namn. Gruppen på Facebook ökade med en hel del nya medlemmar och Tommys Twitterkonto var det många som anslöt sig till. Även på onsdagen var det diskussioner i media.

Tommys nya hemsida öppnades på onsdagen. På torsdagen så kom ett annat besked om Tommy. Han var 8:e mest som det var Twittrat om i världen dygnet 18-19 mars.

Jag tog kontakt med Bengt-Robert ”Kotte” Ohlsson på Kottemanagement som är Tommys agent att bad han beskriva hur han upplevde måndagen och tisdagen under Black kampanjen.

-Måndagen den 18 och 19 mars är två dagar jag aldrig kommer att glömma. Inte i min vildaste fantasi när man satt i möte med reklambolaget kunde jag tro att det skulle bli en sådan uppståndelse. Det bevisar att Tommy Nilsson berör många människor. Nu känns det skönt att kunna ägna sig åt att sätta jobb på the one and only Tommy Nilsson.

Jag bad reklambyrån Forsman & Bodenfors göra en kort sammanfattning om kampanjen ”Black” så här svarade de:

Kampanjen gick ut på att chokladen Marabou Black gjorde come back. Därför iscensatte vi att Tommy Nilsson skulle göra comeback, men under artistnamnet Black. Sedan knöts det ihop med ”Det finns bara en Tommy Nilsson, och bara en black. Nu gör båda come back”.

 Första stadiet handlade mest om att lansera nyheten om namnbytet till Black.

 Andra stadiet handlade mest om olika spekulationer från media. Folk började ana att det var en kupp och många spekulerade kring vem som låg bakom. En del trodde att det var AIK.

Tredje stadiet kan vi kalla avslöjandet, här släpptes en film där Tommy berättade att han fortfarande är Tommy Nilsson, och att det bara finns en Black, och det är chokladen. Det här stadiet ledde till en del diskussioner som främst handlat om ”får man göra så här”, ”vem vinner på detta”, ”hur kan en kampanj påverka mediernas roll” osv.

Sammanfattningsvis har kuppen gått över förväntan. Marabou är glada, Tommy är glad, och vi (reklambyrån) är glada.

Tommy släpper en ny skiva, och Marabou släpper en mjölkchoklad med saltlakrits.

Tommy Nilsson.

Pratade med Tommy igår fredags och han jobbar nu med sin nya skiva som släpps i slutet av maj. En ny singel finns ute och den går att höra och se alldeles under här. Längst ner finns också en länk till Tommys Facebooksida.

Tack Tommy, Forsman & Bodenfors och Kottemanagment för bilder m.m. och tack för att jag fick vara med om detta.

Tommy Nilsson Facebook.

En reaktion till “BLACK

  1. Tycker att det var en häftig grej… fast visst hade det varit spännande att höra ”Black” också… 🙂 Tummen upp från mig i alla fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close