Charlie Häggstam jobbar som chefsmekaniker i Formula 1

Idag får ni träffa Carl-Johan ”Charlie” Häggstam som ende svensk jobbar som 1:e chefsmekaniker i Formula 1 stallet Caterham. När jag träffar Charlie har han precis kommit till Sverige efter loppet i Malaysia.

Charlie Häggstam.

Charlie är född i Halmstad, flyttade i tidig ålder till Tranås. Därefter blev det Västerås och där studerade han på flygtekniska linjen. Mjölby blev nästa ställe efter utbildningen i Västerås. I Mjölby började han jobba för ”Scandinavian Formula School”, sedan blev han anställd av Eje Elgh och flyttade till Karlskoga i slutet på 90 talet.

2005 flyttade han till England och bodde där 2 år. Några år i Spanien blev det också och därefter blev det England igen. 2010 i januari fick han chansen att börja i Formula 1 stallet ”Virgin”. Den chansen fick han genom de kontakter han skaffat sig av att han jobbat i andra serier i motorsportens värld. Charlie berättar om en serie som hette A1GP där olika länder tävlar mot varandra. Hans teamchef då i A1GP blev teamchef för det nya stallet ”Virgin” i Formula 1 och då blev Charlie erbjuden jobb där. Där jobbade han som 2:a mekaniker. Han hade hand om bakänden på bilen berättar han.

2011 i maj-juni fick han erbjudande att jobba för Lotusstallet. Han fick samma jobb som han hade på Virgin. 2012 fick han en ny position i stallet som då hade bytt namn till Caterham F1. Då blev han 1:e mekaniker och fick ha hand om en egen bil. Cirka 15 personer är han chef över. Han har huvudansvaret för bilen och ser till att de andra gör som de ska. 2012 var det Vitaly Petrov som körde bilen Charlie basade över.

_N7T0931
Charlie och Vitaly Petrov.

Charlie berättar att det finns flera olika ansvarsområden för mekanikerna. En som har hand om framdelen på bilen, en som har hand om bakdelen, en elektriker, en motorkille, en växellådskille, en som har hand om hydraliken, en som har hand om kolfiberdelarna på bilen och lite annat. Charlie har ansvaret att bilen byggs enligt rätt ritning, att rätt uppdateringar sitter på bilen, och är även närmaste kontakt med ingenjörer och dylikt om email och ritningar och allt möjligt.

Jag frågar hur han kan hålla koll på allt. Det funkar säger Charlie och skrattar,  det sköter sig själv när man är inne i det. I depåstoppen så lyfter han bilen där bak. Han berättar att sen väntar han på tecken från varje kille som byter däck eller de som gör något annat, att de skall lyfta upp sin hand och visa att det är klart. 2012 var det 20 lopp. I år är det 19 berättar Charlie vidare.

Efter varje lopp packas allt ihop och skickas sedan till nästa ställe de skall köra. Cirka 30 ton väger allt som fraktas från och till varje lopp. Ungefär 200 dollar per kg kostar det att frakta det som ett Formula 1stall har. DHL har hand om all frakt inom Formula 1. Det sker även frakt via båt.

_N7T0427
Charlie jobbar med bilen när de är i Brasilien 2012.

Jag frågar Charlie hur dagarna är innan tävlingen drar igång. Söndagen är nästan lugnast säger han.  När bilen åker ut på kvalet så får de inte göra något mer med den. Då skall bilen vara klar för tävlingen. Du får göra vissa kontroller efter kvalet säger Charlie men är det något annat som måste bytas på bilen måste du lämna in ett papper till FIA och be dem om lov att byta om något är sönder. Men oftast är det inget problem om något behöver bytas. Det står 2 kontrollanter från FIA vid varje tävling som kollar så de inte gör någonting med bilen.

På söndag morgon tar man av karossen och värmer upp motorn. Cirka 2 ½ timme innan start så varmkör de bilen och kollar även växellådan och systemet att allt är okej. Strax innan loppet har de ett möte där ingenjörerna berättar på ett ungefär hur många depåstopp de tänkt sig och vilka däck de skall åka på. Sen är det bara att byta om och göra sig klar för racet. Depån öppnar en halvtimma innan racet så oftast åker man ett varv och kollar så allt är ok.

Det brukar väldigt sällan vara något problem med bilen. Jag frågar om han testar Formula 1 bilen själv någon gång. Nej säger han det är för mycket pengar och sen behövs det 12 man för att starta bilen.

Malaysia Grand Prix 2012.

Hinner du med att se något när du är ute och jobbar? Jo man hinner allt gå ut och käka och ta en öl med gänget och se sig om i bästa fall. Vi pratar om de olika banorna och platser han besöker och frågar vart han tycker det är roligaste att resa till. Banan spelar inte så stor roll det är mer det runt omkring som spelar roll säger han.

Han nämner att Australien är väldigt fint. Kanada är bra, banan där ligger i den gamla OS-byn. I USA som de var i förra året för första gången var riktigt bra säger han. Valencia, Ungern, Spa i Belgien ligger ute bland skogen och ligger riktigt fint. I Abu Dhabi har de luftkonditionering i garagen berättar han. Singapore på natten när de kör är jättefint.

I Brasilien pratar han om den riktiga passionen som publiken har där. Publiken lever sig verkligen in där. Det skriks på läktaren och det kastas stolsdynor. I Ryssland kommer det troligtvis bli Formula 1 nästa år berättar Charlie.

USA Formula1 2012

På bilen sitter det 250 sensorer som mäter olika saker. Det är mycket data säger Charlie. Ingenjören pratar med föraren under loppet. Under ett lopp pratar man inte så mycket med föraren om det inte är några problem som uppstår. Man måste lägga upp en bra strategi inför depåstoppen. 65 personer är det i teamet under ett lopp.

Jag frågar om skillnaden ligger i bilen eller förraren för att kunna vinna ett lopp. Till största delen bilen säger Charlie, sen så är det klart olika kvalité även hos förarna som spelar in. Men det finns ingen dålig förare i Formula 1. Det krävs så otroligt mycket att kunna köra en Formula 1 bil. Det hade varit väldigt intressant och sätta de bästa förarna i en bil de inte kört innan och se vem som vinner. Charlie tror det skulle stå mellan Alonso, Vettel och Hamilton. Alonso är nog den bästa föraren i Formula 1 enligt Charlie.

Vi kommer in på budgeten för Formula 1 team. Det kostar ungefär 40 miljoner pund att driva en bil ett år utan utveckling av bilen. Då satsar man även 40 miljoner på utvecklingen. Men tar man då Ferrari så satsar de 160 miljoner pund på att utveckla bilen så det är en del skillnad mellan de olika stallen ekonomiskt.

Charlie jobbar med bilen.

Efter varje race kollas bilarna. Det sker en säkerhetsmässig besiktning av bilen vid varje före varje race av folk från FIA.Cirka 650 kg väger bilen.

I år är det ett mellanår i Formula 1 kallar Charlie det. Nästa år 2014 kommer det bli nya motorer i bilarna,  v6 motorer med turbo. Bilarna kommer inte att se likadana ut som i år. Charlie har cirka 200 resdagar varje år. Han och fästmön Mia bor i Whitney i England och har även en lägenhet i Karlskoga. Fabriken ligger i närheten där han bor i England.

De flesta teamen har sina högkvarter i England berättar Charlie. Med på varje resa så är det även inbokat ett cateringföretag som sköter all mat. Frukost, lunch och middag. 3 kockar, 1 som är ansvarig för all frakt, 3 som jobbar i servisen. De har även mycket gäster på lördag och söndag som de lagar mat till.

Jag frågar om han träffar mycket kändisar. Skådespelaren Owen Wilson var och hälsade på i garaget berättar han. Har även sprungit på Mick Jagger i depån och även en del fotbollsstjärnor  Vi kommer in på Ronnie Peterson och jag berättar att jag träffade honom och Reine Wisell som liten på Mantorp. Han berättar att han har Ronnies hjälmväska. Han fick den av Eje Elgh som Charlie jobbat med och även är kompis med. Eje var kompis med Ronnie Peterson.

Charlie pratar med Owen Wilson.

Jag frågar om han hade någon idol inom motorsporten när han växte upp. Ayrton Senna säger han. Händer det att skämtas mellan teamen innan tävlingarna. Nja det händer väl kanske något någon gång. Man umgås ju alltid ihop med de andra teamen när man är ute och tävlar. Alla är kompisar säger han.

Samtidigt finns det en oskriven lag som säger att man vissa saker pratar man inte om mellan teamen, men det brukar aldrig vara några problem. Det är ju mycket hemligheter inom de olika teamen. Jag kan ju inte springa in i Virgin stallet även om jag känner alla där, utan man stannar utanför och frågar om det är någon speciell man vill prata med. Roligaste minnet? Det var nog förra året när de blev 10 i konstruktörsmästerskapet i det sista loppet. Det var tack vare Charlies bil. Petrov tog 11:e platsen i sista loppet för att de skulle bli tia i mästerskapet.

Glädjen var stor efter de blivit 10 i konstruktörsmästerskapet i sista loppet i Brasilien 2012. Petrov och Charlie efter loppet.

I år har Charlie föraren Charles Pic i sin bil. Charles är född 1990 i Frankrike.

2013 Malaysian Grand Prix - Saturday
Charlie och Charles Pic samtalar inför loppet i Malaysia. 

Jag frågar Charlie om han hinner med några fritidsintressen bredvid jobbet. Det blir lite wakeboard och vattenskidor. Han berättar att han tävlat i slalom. Tävlade i SM 1992 i Lindvallen i Volvotrofén. Han har även varit med i olika motorsporter och vunnit med sina team han varit med i.

En vecka ungefär tillbringar han i det land de skall till vid varje tävling förutom i Europa där bygger det oftast klart bilen hemma då blir det några färre dagar att vara iväg. Om några dagar skall Charlie iväg på nästa tävling. Shanghai är det som står på tur. Tusen tack för jag fick en pratstund med dig Charlie. Det var mycket trevlig och lycka till i fortsättningen.

IMG_8361
Charlie och jag.

Alla bilder har jag fått tillstånd av Charlie Häggstam att använda i detta reportage.

6 reaktioner till “Charlie Häggstam jobbar som chefsmekaniker i Formula 1

 1. Bra och intressant intervju Glenn
  Vilket drömjobb han har och rätt åsikt
  Om bästa föraren (Alonso)
  Tommy

 2. Toppenreportage Glenn… 🙂

 3. Ruggigt bra intervju. Roligt med lite F1=)
  Förresten är Vettel den bästa föraren=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close