City-Tuffen Lysekil

Ni som har besökt Lysekil har säkert sett att vi har ett tåg som kör på gatorna här i Lysekil. Jag träffade Ingemar Larson som inte bara varit festivalgeneral utan som också är tåggeneral. I år är det 24:e året som City-Tuffen trafikerar Lysekil. Ingemar berättade om hur det hela började.

IMG_4146
City-Tuffen.

Det hela började som en sömnlös idé tidigt i ottan torsdagen den 2 januari 1992. Ingemar hade funderat på ett tåg under några år. Han berättar att ett tivoli var i Lysekil när de hade badortensdag nere vid fiskhallen på 60-talet och de hade ett tuff tuff tåg. Ingemar hade i många år försökt att få tag på ett tåg till karnevalerna han var med och anordnade, men det har varit väldigt svårt säger han. Ingemar har försökt att få hyra tåg.

Ringde till Saab och Volvo. 

Han ringde till Saab och Volvo för de hade sightseeing tåg, men de gick inte att hyra berättar han. Ingemar drogs sig till minnes att han på hösten 1991 hade pratat med Bengt ”Samba” Nilsson som berättade att han varit på semester i Mora där hade Bengt åkt med ett tuff tuff tåg. Tänk om vi hade haft ett sådant tåg i Lysekil sa Bengt till Ingemar.

Redan på morgonen den 2 januari 1992 ringde Ingemar till Moraköpmän och fick tag på ordförande där. Han berättade att det var skohandlaren som var involverad i tåget som fanns i Mora. Skohandlaren berättade för Ingemar att det var ett företag i Karlstad som heter Ring-Bingo som de hade köpt tåget av. Skohandlaren i Mora skrev ner lite om hur de hade lagt upp det och skickade till Ingemar.

Ingemar tog kontakt med Ring-Bingo i Karlstad och tisdagen den 7 januari fick han broschyr och papper om tåget både från Mora och ifrån Karlstad. Ingemar satte upp lite stolpar på ett papper om tåget och åkte ner till Helge Gustafsson på LyskekilsPosten och sa att han fått en broschyr på tåget och frågade: Tycker du vi skall dra igång detta. Kl. 14:00 på tisdag så beslutade de att dra igång projektet med tåget.

Mellan den 7/1-17/1 alltså på tiodagar hade de fått ihop 28 st. intresserade och 210 000:- i aktiekapital.

IMG_4155


Bildade ett aktiebolag. 

Den 23 januari hade de den första träffen hemma hos Ingemar. Det beslöt att bilda ett aktiebolag och köpa in ett tåg. Den 24 januari ringde Ingemar till Karlstad och beställde tåget. Den 2 april ringer de från Karlstad att tåget hade kommit och den 9 april hämtar det tåget i Karlstad och lossar det uppe på kommunens förråd. Ingemar hade ju bara sett tåget i en broschyr och visste att det var en Volkswagenmotor som satt i loket, men trodde att det var nedväxlat i transmissionen.  Det var bara 2 växlar plus backväxel. De andra växlarna var låsta. De provkörde tåget och det visade sig att det var väldigt svagt i backarna.

De konstaterade att detta var ju en katastrof det skulle ju aldrig gå att komma uppför backarna här i Lysekil. Den 10 april ringer Ingemar till företaget i Karlstad. Hon som han hade beställt tåget av var på semester. Chefen för bolaget var i Polen och skulle komma hem efter en vecka. Ingemar kände att han hade lurat med sig all de 27 som satsat i det här projektet. De var en katastrof och ett misslyckande tyckte Ingemar.

Den 13 april hör chefen av sig från Polen och han berättar att han ringt Italien och de kan få fram ett större lok på cirka 3 veckor. Ända problemet var nu att de inte hade tagit in en större modell förut och de var tvungna att typa in det berättar Ingemar.  Loket var dessutom 145 000 kronor dyrare än de andra.

14 april tog de ett nytt styrelsemöte. De i styrelsen ville att de skulle låna upp pengarna som fattades. Ingemar tyckte det var tufft att ha ett sådant stort lån så de beslöt att de skulle ta in 7 st. nya aktieägare på 10 000 kronor var. Den 15 april beställdes det nya loket. Nu var de totalt 36 st. aktieägare.

IMG_4176
Tåggeneral Ingemar Larson.


De ringer från Karlstad och säger att det nya loket har kommit.

Den 8 maj ringer de från Karlstad att det nya loket har kommit. De säger att det tar 1 vecka att typgodkända loket. 15 maj åkte de till Karlstad med Slam & Containers lastbil med det lilla loket på flaket för att hämta det stora. KL. 19:00 var de tillbaka i Lysekil och det var ju en helt annan maskin berättar Ingemar. Allt var frid och fröjd säger Ingemar. Det nya loket vägde över 2 ½ ton.

Nu var problemet att när de beställde det lilla loket så behövdes inte vagnarna besiktigas. När de nu hade ett större lok var vagnarna tvungna att registreringsbesiktigas. De var tvungna att få hit någon som kunde besiktiga alla vagnarna. De hade en stor beställning den 20 maj 1992.

Den 22 maj började besiktningen av vagnarna. Den 27 maj var alla papper klara. 29 maj 1992 blev det premiär för allmänheten. Den 18 juni var det premiär för första linjetrafiken på alla de stationerna de hade på olika ställen här i Lysekil. Nu när de hade linjetrafik och beställningstrafik var de tvungna att ha mera tillstånd. Det likställdes med att öppna ett bussbolag. Man måste ha någon som är trafikansvarig berättar Ingemar.

För att någon skulle kunna bli det så var man tvungen att gå en kurs på 9-11 dagar och som kostade flera tusen kronor. Ingemar åkte ner till Henry Didricksson på taxi. Taxi var delägare i tåget. Ingemar kände att han inte skulle ha tid att gå denna kurs utan måste få tag i någon som kan detta. Henry tyckte han var för gammal och skulle snart gå i pension, men berättade att det fanns en till i Lysekil som var utbildad för detta. De fick tag i en trafikansvarig till slut.

IMG_4191

Första året var gick väldigt bra berättar Ingemar. De fick ett uppdrag att köra tomtetåg i hela december i Malmö. Sen har det rullat på. I år är det 21 år sedan de startade och premiären här i Lysekil är den 10 juni. Fast de har redan haft uppdrag i år. Den 10-11 maj var de och körde för Stenungsundsköpmän. I augusti den 16-17 så har de ytterligare ett stort uppdrag för Stenungsund. ”Tjörn Runt” fyller 50 år så lok och vagnar skall dit. Ingemar berättar att de genom åren varit på cirka 80 utombys uppdrag på andra platser i Sverige.

De har varit i Malmö 1992, Festivaltåg i Helsingborg 94-95, Jultåg i Helsingborg 02, Jazztåg i Kungshamn 93, TV:s julkalender ”Håll huvudet kallt” 94, Vänersborg 95-96-97-98-00 och många andra ställen runt om i Sverige. Ingemar berättar att det är mycket mer bokat i år på hemmaplan.

Han ser även framemot de 2 stora konserterna som blir i Lysekil. De första 12 åren rullade det på bra. De blev skuldfria och köpte lite obligationer. De sista 9 åren har varit så där berättar han. Tåget har under de senaste åren genomgått en renovering och en total genomgång därför är hela tåget är i perfekt skick. Ingemar hoppas på en gynnsam sommar. Förra sommaren var dagsturerna de bästa sedan elva år tillbaka. Kvällsturerna har tappat men han hoppas på en vändning på dessa i år. Midsommarafton går tåget till 14:00. Midsommardagen går det inte på grund av all trafik i Lysekil. Den 10 juni är det premiär i Lysekil. Varmt välkomna hälsar Tåggeneralen Ingemar Larson.

Fakta City-Tuffen:

Byggt av Dotto i Italien.

Tåget tar 48 vuxna personer eller 50-60 barn.

Loket drivs av en kraftig dieselmotor. Klarar därför mycket branta backar.

Förstklassig ljudanläggning ombord.

 City-Tuffen är ett av få tuff tuff-tåg med klass 1 traktor på lok och vagnar. Får därför köra utan dispens på alla allmänna vägar. Ej motorvägar. 

IMG_4232

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close