Jag fick en intervju med handbollslegenden Ljubomir Vranjes

Den 23 juli 2013 var det stor handsbollsfest i Lysekil. Ljubomir Vranjes lag SG Flensburg möter Bohuslän-Allstars i Kronbergshallen i Lysekil. I samband med detta passade jag på att göra en intervju med handbollslegenden Ljubomir Vranjes.

Ljubomir tillbringar den tid han får över med sin familj i sin stuga här i Lysekil. Han gillar Lysekil eller som han sa älskar Lysekil. Här i sin stuga är nästan det enda stället i världen där han får lugn och ro. Född i Göteborg 3 oktober 1973 och i år fyller han 40 år. Vi träffades ute på Havets Hus Bistro & Café och tog en fika och pratade.

IMG_8517
Ljubomir Vranjes.

 Började med att spela fotboll

Han berättar att han började spela fotboll när han var 5 år. Tränaren i fotbollslaget var också handbollstränare och när utomhussäsongen tog slut så hade de även någon turnering inomhus. Men tränaren ville ju att de skulle träna och röra på sig. Hela fotbollslaget blev handbollslaget på vintern berättar Ljubo. På sommaren fotboll och på vintrarna blev det handboll.

Fram till 13 års ålder pågick detta. De var säker 14-16 killar som höll på med det.  Det var så han började med handbollen det var en ren slump säger han. Kortedala IF la ner årgången som Ljubo var med i. De skulle spela pojkallsvenskan för 14-åringar men föreningen hade inte råd med detta. Det var lite strul. Han berättar även att de vann allt de ställde upp i. 6 killar i gruppen bytte till Redbergslid IK inklusive Ljubo. Där fick de spela pojkallsvenskan. Efter de rullade det på.

Det blev 11 år i Redbergslid. 5 SM-guld, 3 Cup-guld och 2 nordiska mästerskap vann de också. Det blev en hel del framgångar med RIK. 70-80 % av det han lärde sig om handbollen lärde han sig av Ola Lie och Reine Pedersen i RIK.

Jag frågar vilket SM-guld som varit det roligaste?

– Första är alltid roligt. Det var stort och jag var ung säger han. 5:e avgörande i Frölundaborg och vi vinner mot Sävehof det finns många roliga minnen. 1996 började han i landslaget och det var i Japan i en för-VM-turnering. Det var en otrolig ära att få spela i Svenska landslaget och samtidigt få vara med dessa fantastiskt bra handbollsspelarna som ung kille.

Kom med i OS

Det gick bra. Han kom med precis efter OS i Atlanta. Även hemma i serien gick det bra. 1997 blev han uttagen till VM i Japan. 2007 gjorde han sin sista landskamp med landslaget. Med Landslaget blev det 3 EM-guld, 1 VM-guld, 2 VM-silver, OS-silver och en massa andra titlar. Det blev många fina medaljer men framförallt många goda vänner från den tiden. 35 titlar inklusive tränaryrket har han vunnit. Det är stort.

Fick erbjudande om att bli tränare i Skövde

Jag frågar Ljubo om hur han kom in på det här som tränare. Han berättar att även som spelare styrde han nästan allt. I alla fall anfallsmässigt säger han. Han tyckte inte steget var så långt från att vara spelare och vara tränare.

Han skulle flytta hem för hans kropp var helt slut som handbollsspelare. Det blev mycket skador så han slutade mitt i säsongen. 6 månader hade han på sig att funderade på vad han skulle göra i fortsättningen i sitt liv. Men han bestämde sig rätt snabbt. Det var tränare han ville bli. Han fick ett erbjudande från Skövde och en del andra föreningar, men han valde Skövde.

Skrev på ett 3-årskontrakt med Skövde

Ljubo fick ett kontrakt på 3 år som han skrev under och var jättenöjd med det. Men under den här tiden hände det en hel del saker i Flensburg. De hade ingen sportchef och det var många rutinerade spelare som skulle lämna laget. Vd:n lämnade helt plötsligt Flensburg. Ljubo hade varit lagkapten i laget när han lämnade dem. Flensburg erbjuder här vid denna tid en sportchefsroll.

Han skulle scouta och hitta en röd tråd från ungdomslaget och slussa upp spelare till A-laget.  Det var ett otrolig jobberbjudande som han inte tackade ja till utan, han tackade nej. Han ville bli tränare säger han. Flensburg gav inte upp utan var ihärdiga att få över honom till dem.

Ställde frågan direkt till Skövde

Han ställde frågan till Skövde; ”Vill ni att jag skall bli tränare i Skövde så blir jag det. Men Flensburg är beredd att betala för sig och göra en deal med er”. Skövde valde dealen. Nu blev han sportchef i Flensburg.

Blev även tränare i Flensburg

Efter ett och ett halvt år i Flensburg blev han även tränare för laget. Per Carlén var tränare i Flensburg. Ett rykte hade spridit sig att han skrivit på för Hamburg. Flensburg ville ha kvar Per men ryktet var sant att han skrivit på och då fick han sparken.

Då satt Ljubo i styrelsemötet och kände att han var tvungen att ta tränarjobbet. Det gick riktigt bra säger han. Spelarna tog sig samman och hjälpte till och laget började vinna en hel del matcher som de inte hade räknat med. Ljubo och familjen hade byggt ett hus i Göteborg men redan i augusti samma år så bestämde de sig för att stanna i Tyskland.

Vann Cupvinnarcupen

Redan första året vann de Cupvinnarcupen och var i final i Cupfinalen och nu har han kontrakt med Flensburg fram till 2017. Han trivs väldigt bra i Tyskland det är på många sett likt Sverige men ändå inte säger han. Det finns traditioner i Tyskland det finns traditioner i Sverige. Mentaliteten är ungefär som Sverige när det gäller arbete eller passa tider och disciplin.

Han försöker att vara i Lysekil så ofta han har lite ledig tid men säger att problemet är han har ingen ledig tid. Till jul försöker han komma hem till Lysekil, kanske någon helg i januari eller vid påsk.

Jobbar både som sportchef och tränare

Han jobbar ju både som sportchef och tränare i Flensburg så det är nästan omöjligt för honom att vara ledig. Han jobbar även nu när han har lite ledigt med Flensburg. Men säger samtidigt att han kan ofta bestämma tiderna när han behöver svara eller skriva sina mail eller ringa samtal. Något som han gjorde när han blev sportchef var att planera försäsongen med matcher i Sverige för Flensburg.

23 juli kommer Flensburg till Lysekil

 Den 23 juli kommer laget till Lysekil för match mot ett Bohuslän- Allstars lag. Han känner ju så många ledare och har ett brett kontaktnät i Sverige. Samtidigt är det otroligt kul att för de svenska ungdomarna att få se dessa spelare som tränar hårt och visar vilken kvalité dessa spelare har. Att se att hård träning ger utdelning. Laget är ju ett av de 8:e bästa i världen så det är kul att Lysekil och andra städer får uppleva detta. 3 gången gillt är det för Flensburg i Lysekil.

Jag frågade hur handbollen i Tyskland mot Sverige ställer sig. Är det någon större skillnad på kvalitén.  Ljubo säger att svenska lag i en europacupmatch kan slå vilket lag som helst på hemmaplan.

De måste ha en väldigt bra dag o.s.v. Men den kontinuiteten som finns i Bundesligan eller i Spanien finns inte här hemma. Skulle svenska mästarna Drott t.ex. vara med i Bundesliga så tror Ljubo att de kommit sist i serien.

Det skiljer så mycket i tuffhet och tempo säger Ljubo. Inte på grund av de inte är bra, det är på grund av att de inte har tyngden i laget de är helt enkelt för lätta. De flesta svenska lagen är för lätta. Troligtvis får vi möta Drott i Champions League då kommer vi till Sverige igen. Han hinner inte följa handbollen i Sverige säger han. Han tror att han sett max 30 minuter svensk handboll i år.

Hjälpte det Serbiska landslaget

Han fick en förfrågan om att hjälpa det Serbiska landslaget i 2 matcher. Serbiska landslaget låg väldigt illa till och de hade nästan åkt ur gruppen till EM i Danmark.

Tränaren hoppade av och även förbundskaptenen. Spelarna som Ljubo känner ringer och frågar honom om han kan hjälpa dem. Han hade svårt att säga något men Serbiska förbundet hörde av sig och då sa han att jag hjälper er. Jag är inte rädd för några ryssar, men Ryssland har ju inte förlorat hemma på 5 år.

De vann i Ryssland och de vann även en match i Serbien. Serbien kom tack vare det 1:a i sin grupp. Det var en enorm publicitet, det har gett ett enormt eko i handbollsvärlden att han klarade detta.

De vill att han skall fortsätta med det Serbiska laget men det är en väldigt tuff uppgift för honom att klara av det, Framförallt familjemässigt. Det är nästan intill omöjligt att genomföra det. Vi kommer in och pratar om framtiden. Han kommer att hålla på med Flensburg fram till 2017.

Om det blir en fortsättning där eller någon annanstans vet han inte. Det går väldigt bra för Flensburg. Han berättar att han får väldigt mycket beröm. Det betyder att man gör rätt. Skulle han få ett lukrativt erbjudande inom näringslivet så skulle det kunna vara något säger han.

Men då skulle det vara där man leder en grupp människor till ett resultat. Det är jag bra på säger han. Han har lärt sig säga att han är bra på någonting och han vågar säga det och det är ganska osvenskt kommer vi fram till.

Samtidigt så kommer det svenska tillbaka, varje dag han vaknar har han sina fötter kvar på jorden och börjar jobba igen.  Klarar man den vardagen och att resa sig upp ur sängen och ha fötterna kvar på jorden och jobba hårt och ha framgång så är det svårt att misslyckas som person säger han. Jobba hårt och ha inte näsan i vädret utan var den du är. Han gillar att ta ansvar för det han gör.

Skulle du kunna tänka dig att träna ett svenskt handbollslag?

-Ja absolut, Det enda är att jag vill vinna.

Han kan även tänka sig att bli förbundskapten fast säger att Ola och Staffan gör ett kanonjobb. Stefan Löfgren berömmer han också. Han tycker inte Sverige skall byta förbundskaptener utan de gör ett kanonjobb med laget.

Stort fotointresse

För er som inte visste det så har Ljubo ett stort fotointresse. Han har en egen hemsida med bilder han tagit. Ni kan se dessa på en länk längre ner på sidan. Han har alltid tyckt om att fotografera. Under VM i Japan köpte han sin första kamera. Han har fått chansen att jobba med lite olika fotografer och även gjort en del uppdrag.

Nu hinner han inte med sidan, men han gillar instagram det är Ljubos nya hobby. Ni som vill följa Ljubomir kan söka på instagram efter Ljubomir Vranjes. Han finns även på twitter. Facebook har han men det känner han att han inte hinner med. Jag frågar hur det går med golfen.  Spelar med familjen när tiden finns. Barnen börjar nu bli lite äldre så nu i april började vi gå ut och träna med dem. Golfen skall bli en familjesak säger han.

Försöker väl gå några hål då och då för att få fokus på något annat. Men han berättar att han planerar att ha en hel golfdag med laget. Till sist frågar jag vad han skall göra på sin 40-års dag. Jobba säger han men även unna mig att äta en god middag och dricka ett glas champagne. Han älskar champagne. Ett stort tack Ljubomir att du tog dig tid.

IMG_8519
Ljubomir Vranjes och jag på uteplatsen på Havets Hus Café & Bistro.

http://www.ljubomir-vranjes.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close