Idag får ni möta ett lejon på bloggen!

Idag får ni möta ett lejon på bloggen! Det är inte vilket lejon som helst utan ett lejon som dragit storpublik under julskyltningen här i Lysekil när det stått i fönstret på Erikssons Bosättningsaffär. Jag tog kontakt med Christer Börjesson som idag äger lejonet och fick lite historia om det.

IMG_2022


Lejonet och Christer Börjesson.

Skyltsöndag.

Förr i tiden hade affärerna stängt på söndagar och vid jul hade de skyltsöndag. Innan skyltsöndagen satte de papp för fönstren, och tidigt på söndagsmorgonen togs pappen bort och folk kunde gå runt och titta i fönstren på julskyltningen.

Folkmassa utanför fönstret.

Christer berättar att det alltid stod en folkmassa och väntade på att de skulle ta bort pappen för att titta på skyltningen och lejonet.  Gillis Eriksson som var föreståndare för affären var på en leksaksmässa i Leipzig i Tyskland 1917 och köpte där lejonet och även ett flygplan samtidigt.

Flygplanet spändes på en vajer mellan husen på Kungsgatan. Det var lampor där motorerna satt berättar Christer. Det var ett stort plan som hängdes upp men detta fick bara användas en gång p.g.a. att hästarna skenade när de såg planet.

På den tiden gick det hästskjutsar i Lysekil och polisen satte stopp för att planet kom upp igen berättar han vidare. Christer som driver ”Lysekils Auktionsbyrå” berättar att de sålde delar av Erikssons bosättningsaffär och Tekla Erikssons bohag när hon flyttade från huset till ett äldreboende. Sonen Bengt Gillis berättade för Christer att planet kunde ligga någonstans på vinden men de hittade det inte.

IMG_2019.JPG

1917 användes lejonet för första gången på julskyltningen.

Huset byggdes om på 1920 talet och det kan tänkas att det försvann redan då. Christer tror att lejonet har använts varje år sedan 1917 på julskyltningen.

Lejonet är tillverkad av en Fransk firma och är troligtvis gjort 1915 eller 1916. Christer fick lejonet av Bengt Gillis. Christer frågade Bengt om lejonet och han visste inte riktigt vad han skulle göra av det. Christer sa till Bengt; ”att det skulle smärta mig om det försvann ifrån Lysekil” Bengt frågar om Christer var intresserad av det; ”Ja i allra högsta grad” sa Christer och berättade att han var villig att köpa det.

Han skulle återkomma till Christer. Bengt ringer Christer en dag och frågar om han är på kontoret för han var i Lysekil på något ärende. Han kom till Christer med lejonet och sa; ”vi har bestämt att du får lejonet för du har hjälpt oss så mycket”. Christer lovade att så länge han lever så skall han se till att lejonet står i fönstret vid varje julmarknad.

Lagade lejonet.

När Christer fick lejonet så var det slitet. Mekaniken fungerade inte, svansen var avbruten så Christer lämnade in det till en som restaurerar dockor så hon fixade till det. Nu fungerar lejonet igen.

IMG_2027

Eriksson Bosättningsaffär öppnade 1892.

Eriksson Bosättningsaffär öppnade 1892. Det finns gamla vykort där man ser hur huset ser ut från början. Det var ett lågt hus från början som sedan byggts till på höjden.

Vad Christer har hört så var det Gillis Erikssons föräldrar som startade verksamheten och efter det tog sonen Gillis över den och gifte sig med Tekla. Gillis gick bort och sonen Bengt kom in och tog över företaget ihop med mamma Tekla.

IMG_2020.JPG

Efter det tror Christer att sonen Bengt Gillis tog över firman. När affären upphörde vet inte Christer, men efter det har det varit lite olika klädbutiker och idag är det blomsteraffär. Men lejonet har synts där vid juletid. Christer och frun Ingela äger idag huset och bor ovanpå Catarinas Blommor där lejonet åter kommer att finnas för beskådning vid julmarknaden precis som vanligt.

CI2A3785

CI2A3798

CI2A3805


Har ni vägarna förbi Catarinas Blommor på Kungsgatan på julmarknaden så ta gärna en titt på ett djur som de flesta nog någon gång har sett stå och bocka med huvudet. Stort tack Christer Börjesson för att du lät mig hälsa på dig och träffa lejonet.

2 reaktioner till “Idag får ni möta ett lejon på bloggen!

 1. Till och med jag som inte är från stan har minnen av detta häftiga lejon. Tack för bakgrundshistorien där Glenn!!!

 2. Ett lejon, ej av plast
  Från fornstora dar
  Pryder sin plats
  Bland blommor och blar
  Många är glada
  Att det ännu finns kvar
  Att huvet det vickar och svansen e fast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close