Jag fick en intervju med Simon Romanus som har jobbat med Efterlyst i TV 3, Expedition Robinson, Riket, Wild Kids och Roomservice m.m.

Idag får ni möta en kille som sedan barnsben tillbringat somrarna i Fiskebäckskil på Skaftö. Han har jobbat med Efterlyst i TV 3, Expedition Robinson, Riket, Wild Kids och Roomservice m.m. Om ni tycker att ni känner igen honom så var han också en av programledarna för Lilla Aktuellt i SVT. Han har även jobbat som hemsamarit, både i Lysekil och på Skaftö.

Simon Romanus 42 år från Göteborg som numera bor i Stockholm men som även tillbringar en hel del tid i Fiskebäckskil. Idag är även Simon med i styrelsen i Fiskebäckskils Tennisklubb.

IMG_7451
Simon Romanus.

 

Föddes i Göteborg

Simon föddes 1971 i Göteborg. Redan vid 3,5 års ålder började han på förskolan vid Göteborgs Högre Samskola och fortsatte på samma skola tills han tog studenten. Simon berättar att han och 2 till hade gått lika länge på den skolan så de fick en utmärkelse för det. Jag frågar hur det kom sig att han hamnade i Fiskebäckskil. Simons morfar är född 1917 och kom till Skaftö någon gång på 1920-talet som barn. De checkade in på Societetshuset där Gullmarsstrand ligger idag och fick en nyckel till hus nummer 17.

 

Simons morfar & mormor hyrde olika hus i Fiskebäckskil

Man bodde här i något av husen och de som ägde husen flyttade oftast ner i källaren så de kunde hyra ut övervåningarna, berättar Simon. Simons morfar bestämde sig när han blev lite äldre att där i Fiskebäckskil där han var som ung där måste han försöka hitta ett ställe. Det började med att Simons morfar & mormor hyrde olika hus i Fiskebäckskil på somrarna.

I början på 60-talet, när Simons mamma var cirka 20 år så köpte de ett hus i Fiskebäckskil på Danskeberget. Sedan Simon var liten har han tillbringat många somrar här. Det är drömmen att få komma till Fiskebäckskil säger han. Det finns få ställen på jorden som är så fridfulla. Idag har han byggt ett eget hus i Fiskebäckskil där han och familjen gärna tillbringar sin lediga tid.

IMG_7482
Simon med Fiskebäckskil i bakgrunden.

 

Utbildade sig till journalist

Han gjorde lumpen i flottan. Efter lumpen åkte han till Tyskland och pluggade tyska, därefter åkte han till Österrike och jobbade som skidlärare. Sedan vidare till Turkiet och jobbade där som windsurfinginstruktör. Han kände att han ville komma bort från Sverige ett tag. Efter äventyret i Turkiet kom han tillbaka till Sverige och kände att nu ville han börja läsa igen. Journalist var det han ville bli och jobba med media. Han utbildade sig till skrivande journalist och började skriva för en lokaltidning i Göteborg.

 

Lokalradio

Det blev även lokalradio för Simon. Han träffade någon som tyckte han skulle sända lokalradio på kvällen. ”Du får kalla programmet vad du vill och göra vad du vill”. Det nappade Simon på. Mellan kl. 20-21 på torsdagar började han sända lokalradio. Först själv men sedan fick han även med sig en kompis som hjälpte honom. Programmet hette ”Farbror Finck”. Var namnet kom ifrån vet han inte, men de tyckte att det lät tillräckligt udda för att locka folk till lyssning.

Där intervjuade de kända artister både från Göteborg och andra delar av landet. Rob´n´raz, Papa Dee, Lisa Nilsson och Lisa Ekdahl för att nämna några. De gjorde intervjuer med personporträtt m.m.

 

Flyttade till Stockholm och började läsa kriminologi på Stockholms universitet

1994 flyttade han till Stockholm och började läsa på Poppius journalistskola. Poppius hade både journalistik och Tv-media. Samtidigt läste han kriminologi. Det blev han intresserad av när han läste ett avsnitt på Poppius om kriminaljournalistik. En av lärarna var kriminalreporter på Aftonbladet och hon sa till Simon ”Detta är så intressant så skall man fördjupa sig i detta skall du läsa antingen kriminologi eller juridik”.

 

Fick jobb på TV3 och började jobba med ”Efterlyst”

Parallellt med journalistiken läste han kriminologi på Stockholms universitet. Nu fick han även juridisk kompetens. Han träffade en kompis från Göteborg som jobbade med Efterlyst på TV3. När de pratar säger hon; ”men Simon läser du kriminologi och journalistik, du skulle jobba hos oss på Efterlyst, vi behöver någon som har den kunskapen”. Simon sa; ”Men Tv, jag vill ju jobba med skrivande journalistik, jag vill jobba på tidning eller kanske radio”.

Samtidigt här sände Simon fortfarande lokalradio i Göteborg fast från Stockholm där han gjorde reportage. Hon jobbade som reporter på Efterlyst och bad Simon om han inte ville följa med och titta hur det hela gick till vid inspelningarna. Det räckte med 3 dagar så var han fast. Simons kompis pratade med producenten och han fick jobbet.

Han började på efterlyst först ett halvår efter det att han hade läst klart på Poppius. På så sätt halkade han in på Tv. Hasse Aro, som Simon känner väl idag, sa alltid att; ”Alla som blir något vid Tv går alltid via Efterlyst”. Det ligger mycket i det berättar Simon. Det är väldigt många i branschen som jobbat där för det är en otroligt bra skola att lära sig. Du behöver vara journalistisk, du behöver tänka bildmanus m.m. Utan Efterlyst så tvivlar Simon på att han idag skulle kunnat så mycket om Tv som han kan. A+B kurs läste han i kriminologi. Han kunde även läst C och D också men valde att börja jobba istället.

IMG_7456
Simon vid kvarnen i Fiskebäckskil.

 

Sena nätter och reportage om våld

Nu började äventyret på Efterlyst med sena nätter och reportage om brutala våldtäkter och rån. Han fick insikt i det polisiära arbetet. Så fort det var ett stort brott gjorde de en spelfilm och reportage om det. Det var kameror på kranar, steady-cam, rökmaskiner, rånare i luvor som sprang och krossade saker. Det var som att göra en actionfilm berättar Simon.

Det var kul men, samtidigt var det hemska saker inspelningarna handlade om. Simon berättar att han satt och gjorde intervjuer med offren de gjorde filmerna om. Det var inte roligt berättar han. Det var väldigt känslosamt men samtidigt kändes det som man gjorde nytta. I 2 år var han på Efterlyst och han hann göra cirka 60 olika reportage. Under tiden han jobbade på Efterlyst jobbade han även under sommarperioden med nyhetsprogrammet TV3 Direkt som reporter.

 

Sökte reporter till ett ungdomsprogram på SVT

Simon pratar om slumpen. Efter en Efterlyst-sändning sitter de några stycken och pratar och helt plötsligt säger en tjej; ”men titta här, de söker en reporter till ett ungdomsprogram i SVT. Det jobbet måste vi söka”. De gjorde de. Efter ett tag ringde de upp Simon och sa, ”Vi har fått din anmälan men du har inte lämnat något arbetsprov”. De ville ha rörligt material vad han hade gjort på Efterlyst. Under denna tid jobbade Simon nästan dygnet runt med Efterlyst men sa att han skulle kopiera något på en VHS och skicka över.

Det gick några dagar till. De ringer igen och säger; ”Du har fortfarande inte skickat in något”. ”Jag är jätteledsen, jag lovar att jag skall göra det säger Simon”. Det gick ytterligare några dagar och de ringde igen. Denna gång säger de ”Det är bättre du kommer hit om du inte hinner skicka något”.

Han gick dit och det kändes helt rätt och de sa att du borde jobba hos oss. Efter det sa han upp sig från Efterlyst och började på SVT.

 

Började jobba på SVT

Han började jobba med ett konsumentprogram för barn som till en början hette ”Feber” men som sen efter ett år bytte namn till ”REA”. Där jobbade Simon som reporter. Av en slump träffade han en kille som satt i redaktionen bredvid i SVT huset. Denna kille jobbade på redaktionen till ”Lilla Aktuellt” och sa till Simon. ”Jag skall sluta på Lilla Aktuellt, du kanske vill ta över mitt jobb, jag skall prata med vår producent och höra vad hon säger”. Simon träffade producenten och fick jobbet.

Simon & Jan
Simon & Jan Guillou i Lilla Aktuellt.

 

Lilla Aktuellt

Lilla Aktuellt blev starten på något helt nytt för Simon. Vid samma tidpunkt hörde de av sig från Strix Television som producerade ”Expedition Robinson”. De frågade vad Simon gjorde på sommaren. Han jobbade på Lilla Aktuellt under höst, vinter och vår, men på sommaren gjorde han inget.

 

Expedition Robinson

Han blev erbjuden att jobba som reporter för Robinson. I två månader behövde han vara i  Malaysia med jobbet i Robinson. Nu har vi kommit till 1998 och det var andra året som Robinson skulle spelas in. Robinson blev väldigt populärt första säsongen och de hade framskridna planer på att spela in en säsong till. Det blev 4 år med Expedition Robinson i Malaysia för Simon. Han började som reporter på Robinson och blev sen redaktör.

Harald Treutiger var först programledare och senare tog Anders Lundin över. Det var ett fantastiskt äventyr. Vi som jobbade med Robinson var de första som lärde sig reality Tv. Reality Tv var ju något helt nytt säger Simon och fortsätter; ”vi blev en liten exklusiv skara som hoppade runt mellan olika nya reality-projekt. Detta var enormt lärorika år för alla som var med på det första tåget”.

 

Blev erbjuden jobbet som programledare i Lilla Aktuellt

Efter 1 ½ år på Lilla Aktuellt som reporter sa Pelle Thörnberg som var programledare för Lilla ihop med Isabella Grybe att Simon; ”Jag måste prata med dig”. De gick in i ett rum och Pelle säger ”Jag skall sluta och jag vill att du skall ta min plats som programledare i Lilla aktuellt”. ”Skall jag vara programledare? säger Simon, det har jag ju varit i radio men inte på Tv”.  ”Jo säger Pelle du skulle passa som det, du gör bra reportage osv”.

Simon pratade med Isabella Grybe och hon sa; ”Ja vad kul, vi kan bli ett bra programledarpar”. De gjorde några provinspelningar och det fungerade bra. I nästan fem år var han därefter programledare för Lilla Aktuellt. Under Lilla aktuellt åren fick han intervjua alla möjliga personer.

 

Åkte till Amsterdam och gjorde en intervju med Zlatan

Han åkte till Amsterdam och intervjuade Zlatan, han träffade Kungafamiljen m.m. Jag frågar om han var nervös inför intervjun med Zlatan. Nej, det var han inte, han var mer nervös för att Zlatan inte skulle ställa upp.

När de kom till anläggningen och han ropade på Zlatan att de var från Sveriges Television och de var där för att göra en intervju med honom svarade Zlatan; ”Det vet jag inget om, ”Jo men vi har ju flugit från Sverige för att träffa dig vi har ju gjort upp det”. Zlatan säger; ”Nej, jag har en massa andra saker att göra nu” och går iväg.

Simon blev förskräckt och ringde agenten och marknadsansvarig på Ajax så till slut löste det sig. De kom till Ajax pressrum och väntade och väntade. Till slut dök han upp och bad om ursäkt och sa att det måste blivit ett missförstånd. Simon gjorde intervjun och tog både autograf och bild med Zlatan.

Zlatan & Simon
Simon intervjuar Zlatan.
Simon & Zlatan
Zlatan med Lilla Aktuellt tröjan.
Robinson
Anders Lundin & Simon under inspelningen av Robinson.

 

Slutade på SVT och började på Jarowskij

Efter närmare 8 år på SVT frågade de gamla kollegorna från Efterlyst och Robinson Simon om han inte skulle göra något annat för att utvecklas mera. De tyckte han kunde börja producera och jobba med fler program istället för att jobba med samma program. Simon hade precis fått en fast anställning på SVT men problemet var att SVT inte ville ha några fast anställda programledare utan de gick på kontrakt. Efter ett halvår med fast anställning sa Simon upp sig från SVT och började på Jarowskij.

På produktionsbolagen går allt så mycket snabbare och det är väldigt roligt, menar Simon. Man kan jobba med ett projekt i 2 månader och nästa projekt kanske tar ett halvår berättar han. Erfarenhetsmässigt så utvecklades han mycket här.

Han började som reporter och redaktör på ”Antikdeckarna”, jobbade som reporter och redaktör för SVT-programmet ”Riket” och producerade ”Charterhjältar” för TV3. Allt gick mycket fortare nu. Han jobbade med ”Roomservice” i flera år och producerade även detta program.

Wild Kids

”Wild Kids” var också ett program han producerade i flera år och de vann en Kristall för programmet, vilket var ett fint bevis på att hela teamet gjort ett bra program. Simon jobbade även med programutveckling på Jarowskij. Det blev fem intensiva år på Jarowskij.

 

2009 började han på Friday TV

En gammal kompis ringde en dag till Simon och frågade om han ville börja jobba med att utveckla nya Tv-program. Han sa; ”Du och jag Simon, ska starta upp ett Sverige-kontor”. De hade flera program som Körslaget, Ensam mamma söker och ett nytt program på gång som skulle heta Minuten. Ja, varför inte tänkte Simon. Precis när Simon började på företaget slutade den andra killen och började på Jarowskij.

Simon fick nu ansvaret själv som utvecklingschef på Friday TV. 2009 började han på Friday TV och har sedan dess varit med och tagit fram flera olika format för både svenska och utländska kanaler.

 

Blev VD på mediebolaget Shine

I våras sa VD:n upp sig och frågade Simon om han inte kunde ta över VD posten. Det gjorde Simon. Friday Tv ingår i ett jättestort mediebolag som heter Shine. Han har ett helt fantastiskt jobb nu tycker han. Han får sitta och hitta på nya Tv-program och när det är gjort så går han med dem till Tv-kanalerna och försöker sälja in dem. Det mest framgångsrika program som Friday tagit fram är ”Minuten” det är sålt till ungefär 50 olika länder berättar Simon.

Det är lätt att komma på nya program men det är svårt att sälja in dem tillägger han. Kockarnas kamp som just nu sänds i TV 4 kom Simon och hans kollega på för 2 år sedan. ”Det är fantastiskt kul att se det nu när det går på Tv”.

Simon & Roomservice
Simon & filmteamet i Roomservice.

 

Har varit med om mycket roligt och det finns många minnen

Jag frågar Simon vad han tycker är det roligaste han gjort under dessa år. Han berättar att han häromdagen träffade Johnnie och Mattias från Roomservice och tog en fika och pratade gamla Roomservice-historier om när de reste jorden runt och byggde om hos olika familjer.  De var hos en Vietnamesisk familj och en Indisk familj m.m. De var helt galna grejer de gjorde.

Det är många minnen, men Robinsonäventyret i sig var fantastiskt. Expedition Robinson hade en sådan genomslagskraft i Sverige. Sverige stannade ju upp när Robinson sändes på lördagskvällarna och att ha varit en del av det och suttit där med Robinson Robban, Alexandra Zazzi och alla de andra profilerna. Att ha varit på stranden och att ha sovit där är otroligt häftigt.

Jag frågar vad han fick göra när han jobbade med Robinson. Simon berättar att man var ute 12 timmar om dagen och styrde inspelningen på platserna de var på. Det var Simon, en fotograf och en ljudtekniker som filmade när de var i sina läger och gjorde alla intervjuer med deltagarna. Det var superspännande att få vara med i det sociala spelet som blev under Robinson.

Han kunde gå iväg med Robinson Emma och fråga hur hon tänkte rösta och vad hon kände just då t.ex. Någon av deltagarna kanske gick iväg med någon och pratade skit om de andra då gällde det att vara beredd att följa med och spela in.

Jag frågar hur mycket som var på riktigt med Robinson. Allt är på riktigt säger han. Ingen blir tillsagd att de skall göra något speciellt förutom när de blir satta i vissa situationer som när det är tävling och utröstning m.m. Sen kunde det även vara så att när de efter 2 timmar t.ex. bara legat på stranden så fick man säga till någon att göra någonting som att plocka kokosnötter eller att fiska eller vad det kunde vara.

Ola & Simon
Ola Lindholm & Simon vid inspelningen av Wild Kids.
Joe Labero & Simon
Joe Labero & Simon.
Simon & Markoolio
Simon & Markoolio.
Foppa
Simon, Peter Forsberg och Magnus Samuelsson.
Bert & Simon
Bert Karlsson & Simon.

 

 

Resor till USA

Nu är det ett tag sedan Robinsonäventyret var. 2-3 gånger om året de senaste 4 åren på Friday TV åker han till USA och säljer in program på den amerikanska marknaden. Deras 3 största succéer, Minuten, Körslaget och Ensam mamma söker sålde de till USA först.

Har man sålt det till USA så blir hela världen intresserad. Han berättar om programmet Minuten som ingen ville ha i Sverige först. De sålde det till USA och det blev en jättesuccé sen så kom det till Sverige. Minuten var världens mest sålda program 2011 berättar han.

 

Udda saker som hänt under inspelningarna

Vi kommer in på udda saker som hänt under inspelningar och Simon nämner Riket, en svensk dokusåpa på SVT med Stefan Sauk som programledare där han jobbade som redaktör. Det var första gången det visades hypnos i en Tv-serie på SVT. ”Det var väldigt märkligt och kanske lite på gränsen för vad man kan hitta på i reality-tv”, berättar Simon.

Jag frågar om framtiden. Simon har under alla år inte tänkt så mycket om framtiden utan säger att; ”allt har fallit på plats av att folk slutat och frågat mig om jag vill ta över deras jobb. Det är väldigt lustigt och märkligt egentligen när man tänker på det.” Vi pratar om slumpen igen. Men; ”säger Simon, när han var yngre så hade han en dröm om att dels bli journalist och den har han uppfyllt”.

 

Dröm om att göra en långfilm

Men en dröm om att göra en långfilm och skriva manus och regissera hade han också. Men man måste också vara realist och det kommer aldrig att hända berättar Simon. Fast man vet inte. Jag frågar om han har några idéer. En ide har han om att göra en ny ”Barnens ö”. En ensam kille i en stad en sommar, vad hittar han på för bus och vilka människor träffar han osv. Men från det att få in pengar till ett sådant projekt är svårt säger han. Det får nog stanna vid en dröm… Simons dröm att få ha ett eget hus på Skaftö har han i alla fall uppfyllt.

Det är hans favoritställe nummer ett. ”Här kan man leva och njuta varje ledig stund, och kanske bo året runt när man blir gammal”, avslutar Simon. Stort tack Simon för att jag fick träffa dig. Det var en fantastisk stund att få höra dig berätta om allt kul du gjort i livet. Lycka till i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close