Luna Café i Lysekil firar 10 år

IMG_3929
Luna Café.

Jag var och besökte Luna Café, restaurangen med kärlek till det spanska köket som den 9 juni firar 10-års jubileum. Ägarna Anette Niklasson och Javier Amador tar emot mig och jag frågar hur det hela började. För att göra en lång historia kort så berättar Anette hur hon och Javier träffades när Anette bodde på Teneriffa och Javier var där och fiskade på sin semester 1996. Något hände och det sa klick emellan dem.

1997 flyttar de till Tyskland och München och där stannar de i ett år. Till detta hör att Javier bodde i München när han träffade Anette på Teneriffa. Samtidigt här så hade Javier sparat till en jordenruntresa resa som han skulle göra på sin 30 års dag. De blev att de båda gjorde resan jorden runt ihop efter det att Anette jobbat i Tyskland i ett år så de hade råd att resa. Ungefär tio månader tog resan och de var i Australien, Mexiko och USA m.m. Det var ett underbart äventyr berättar Anette och Javier. De har fortfarande kvar vänner som de har kontakten med som de träffade på resan.

Flyttar till Sverige och bosätter sig i Göteborg

1 juni 1998 kommer Javier och Anette till Sverige och bosätter sig i Göteborg. Anette börjar jobba på Bryggeriet och Javier på Palace. Javier hade hela restaurangen på Palace som en station. Oftast så blir man tilldelad en station, men Javier pratar sex olika språk så han fick de bord som inte pratade svenska och de var naturligtvis utspridda i hela restaurangen.

I ungefär ett år jobbade de i Göteborg och bodde ihop i en lägenhet. De hade nu varit ihop i några år och funderar på att skaffa barn. Anette blir gravid och lite efter detta får Anette beskedet att hennes mamma är sjuk. Anettes mamma går bort och mammans pojkvän som bor i Lysekil vill sälja huset där Luna Café ligger i idag.

Anette och Javier köper huset tillsammans med Anettes syster och hennes pojkvän. Efter ett år köper Anette ut sin syster från huset och planerna på en restaurang börjar ta form. Den 9 juni 2004 öppnar de sin Tapasrestaurang.  

Det kommer en del folk under högsäsongen, men på hösten börjar de med after work på fredagar för att få igång ruljangsen och i början så lyser gästerna med sin frånvaro. De sitter och ser hur bilarna kör förbi och funderar på hur de skall göra för att skapa ett intresse för restaurangen. För att folk som körde förbi inte skulle se att det inte var några gäster satte de upp persienner för de stora fönstren.

IMG_4386

Det var ingen i hela Lysekil som trodde på en restaurang berättar Anette

Ingen av deras vänner trodde på detta med en restaurang i en rondell i utkanten av Lysekil, berättar Anette. Det var som att kämpa i motvind. Banken de kontaktade i Lysekil när de skulle starta sa nej. De var tvungna att vända sig till en bank i Göteborg och där var det inga problem med att låna pengar.

Anettes mamma hade massa möbler i huset när de tog över det och dessa kom väl till pass när de öppnade sin restaurang. Den dyraste investeringen de gjorde i början var en kaffemaskinen och skylten som sitter på utsidan. Första året hade de öppet juni, juli, augusti och i september stängde de och tog semester i en månad. De hade inga rättigheter utan sökte det nu när de åkte iväg på semester.

När de kom hem igen och öppnade så hade de fått rättigheter till restaurangen. Samtidigt hösten 2004 var det stop på Preem och en hel del italienare kom till Lysekil och besökte Luna Café på dagarna och kvällarna. Det var inte någon jättestor tillströmning med folk i början. I oktober 2004 ringer Bohusläningen och frågar om de får göra ett reportage om Luna Café. De hade startat med after work på fredagar men de kom inga folk. Bohusläningen skrev om Luna Café i rondellen och det blev succé.

IMG_4427
Javier & Anette.

Efter det har det rullat på och nu firar de tio års jubileum. Javier berättar att han inte var kock från början utan har lärt sig genom åren och de jobbar bara med mat som de tycker om själva. Anette är marketing ut i fingerspetsarna och berättar att när det gick fler tåg i Lysekil för så var hon ute och lämnade lappar om Luna Café till bilarna som stannade för järnvägsbommen.

De försöker utveckla sig varje år och hitta nya saker. Javier lagar maten och Anette testar det han lagar innan de kommer upp på någon meny. Det är inte bara tapas som serveras utan man kan få en köttbit eller fisk om man vill på Luna Café.

Nu till sommaren har de bl.a. en nyhet som Anette berättar om. Det är en mango carpaccio som är en av nyheterna. Javier är utbildad sommelier och pratar om de 5 smakerna som han försöker att få i en och samma bit för att överraska gästerna med att det skall bli en smaksensation när de äter hos dem. Luna Café har uteslutande spanska rätter, men man kan beställa pannkakor på Luna till barnen om man vill. Lyckliga barn gör lyckliga föräldrar, berättar Anette, därför gjorde de ett undantag där. 

Nu i maj kommer det en kock från Barcelona som skall jobba på Luna över sommaren och det är alltid spännande och leder till nya smaksensationer berättar Javier. De har haft en kock ända från Australien som jobbat på Luna.

IMG_7831
Nya mysiga verandan som de byggt på Luna Café.

Varit med i TV och Radio

På Luna blir det väldigt personligt, för Javier och Anette går alltid ut och pratar med gästerna och frågar hur det smakar o.s.v. till att Anette berättar att hon skall gå ut och hämta sin egenodlade mynta när hon ska blanda en mojito t.ex. Tomas Tengby besökte Luna café 2010 och gjorde ett radioprogram med Javier som sändes i P1. 

Spansk TV har också besökt Luna 2 gånger och TV4 var Javier med i när gjorde ett reportage om vinframställningen som spelades in på Nordens ark. Göteborgsposten har också gjort  reportage med dem, berättar Anette. Det har varit jättebra PR både för dem och för Lysekil, berättar Anette. Det har varit en hel del kändisar där som Louise Hoffsten, Robert Wells och Ingvar Oldsberg m.m.

Under åren har de hunnit få två barn. År 2000 föddes Tera och 2002 Saga.  Kärleken mellan dem tog slut 2010 men de är idag bästa vänner och har båda två funnit nya kärlekar. De driver också Grand Hotel Lysekil som ligger i centrala Lysekil, Fjordhotellet Lysekil och har en stor vinodling på utsidan huset. Det blir firande den 9 juni. 

IMG_4457
Gästboken med en hälsning från Ingvar Oldsberg.

Stort tack Anette och Javier för att ni tog er tid att berätta om erat livsverk och lycka till i fortsättningen. Ni som vill läsa mer om Luna Café kan göra det på länken under här.

http://www.lunacafe.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close