Idag får ni träffa Maria Livingston Maisa från Lysekil som har träffat tre olika presidenter under den tiden hon bodde i USA

Idag får ni möta Lysekilstjejen som började jobba som au pair i USA och som efter ett tag flyttade dit och gifte sig där. Under den tiden hon bodde där fick hon träffa 3 av USA:s presidenter. Hon har träffat Bill Clinton, George W. Bush och Obama. 2009 skiljde hon sig och 2010 flyttade hon hem till Lysekil igen.

IMG_9098

Maria med olika diplom och flaggan hon fick när hon slutade på sitt jobb.

Maria Livingston Maisa född i Lysekil 9 maj 1977. Hon gick på Gullmarsskolan och efter det blev det Gymnasiet och ”Barn & Fritid”. Efter gymnasietiden ville hon ta ett år och fundera på vad hon ville göra så hon sökte jobb som au pair i USA. Hon hamnade i en familj där båda var officerare i marinen och hade 3 barn. När hon var hos den familjen träffade hon sin amerikanske pojkvän som jobbade inom armen. Familjen Maria bodde hos gillade inte detta med pojkvännen från armen och det blev lite tjat om detta fram och tillbaka berättar hon men tillslut löste det sig.

Träffade folk från Skaftö och Lysekil under au pair tiden i USA

Maria berättar att en kväll var de ute på en liten dansklubb och då hör hon någon som ropade ”Maria”. Det var det klasskompisen Johanna Höglind från Skaftö som ropade till Maria på dansställen hon var på. Samma kväll så stötte de också på Caisa Carlsson från Brastad berättar Maria. Så långt hemifrån och så möter man kompisar från Lysekil i en källare i Georgetown i Washington D.C. Maria jobbade som au pair cirka 40 timmar i veckan och jobbade där i cirka 13 månader.

Den sista månaden i USA passade hon på att tågluffa runt med en kompis i USA och åkte ner till östkusten och besökte Miami, Key West, New Orleans, Niagara Fallen och Chicago. Maria berättar att detta var 1996 och på den tiden hade man inte internet som man har nu, utan man fick ringa överallt och beställa broschyrer till de olika ställena de skulle till och försöka pussla ihop det med olika tågtider. Efter tågluffandet bar det av hem till Sverige igen fast hon hade fortfarande sällskap med killen från USA.

Åkte hem till Lysekil och började jobba på Havsdelikatesser

Pojkvännen fanns kvar i USA och hon åkte tillbaka på 3 månaders visum då och då. Nu kom de till en punkt då de måste bestämma sig för hur de skulle fortsätta med förhållandet för det var dyrt att ringa och att åka fram och tillbaka till USA berättar Maria. Maria bestämmer sig för att flytta till USA och gifter sig med sin amerikanske pojkvän.

Hon får jobb på armens kyrkogård i Washington som heter Arlington och som är en av USA:s största kyrkogård för militärer berättar hon. Samtidigt så blir pojkvännen utsedd att få vakta den ”okände soldatens grav” där. Hon fick börja jobba med om att ta hand om arkivet för alla gravplatser på kyrkogården.

226342_6459869723_490_n

Arlington i Washington D.C. var Marias arbetsplats.

 Det var en del kändisar som besökte kyrkogården

Gloria Estefan var och besökte kyrkogården och en annan gång hade de en utställning och Maria spanar in en kille som hon tyckte hade snygga jeans på sig. Maria funderar på att gå fram och fråga honom och precis då vänder sig killen om och det var Kid Rock som var där med sina livvakter. Muhammed Ali är en annan kändis Maria träffat på kyrkogården.

624 hektar är kyrkogården på, med över 400,000 gravplatser berättar Maria. Efter några år så blir hon Amerikansk medborgare och får nya arbetsuppgifter på kyrkogården. Hon blir anställd direkt under armen och blir begravningsentreprenör på Arlington och utförde normalt 6 begravningar om dagen för veteraner ifrån andra världskriget, Korea, Vietnam, och från det senaste kriget i Afghanistan och Irak.

En av arbetsuppgifter var att checka av att de som skulle bli begravda på Arlingtonkyrkogården hade rätt till att bli det. Man fick bara bli begravd där om man var med i det militära, armen, flygvapnet, kustbevakningen eller marinen.

Hon bokade också band som skulle spela, präst, häst med vagn och begravningsplats. Det hände mycket roliga saker på kyrkogården och även saker som inte var så roliga berättar Maria. Man kunde begrava upp till 3 kistor, och två urnor i samma grav, om dessa var från samma familj, ibland dog kanske frun till någon löjtnant och senare kanske nästa fru dog då placerades hon ovanpå den andra frun o.s.v.

Det var också alltid flaggvikning för veteranen, där den närmaste anhöriga fick flaggan som låg på kistan och som vikts ihop av militären t.ex. Det kunde också varit en flagga som tillhört den som begravdes.

Ibland var kistorna hemmagjorda med träpluggar och det hände att kistan kunde spricka när de satte ner den. Det var en del nervösa tillställningar men oftast brukade det lösa sig och kistan sänktes ner efter det att folket lämnat begravningen. Sammanlagt under hennes 12 år på Arlingtonkyrkogården begravde hon över 3000 soldater, berättar Maria.

1391563_10151769106219724_871771792_n

Maria och Muhammed Ali.

Pentagon ligger precis bredvid kyrkogården

Den 11 september 2001 jobbade Maria på kyrkogården när de fick höra en fruktansvärd smäll och byggnaden hon var i skakade. Maria trodde det var jordbävning och sprang ut och fick se all den eld och rök från det planet som störtat in i Pentagon. Det var kaos och de blev evakuerade från platsen.

Efter en stund skakar det till igen och det är ytterväggarna på Pentagon som rasar. Hon ser folk vandra omkring på utsidan och allt är en ända stort kaos. Även inne på kyrkogården hade det hamnat rester från planet.

soluppgång m Pentagon i bakrunden, samma sida som planet flög in i..bmp

Arlingtonkyrkogården med Pentagon i bakgrunden. Det var på den sidan av Pentagon där planet flög in i den 11 september.

23439_295857339723_4105371_n
IMG_9106

Maria med sin registreringsskylt hon hade på sin bil i USA.

Besöker Vita huset

Maria har varit i Vita huset flera gånger på grund av att hennes dåvarande man jobbade som ”Honor Guard” inom militären och hade hand om olika uppdrag i Vita huset. Hon har träffat Bill Clinton, George W. Bush och även Obama. Hon har även varit i det ovala rummet och varit och sett bowlinghallen de har i källaren i Vita huset.

Efter ett tag så började Marias man och jobba med Secret Service och det gjorde att det blev mer besök i Vita huset för Maria. En gång hade Maria med sin mamma som fick träffa George Bush.

Helikoptern med presidenten landar vid gräsplätten vid Vita huset och Maria puttar fram sin mamma längst fram vid repet och presidenten går förbi och Maria säger till presidenten; ”excuse me Mr. president my mother has come all the way from Sweden to see you”. Presidenten rycker till och går tillbaka några steg och frågar Marias mamma hur hon har blivit behandlad i USA och klappar henne på ryggen. Det blir ett kort på Bush och Marias mamma.

223213_8789759723_497_n

George W. Bush och Marias mamma.

2072_45104999723_2656_n

Presidenten och hans fru har precis landat vid Vita huset.

224598_8789754723_232_n

Maria och George W. Bush.

Vilken president var trevligast av de hon träffat

Jag frågar Maria om vilken president hon tycker var trevligast, hon säger; ”Bush, för han hade en väldig sydstatsvänlighet när han träffade folk, sen kan folk ha andra uppfattningar om honom men de gånger jag träffade honom så var han mycket trevlig”.

Hon avslöjar att hon också varit inne på presidentens toalett och tittat och berättar att där var allt guldpläterat. Det finns 3 våningar under marknivå och det finns ett rum med bio, en bowlingbana i källaren, en egen blomsteraffär och en egen restaurang i Vita huset

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Maria står i Vita husets rum som används vid presskonferenser och som är byggt över president Roosevelts swimmingpool som han hade mot sin värk.

2072_45105634723_2013_n

Vita husets bowlingbana.

  Träffade sin idol Peter Steele från Type O Negative

Maria var på en spelning med dem och en av vakterna kommer fram och frågar om hon ville komma med backstage. Maria följer med och efter showen blir hon sittande och pratar med hela bandet och Peter. Det slutar med att Maria får Peters telefonnummer och han bad henne att höra av sig om hon var i New York någon gång. Maria ringde några gånger men fick tyvärr aldrig tag på Peter som ofta var ute på turné. År 2010 dog Peter Steele. Maria berättar också om en kväll i New York och där träffar de Iron Maiden.

Iron Maiden på bar i NYC, med kompisen Therese

Här är Maria och kompisen Therese tillsammans med Iron Maiden på en bar i New York.

Maria hade hand om begravningsceremonin till Ted Kennedy

2009 dog Ted Kennedy och Maria berättar att hon hade hand om den begravningsceremonin. Det var mycket media på plats under begravningen och själva ceremonin började redan i Massachusetts i en stor kyrka och det var den kyrkliga delen som startade där. Efter det så flög de in till Washington och åkte i en begravningsprocess genom Washington och slutstationen var Arlingtonkyrkogården.

5808_120892904723_1405565_n

Maria förbereder begravningen för Ted Kennedy.

5808_120900209723_4886115_n

Mycket media under begravningen.

Kl. 19:00 skulle de vara på kyrkogården och det var stängt för allmänheten och det var Maria och hennes kollega som tog emot. Ted Kennedy blev begravd bredvid sin bror John F Kennedys grav berättar Maria. Det kom busslaster med anhöriga och även Arnold Schwarzenegger och hans dåvarande fru Maria Shriver medverkade på begravningen.

6829_122572579723_5368684_n

Maria med de närvarande på Ted Kennedys begravning.

2010 flyttar hon hem till Sverige

I oktober 2010 flyttar hon hem till Sverige och Lysekil igen. Men redan i mars 2010 förlovar hon sig med sin nuvarande man Richard Maisa. 2011 föder Maria barnet Sierra som fick namnet efter Marias anropsnamn på kyrkogården när de ropade över walkie talkien som det alltid bar med sig när de jobbade.

2012 gifter hon sig med sin Richard och det gör hon i USA. Hon har åkt till USA några gånger på semester och har bra kontakt med sina gamla arbetskompisar och sin förre man. Tusen tack Maria för att jag fick träffa dig och fick höra din spännande historia från USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close