Idag får ni träffa Stefan Nolblad på min blogg. Stefan har i över 31 år fixat med blommor och stensättning vid sitt jobb

Idag får ni träffa Stefan Nolblad som har ett stort intresse för blommor och stenar i alla dess former. För er som inte sett vad han gjort, så tycker jag att ni skall ta er en promenad förbi Lysekils Slam & Container AB och se på den vackra byggnationen som Stefan under flera år byggt upp. Det är som ett stort konstverk med alla blommor och stenar som han lagt ut.

IMG_0199

Det första Stefan berättar när jag kommer dit är att min pappa var hos honom 1990 och gjorde ett reportage i tidningen Bohusläningen som pappa jobbade för. Ett antal år efter pappa är jag där och gör ett reportage om detta igen.

1980 flyttade de hit och startade företaget Lysekils Slam & Container. Då var det grästuvor och vildmark berättar Stefan. Fast tidigare hade det legat ett trädgårdsmästeri på området som hette Charlottenberg om inte Stefan minns fel.

img0701
Så här såg det ut utanför företaget på baksidan i Juni 1980. Foto: ©Privat.

Flyttar till Dona!

1982 flyttade Stefan och hans dåvarande fru till Dona här i Lysekil. Trädgårdar var inget för Stefan då berättar han. Hans morbror hade Friborgs Blommor i Kungshamn. Stefan sa till honom att han fick hjälpa till och fixa till en trädgård. Han kom ut och satte ner lite av varje i trädgården på Dona. Problemet var att det blåser ganska kraftigt där ibland, och salt är inte bra för bl.a. barrväxter berättar Stefan.

img070
Maj 1984. Foto: ©Privat.
img071
Detta fotot är från oktober 1984. Nu har det börjat hända saker utan för byggnaden. Foto: ©Privat.

Stefans dåvarande fru tyckte att det var kul att greja med växter, och flyttade barrväxten till marken vid Slam & Container för där förstördes den inte av saltet. Så detta träd är den första växten som planterades för 31 år sedan 1984 på denna plats. Barrväxten tog sig och hon köpte lite olika saker och planterade. Det var där det hela startade. Efter det så var Stefan fast för detta berättar han.

IMG_0106
Stefan Nolblad. Till vänster om Stefan står den första växten som planterades där 1984.

Börjar planera området.

Stefan började planera hur det skulle se ut på området. Efter det har det blivit som ett gift berättar han. Det var han och brodern Lasse som på den tiden hade Lysekil Slam & Container. Det har gått åt många sena kvällar som han gått här och pysslat. Han har flyttat på lite växter när de blivit för stora och sett till att de kommit på rätt plats.

img073
September 1996 Foto: ©Privat.
IMG_0014

Var kommer intresset ifrån.

Stefan har två morbröder som är trädgårdsmästare på sin mammas sida. Stefans mamma var också mycket för trädgårdsarbete. För Stefan så startade intresset efter det att han fyllt 30 år. Det måste ligga i någon gen någonstans. Utan ett överdrivet intresse så hade det inte fungerat. Allt går på improvisation, och han går och funderar på vad han kan göra med jämna mellanrum. Kommer han på någonting så sätter han pinnar och skriver upp i sina böcker vad han skall göra.

IMG_0127

Kalt på våren.

På våren är det nästan kalt med växtlighet. Jag frågar Stefan om han vet hur många växter han planterat. Han berättar att han har skrivit upp varenda planta han satt. Samma det här med timmar han lagt ner på detta går inte att förstå. Det är oändligt med timmar berättar han. Just vid den här årstiden blommar det mesta av växtligheten.

img074
Så här såg det ut innan de byggde gångvägen intill den stora vägen 9 juni 1999. Foto: ©Privat.
Oktober 07 19
Oktober 2007 byggs det en gång och cykelväg vid Stefans planteringar. Foto: ©Privat.
img077
I dember 2007 är vägen klar. Foto: ©Privat.

Byggde gångbana på baksidan av fastigheten.

I december 2007 byggde de en cykel och gångväg bakom fastigheten. Då var han tvungen att fixa till så att det blev snyggt utåt vägen. Förr så var det ingen business med stenar, men idag är det en väldig efterfrågan berättar han. Sten är ett väldigt praktiskt material tillägger han.

IMG_0036
IMG_0048
IMG_0023
IMG_0016
IMG_0052

Vi går in i byggnaden och Stefan visar lite olika böcker där han för dagbok över växterna.

Nu går vi in i byggnaden och Stefan plockar fram lite böcker med olika fakta om planteringarna. Han har fört dagbok sedan han startade med detta. Han vet precis vilka växter han köpt in, vilka han skall kalka och inte.

Idag kör han med äggskal efter att han fick ett tips om detta. Han skriver upp vilka blommor som skall bytas ut och har kontroll över sina växter. Med alla de växter han har så går det inte att komma ihåg alla. Jag frågar han om vet vad alla växter heter som han har. Han kan varenda en berättar han. Stefan har även en bok för lökar.

IMG_0251
Här framför Slam & Container började Stefan göra iordning 1986.
CI2A2810
Olika liljor på framsidan har precis börjat att slå ut.
IMG_0241
IMG_6917

Allt finns på pränt och det är helt otroligt. Han kan gå in och kolla på hur länge varje planta har stått. Han har döpt de olika ställena där växterna är för att kunna hålla koll på dem. Det kan t.ex. heta dike 1 & 2. Stefan har även växter på andra sidan av fastigheten. 1986 började han med planteringarna och blommorna på den sidan. Dessa böcker ger en fantastisk historia av ett otroligt jobb som han lagt ner på dessa växter och stenar.

IMG_0057
IMG_0083
IMG_0086

Olika växter.

Jag frågar om det är några växter som är svåra att använda till detta. Man har lärt sig genom åren vilka som fungerar berättar han.

Sniglar är ett stort problem, och det är i år cirka 4 år sedan de kom till Stefan växtlighet. Idag har han lärt sig vilka växter de inte gillar så problemet har blivit mindre. Rådjur fanns det inte heller i början. Nu lägger han ut mjöl som gör att rådjuren håller sig borta från växterna.

IMG_0176
IMG_0206
IMG_0229

Stefan har läst mycket om olika växter och vad de gillar och inte gillar. Gödningen är också något som han skriver ner och bokför. Det är inte lät att veta vilka växter som han gödslat efter ett tag. Stefan har även koll på de latinska namnen på växterna. Stefan favoritväxter är bl.a. pioner och rosor. Fast egentligen tycker han om de mesta plantorna.

Han har läst många böcker för att lära sig, men säger att det inte är alltid det stämmer det som står i böckerna.

IMG_0188
IMG_0131
IMG_0123
IMG_0079
IMG_0075

Har fixat med detta i över 30 år.

Ibland undrar han vad han håller på med för det skall skötas också. Han säger att det går på improvisation. Det blir som ett stort levande konstverk. Vi går runt och tittar och jag blir mer och mer imponerad av Stefans vetande. Detta vore något för Ernst Kirchsteiger att komma och titta på. Han berättar att de är mycket lättare att plantera i en kulle istället för på plan mark. Vi kommer fram till slamsugaren, och den har funnits i många år. Han behöver inte vattna så ofta utan det sköter sig själv med regnet.

IMG_0160

Juni kan vara den bästa månaden. Pionerna kommer och vallmon har blommat ut. Det är i slutet av juni och tre veckor framåt som det pågår aktivitet med blomningen.

IMG_0211

Folk kommenterar när de går förbi.

Stefan berättar och skrattar samtidigt när jag frågar om någon kommenterar när de går förbi. Det kan bli lite uppehåll i arbetet berättar han när folk stannar och tittar. Stefan tycker att det är jätteroligt att prata med de som går förbi och tittar på det han byggt upp. I slutet av april brukar Stefan ta en vecka semester, för då är det lite flyttningar av några av växterna, och lite grovarbete. Ibland så träffar man så rätt på vissa saker. Stort tack Stefan för att du tog dig tid att visa ditt paradis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close