Idag får ni en återträff med Viveca Lärn på min blogg

Idag får ni en återträff med Viveca Lärn på min blogg men anledning av att hennes senaste bok ”Södra vägen till Saltön” skall börjas spelas in den 10 augusti i bl.a. Grundsund på Skaftö.

Vi träffas vid Lilla Hunden eller Jönssons Katt som stället heter. Jönssons Katt är Lilla Hunden som Viveca syftar på i hennes historia om Saltön.

IMG_7961
Viveca utanför Jönssons Katt.

Viveca har redan hunnit med att tagit ett bad, en tidig morgonpromenad och hälsat på hos Helene Lycke hos Lyckes Smycke & Present här i Lysekil, när vi slår oss ner vid ett bord på uteserveringen hos Jönssons katt. Solen skiner och det ser ut att bli en härlig dag.

Inspelning av fjärde boken om Saltön.

Den fjärde boken av Viveca Lärns fristående berättelser om Saltön ”Södra vägen till Saltön” skall spelas in i början av augusti på Skaftö. Om det blir inspelningar även i centrala Lysekil vet inte Viveca något om idag. Just pågår det för fullt letande av hus och platser som kan vara lämpliga.

När och hur fick hon reda på att det skulle bli en fortsättning.

Viveca berättar att allt har skett stegvist. Gunnar Carlsson som idag är VD på Anagram (som är det produktionsbolaget som sköter inspelningen) och Viveca började redan för fem år sedan att hoppas på en fortsättning av Saltön. Gunnar jobbade tidigare som chef på SVT Drama.

Viveca har känt Gunnar i över 30 år och de har haft mycket kontakt genom åren. Det har varit en väldigt lång historia, så lång så att ”Södra vägen till Saltön” han att komma ut tillägger hon.

Tv-serien bygger huvudsakligen på att det är de bästa figurerna från Göteborgsromanerna och de bästa från Saltön som bosätter sig på Saltön. ”Södra vägen till Saltön” blev väldigt populär och har redan kommit som pocket. Det blir fyra entimmas avsnitt från boken som kommer att visas på TV.

För ungefär ett år sedan fick Viveca reda på att det skulle bli en fortsättning av Anagrams VD Gunnar Carlsson och blev jätteglad när hon fick reda på det.

Hon har arbetat tillsammans med regissören Lena Koppel sedan dess. De två första gjordes av Carin Mannheimer, och hon utgick väldigt noggrant från Vivecas böcker. Sedan hjälptes Carina Mannheimer, Lena Koppel och någon från Götafilm åt att producera den tredje delen.

Lena Koppel regisserar nya Saltön.

Den fjärde delen görs av Lena Koppel. Carina finns tyvärr inte i kvar i livet och Götafilm är inte med i denna omgång.  Viveca har istället varit någon slags dramaturg, eftersom Lena inte är härifrån utan kommer ifrån Stockholm. Viveca tycker att det är noga att hålla reda på utryck och annat som härstammar från Bohuslän. De har haft ett väldigt bra samarsbete tillägger hon, och Lena är väldigt lätt att jobba med.

Vill gärna besöka inspelningarna.

Viveca kommer att lägga resuméröster, berättarröster och även ”fortsätt gärna titta” som blivit väldigt populärt. Hon möter folk som säger ”fortsätt gärna titta” till Viveca berättar hon och skrattar. Hon vill gärna åka och titta när inspelningarna börjar berättar hon. En av karaktärerna Johanna skall bo i en liten stuga. Där har faktiskt Viveca hittat ett hus och även föreslagit detta för Lena Koppel. Om det blir det huset eller inte vet inte Viveca idag.

Även jag har varit med och letat olika hus till de olika karaktärerna i ett tidigt stadie. Jag blev kontaktad av Tommy Malm som jobbar som platschef inom Film och TV. Det har varit mycket hemlighetsmakeri, och vi har pratats vid en hel del och jag har skickat lite foton på olika platser till Tommy. Det blir lite spännande att följa detta och se om något av de ställena jag tipsat om kommer med. Jag tipsade även om var delar av den gamla rekvisitan fanns någonstans.

Skriver på en ny bok just nu.

Viveca har under ett tag skrivit på en fristående fortsättning som kommer att heta ”Halta Hönans hotell”. Hon gillar titeln på den boken och hur hon kom på den är en välbevarad hemlighet säger hon med ett leende.

Redan hösten 2014 började hon skriva, och beräknar vara klar med boken i höst. Hon skriver för fullt nu när hon är i Lysekil. Hon trivs i Lysekil och är här ganska ofta. Här har hon vänner och känner att hon mår väldigt bra när hon är här. Hon skriver på morgonen både före och efter att hon gått runt Stångehuvud och badat. Boken är tänkt att ges ut efter att TV har sänt de fyra delarna.

Bär med sig ett litet anteckningsblock.

Viveca berättar att hon har med sig en liten lila bok som hon visar upp som hon skriver i om hon kommer på något. När hon går vid Stångehuvud så får hon mycket idéer och så istället för att ha en ryggsäck och ett stort anteckningsblock, så köpte hon ett litet block upp hos Hasse på bokhandeln med mollskin på.

IMG_7987

Tittar på reprisen av Saltön.

Första säsongen av Saltön visar i repris just nu på SVT. Det var jag som var först att berätta detta för Viveca. SVT har hon inte hört något från. Men Viveca berättar att folk stoppar henne och berättar att de tittar på repriserna varje fredag. Viveca tittar för hon vill inte missa det. Jag frågar henne om de andra avsnitten kommer att visas i höst. Hon skrattar och säger att hon väntar på att jag skall berätta när de sänds.

Skådespelarna som är klara för Saltön.

Skådespelarna som är klara för Saltön är Tomas Von Brömssen, Anki Larsson, Ulla Skoog, Claes Malmberg, Dag Malmberg och Carl Harlén m.m. berättar Viveca. Jag frågar Viveca om hon har några skådespelare som hon skulle vilja se i Saltön. Mads Mikkelsen från Danmark är självklart som klippt och skuren för alla manliga roller, Henric Holmberg och Eric Ericsson som jobbar på Stadsteatern i Göteborg är några namn hon nämner när vi sitter på Jönsson Katt i Lysekil.

Hon har varit med själv i både del ett och två. Carin Mannheimer tyckte hon skulle göra en Alfred Hitchcock och vara med i sin egen serie.

Viveca vill gärna få tid för att måla mera, men hon tycker att dessa underbara soliga dagar bara springer iväg. Där avslutar vi vårt samtal och vi tar en promenad ihop längs Lysekils gator. Stort tack för att du tog dig tid för mig Viveca.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close