Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star gästade Lysekil och jag var inbjuden att deltaga i detta seminarium

I år är det 25 år sedan Scandinavian Star bogserades in i Lysekil. Jag gjorde en inervjuserie med olika personer som på något sätt var inblandade efter att fartyget började brinna väster om Väderöarna och bogserades in till kajen här i Lysekil.

Det ledde till att jag fick kontakt med Gisle Weddegjerde som är Skeppsingenjör, tidigare maskinchef, och har som specialitet marinbrandsäkerhet och inspektör i Lloyd´s Register of Shipping.

I fredags och lördags var det ett flertal personer från ”Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star” och besökte Lysekil. De hade bestämt träff för att utväxla information om vad som de tror har hänt i detta fruktansvärda massmord med flera eldsvådor ombord på fartyget och där teorin är att alla är anlagda.

Jag fick den stora äran att medverka under dessa två dagar som var mycket spännande och intressanta. Vad som pratades om på själva seminariet kommer jag inte att gå in något djupare på här.

Vem är den skyldige?

Preskriptionstiden för mordbrand är upphävd och Stortinget i Norge kommer att starta en granskning av ärendet i höst. Den danske passagerare som blev anklagad för att ha startat branden dog själv i branden och har blivit friskriven från anklagelserna om mordbrand. Detta blir automatiskt nu en fråga om vem har då startat branden??? Vem är den skyldige eller vilka är de skyldiga till detta?

Stiftelsen består i huvudsaken av proffs inom olika områden.

De herrar som träffas i Lysekil är proffs på det här. På plats fanns Arne Steen som är stiftelsens ordförande. Arne förlorade en son ombord på Scandinavian Star som var 22 år. Arne berättade att de blivit motarbetade av olika intuitioner.

CI2A5417
Arne Steen.

Terje Bergsvåg är ledaren för Stiftelsen, Håkon Winterseth chefsrådgivare, brandingenjör, Leif Vervik förman på Fellesförbundet för sjöfolk, Thor Kristiansen medlem i Statens haverikommission, Tidigare brigadchef vid Oslo brandkår som var och hjälpte till i Lysekil när Scandinavian Star låg vid kajen på Grötö.

CI2A5420
Håkon Winterseth.
CI2A5423
Terje Bergsvåg.
CI2A5449
Gisle Weddegjerde, Terje Bergsvåg och Arne Steen.

Rolf Nordberg som också var i Lysekil och jobbade på Scandinavian Star. Rolf filmade en hel del ombord på fartyget när de låg vid kaj i Lysekil. Tidigare jobbade han som utryckningschef på brandkåren i Oslo. Han är en mycket erkänd föredragshållare och kursledare.

CI2A5444
Sigurd Klomsæth.

Sigurd Klomsæth som är en av Norges mest kända advokater. Han har 3 gånger fört en sak i den europeiska människorättsdomstolen i Strassburg och vunnit två gånger, och har varit i Lysekil tidigare. Johannes Wegner var också på plats och som är advokat och som jobbar med Klomsæth och är utsedd att hjälpa överlevande och släktingar med att föra fallet vidare.

IMG_1502
Kjell Ola Dahl med sin bok som tog två år att färdigställa.

Kjell Ola Dahl är författare och har för 3 år sedan gett ut boken ”Dödens Seilas”. Kjell Ola var även den som pratade för stiftelsen vid minnesmarkeringen vid Akerhuskaia i Oslo den 7 april i år. Två år tog det att göra boken berättar Kjell. Nu har han börjat jobba på bok nummer två.

John Christian Gröttum f.d. meriterad Kripos efterforskare som var med och tog hand om de döda som kom till Oslo i frysbilar.  John var inte i Lysekil under de dagarna Scandinavian Star låg vid Grötökajen. Han jobbar idag som privat efterforskare.

IMG_1492
Från vänster: Rolf Nordberg, Thor Kristiansen, Leif Vervik och Ingvar Brynfors.

Ingvar Brynfors som var räddningstjänsten insatsledare ombord på Scandinavian Star från kl. 05:30 och fram till 21:30 när fartyget lades till vid kajen på Grötö. Ingvar jobbade som brandmästare i Göteborg. På plats var även Ingvars son Anders. Räddningstjänstens Morgan Ask var också på plats. Morgan jobbar som deltidsbrandman och var med och jobbade när Scandinavian Star låg vid kajen i Lysekil.

Vi samlades på brandstationen Mitt Bohuslän i Lysekil.

Seminariet var vid brandstationen Mitt Bohuslän. Jag hade bjudit in lite olika folk som jag intervjuat men det var en del som var bortresta som inte kunde medverka. En person som tackade ja var Anders Thoren som på den tiden jobbade på lokaltidningen Lysekilsposten.

IMG_1477

Brann på svenskt vatten.

Scandinavian Star brann på svenskt vatten och därför borde svensk polis utreda branden. Det är många frågetecken om det som hände. Hur kunde det brinna så länge på de olika ställena? Lukten av diesel,  rör som var lossats, tre personer som sprang av båten när de lade till Scandinavian Star vid kajen i Lysekil och madrasser och annat i gångarna.

CI2A5442

Film om Scandinavian Star.

På plats i Lysekil var bl.a. Torleif Hoppe från Danmark som jobbar med en film om Scandinavian Star. Manuset utvecklas av Thorleif och när jag pratar med honom berättar han att det kan tänkas att de kommer att spela in i Lysekil men säger samtidigt att inget är bestämt. Utvecklingen av filmen sker med Uppercut Media som tog initiativet till filmen, Nimbus Film som gjort succéserien Bron och Nordisk Film.

Dag två.

Dag två mötte jag upp vid Grand Hotel i Lysekil och vi bestämde att vi skulle åka ut till kajen på Grötö där Scandinavian Star bogserades in för 25 år sedan. Thor Kristiansen som jag åker med minns direkt var polisavspärrningarna var när vi är på väg ut till Grötö. När vi går ur bilarna på platsen berättar Thor Kristiansen olika saker om vad som hände på Grötökajen. Han minns fryshuset där liken bevarades, han berättade om värdigheten som var för de som avlidit m.m.

IMG_1515
Nu är vi ute vid kajen på Grötö. Jag kan tänka mig att det är mycket minnen som kommer tillbaka till både Thor och Rolf som var på plats där för 25 år sedan.
IMG_1526
IMG_1528
John Christian Gröttum berättar för de andra ute på kajen på Grötö.
IMG_1533
IMG_1543
IMG_1552
IMG_1556
Fr.v. Thor Kristiansen, Leif Vervik som står bakom Thor, Rolf Nordberg, Torleif Hoppe, Kjell Ola Dahl, Sigurd Klomsæth och Johannes Wegner ute vid Grötö i Lysekil.
IMG_1564

Efter en rundvandring på kajen så åkte vi vidare till brandstationen för en fortsatt genomgång.

IMG_1571
Rolf Nordberg berättar hur han upplevde det när han gick ombord och filmade på Scandinavian Star i Lysekil.

Ny bok om Scandinavian Star.

Den danske journalisten Lars Halskov kommer ut med en bok om Scandinavian Star som släpps i oktober. Boken kommer att ges ut på danska och norska.

Jobbet fortsätter.

Jobbet med att få fram olika bevis fortsätter. De pratade om att ha ett seminarium i Göteborg längre fram men någon datum är inte är bestämd. Jag kommer att följa detta och återkommer säkert med fler intervjuer om branden på Scandinavian Star längre fram.

Stort tack till alla i stiftelsen för att jag fick medverka på ert seminarium.

http://stiftelsenscandinavianstar.no/index.html

Här kan ni läsa om det jag skrev om Scandinavian Star.

https://glicko.me/scandinavian-star/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close