Tystnad tagning! Så kan det låta om man beger sig till Skaftö och inspelningen av Vivecas Lärns fjärde bok ”Södra vägen till Saltön”

Tystnad tagning! Så kan det låta om man beger sig till Skaftö och inspelningen av Vivecas Lärns fjärde bok ”Södra vägen till Saltön”.

IMG_4731

Tog med mig Viveca Lärn till inspelningarna på Skaftö.

Tre säsonger har de sänt på SVT och SALTÖN har blivit en succé med miljontals TV-tittare. Jag tog med mig Viveca Lärn som är författarinnan till böckerna om Saltön till inspelningarna på Skaftö och vi fick en riktigt trevlig eftermiddag som började med en lunch när vi anlände till inspelningsplatsen.

Vid lunchen så pratade jag med olika personer. Bredvid mig satte sig Viveca och Tomas von Brömssen, och efter en stund kommer Ulla Skoog och sätter sig ungefär mittemot mig. Jag pratar lite med Ulla och berättar att jag såg henne när hon var och uppträdde på Folkets Hus i Lysekil för ett antal år sedan.

En annan tjej, Jennie Schubert, som sitter mittemot mig berättar att hon håller i rekvisitan. Utanför Havshotellet har de fäst rosor på buskarna för att göra det mer somrigt. Serien skall utspela sig lite före, under och efter midsommar och eftersom hösten är på väg så får man fuska lite ibland.

Jag fick en pratstund med producenten Malin Söderlund.

Lite senare dyker producenten Malin Söderlund upp och hälsar och jag får en pratstund med henne.

Malin Söderlund är producent för Saltön och var även med när den tredje säsongen spelades in på Skaftö 2009. Då var även Lena Koppel med, som är regissör för fjärde säsongen av Saltön, och är den som även skrivit manus till de fyra nya avsnitten.

2009 jobbade Malin som line producer och förklarar att förra gången var hon inte så mycket inblandad i casting, manus och i det faktiska filmade materialet som hon är nu som producent. Line producer är ett ganska nytt yrke som kom fram under 2000-talet när det blev mer och mer samproduktioner mellan olika länder berättar Malin. Nu tittar Malin dagligen på det inspelade materialet, förutom t.ex. Gunnar Carlsson som är VD på produktionsbolaget Anagram Väst AB.

IMG_1637
Malin Söderlund och Viveca Lärn.

Olika finansiärer.

Man finansierar ofta sina film- och TV-projekt med pengar från olika regioner. Samtidigt så får man inte dessa pengar hur som helst, utan man har ett krav på sig att de skall spenderas på ett visst sätt. Om man tänker sig t.ex. Film Väst och de går in med en miljon, så skall man spendera två miljoner i regionen och då enligt deras spenderingsregler och då måste någon se till att detta också görs, det gör line producern.

Produktionsledningen ser till att den dagliga produktionen rullar och är igång och att det filmar. Det som händer därutöver och vad som sker mer framåt i projektet, är det line producern som håller i, mycket fokus på budget och ekonomin samt att man levererar enligt vad man lovat till respektive finansiär eller region. Oftast får film- och TV-projekt pengar från Filminstitutet och de har inga spenderingskrav och samma är det med SVT. Däremot så är det spenderingskrav på pengarna från Film Väst och andra regionala filmfonder.

Malins jobb med Saltön började redan i februari.

Redan i februari i år började Malins jobb med förberedelserna till Saltön. Då ringde Gunnar på Anagram och bad Malin att dra i alla gamla trådar och se om det fanns en möjlighet att komma tillbaka till Skaftö för en fjärde säsong av Saltön.

Hon kontaktade alla skådespelare som var med förra gången och de som de visste skulle vara med denna gången. Även alla inspelningsplatser kontaktades som de trodde att de skulle behöva använda igen. Fanns de kvar, vem äger huset idag, hur ser det ut, vad har de gjort med husen sen sist och har de renoverat dem frågade sig Malin.

CI2A6615
Café Syltrutan som blir Blomgrens Tobak & Glass i Tv-serien.

Ett exempel är Syltrutan som ligger i Grundsund som är Blomgrens Tobak i Tv-serien. 2009 när de spelade in var huset klätt i eternitplattor. Idag är det renoverat och har en stor uteservering. Då fick man ta hänsyn till detta och se hur det såg ut och möjligheterna att få komma tillbaka och filma.

Att de har renoverat Blomgrens Tobak tog de med i manuset med att det har gått ett antal år och att Blomgrens hade blivit ett café också.

fotograf Nille Leander!
Foto från inspelningen vid torget i Grundsund med Saltöstatyn i bakgrunden. Fotograf: Nille Leander.

Malin har inte läst senaste boken.

När jag intervjuar Malin så sitter Viveca med och lyssnar. Jag blir så imponerad av Malins kunnande och hon berättar om de olika karaktärerna som ett rinnande vatten. Du måste ha läst boken säger jag till Malin, det blir lite tyst och hon berättar att hon inte gjort det. Fast det ville hon egentligen inte säga när Viveca sitter bredvid, men hon berättar det ändå och berättar också att hon egentligen skulle läst boken i våras.

När de hade som mest att göra med uppstarten av en ny säsong av Saltön så jobbade Malin med en annan produktion som var en långfilm. Hon var dubbelbokad och hann tyvärr inte med det. Viveca skrattar och säger; ”det är aldrig försent”. Malin berättar att hon kommer att läsa den och säger att hon faktiskt har läst utdrag ur den för att använda vid vissa scener.

Var på Skaftö redan i februari i år.

Malin var här redan i februari och gjorde en koll på att allting låg där det skulle. 2009 var hon här i mer än tre månader när de filmade säsong 3. Viveca flikar in med frågan var de bor när de är här. Malin berättar att skådespelarna bor på Gullmarsstrand och teamet bor i både Fiskebäckskil och Grundsund. Församlingshemmet i Fiskebäckskil är där de har sitt kontor under inspelningarna.

38 skådespelare är med i Saltön.

Det är cirka 28 personer som jobbar med filminspelningen och 38 skådespelare som medverkar i Saltön. Det finns lite nya namn som inte varit med tidigare som t.ex. Sharon Dyall som spelar Dolly, Gunnel Fred spelar Karin, Clas Månsson spelar Holger, Claes Ljungmark spelar Roger, Nils Närman Svensson spelar Leo, från Norge kommer Amalia Holm som spelar Tone, Erik Ståhlberg spelar Philip (Philip var inte med i avsnitten säsong 3) och Glenn Hysén spelar sig själv m.m.

Färdiga 16 oktober med inspelningarna på Skaftö.

Den 16 oktober skall inspelningarna vara klara på Skaftö, och det ska även bli en dag med inspelningar i Göteborg. Inspelningen med Glenn Hysén är klar och det var verkligen lyckat berättar Malin som tog en selfie med honom.

unnamed
Malin och Glenn.

Alla inspelningar ligger i fas än så länge och allt har fungerat väldigt bra och Skaftö och vädret har visat sig från sin bästa sida tillägger Malin.

Malin har sommarhus vid Nordens Ark.

Jag frågar Malin om hon varit i Lysekil eller i närheten och hon berättar att de har sommarhus i Sotenäs kommun. Hon berättar att hon hänger mycket vid Åbyfjorden och Lysekil. I somras när de började inspelningarna pendlade hon från Sotenäs till Skaftö. Nordens Ark är något hon och familjen gillar och skrattar när hon berättar att hon nästan har klippkort dit.

Jobbat med många olika produktioner.

Malin berättar vidare att hon jobbat med många olika produktioner som t.ex. ”Mig äger ingen” med Mikael Persbrandt som bl.a. spelades in i Vänersborg och där jobbade hon som line producer.

”Simon och ekarna” som spelades in i Göteborg, Orust, Trollhättan, Hamburg och Berlin. Det har blivit en hel del Tv-serier på SVT som ”Familjen”, ”De drabbade”, ”Häktet” och ”Kniven i hjärtat” m.m. Det har även blivit en norsk film, ”PAX” för Malin. Filmen ”Puss” som är skriven och regisserad av Johan Kling. På bolaget Idyll har hon jobbat med både ”The quiet roar” med Evabritt Strandberg och en som inte är klar som heter ”Under pyramiden” av Axel Petersén.

I våras jobbade hon med en långfilm i Malmö (arbetstitel ”Banjul”) som handlar om identitet och om en afrikansk kvinna i Malmö som efter 30 år i Sverige bestämmer sig för att flytta hem till Gambia, och även om kvinnans 20 åriga son med en hiphopkarriär på gång. Då var Malin i både Malmö och Gambia och filmade. Det var därför det krockade lite med uppstarten av Saltön berättar hon.

Vad är det roligaste hon gjort inom film och TV.

Jag frågar Malin vad som är det roligaste hon gjort hittills i sitt liv.  ”Simon och ekarna” svarar hon direkt för det var väldigt stort projekt att göra. Hon berättar om ett studiobygge på 400 kvadratmeter i Trollhättan, hon var även i Hamburg och Berlin och jobbade med filmen och man var som ett kringresande cirkussällskap.

Drömmen är att alltid få göra något annat än vad man har gjort och testa något nytt. Det hon bl.a. gillar med sitt jobb är att kunna jobba med filmproduktion i andra länder. Hon har gått vidareutbildningar för att lära sig hur man samproducerar och det här med att pengarna styr en film och att kunna söka pengar i andra länder för olika projekt.

Jobbar måndag till torsdag.

Med denna produktion jobbar de måndag till torsdag 08-19:00 på dagarna. Fredagar, lördagar och söndagar är de lediga. Att de inte jobbar fredagar är för att det var så många av skådespelarna som var uppbokade på andra jobb just fredagar, så det fanns helt enkelt inga skådespelare att filma med denna dag.

Malin berättar om en speciell app som hon har både i telefonen och i sin iPad där hon kan se gårdagens inspelningar i appen. På morgonen kan hon sitta och tittade på gårdagens inspelningar och då kan man lätt följa vad som är gjort. Idag är hon anställd av Anagram Väst men har varit sin egen innan från 1999. Där lämnar vi en inspelningsplats för att ta oss in till Fiskebäckskil där de skall göra nästa inspelning och då med Tomas von Brömssen.

Vi åker vidare till Fiskebäckskil.

Väl på plats så berättar Malin att de skall spela in två scener här i Fiskebäckskil denna eftermiddag. Dels så blir det en med bara Tomas von Brömssen och en med Ulla Skoog och Tomas.

CI2A7334
Inspelningsteamet förbereder sig för nästa tagning.
CI2A7351
Tomas Von Brömssen gör sig beredd för inspelning.
CI2A7361
CI2A7373
Viveca Lärn med regissören Lena Koppel.
CI2A7369
CI2A7384
CI2A7353
IMG_1648

I den första scenen går Tomas och lyssnar på musik när han går i backen på väg ner mot Gullmarsstrand Hotell och Konferens. Det skall även tas en bild från någon scen tidigare som är en point of view från en bil. Vädret som är just idag när Viveca och jag besöker inspelningarna är perfekt berättar Malin, det är ljust men lite disigt. För mycket sol är inte bra tillägger hon.

Det Malin fokuserar på nu.

På vägen tillbaka till parkeringen berättar Malin om vad hon har fokus på just nu, och det är inte det dagliga med inspelningen för den har hennes medarbetare mer hand om. Nu siktar hon på nästa fas som är efterarbetet. Det är bl.a. musiken och avtal för det. Det är även klippningen av det inspelade materialet som redan har startat. Det är vinjetter och eftertexter som skall planeras och Malin ligger just nu ett steg före alla andra i produktionen.

Specialskriven musik till Saltön.

De har anlitat en kompositör som specialskriver all musik till Saltön.  Om man lägger musik till att Blomgren t.ex. är ute och går i det vackra landskapet så kan det vara en vemodig musik som ackompanjerar hans känslor så är det följemusik och då kallas det för ”score”.

Har man musik där de t.ex. står i ett kök och lyssnar på en låt på radion så får man köpa in en låt och ha rättigheterna till den och då kallas det ”source”.

Det är alltid bra att man har bitar av den riktiga musiken när man börjar klippa. Sen kan det vara så att all musik inte är klar till hela produktionen utan den är först klar lite senare.

I april 2016 slutar Malins arbete med Saltön.

I april levererar hon en fil till SVT eller länk som den troligtvis kommer att skickas på. Malin har även anlitat en postproduktionsansvarig som kan det här med alla ettor och nollor som har med data att göra.

Malin berättar att man börjar med att grovklippa och bara lägga ihop de olika scenerna. De skickas på länk till Stockholm och där sköter klipparen det arbetet. Den färdiga delen av fyra avsnitt skall ligga på 58-58 ½ minuter och så är det 20 sekunders avslutning med eftertexter per avsnitt. Malin kan inte svara på när det kommer att sändas då SVT inte tablålagt Saltön ännu, men troligtvis blir det någon gång under 2017.

Där lämnar Viveca och jag Malin och de andra på inspelningsplatsen på Skaftö. Stort tack till Malin för att du tog dig tid för en intervju och att jag fick vara med och titta på inspelningen.

I bilen på vägen till centrala Lysekil igen så berättar Viveca Lärn att hon håller på att jobba med den femte boken i serien om Saltön och som får titeln ”Halta Hönans hotell”. Vem vet kanske det blir en fortsättning i TV med den också någon gång i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close