Lysekils Women´s Match laddar för den tolfte upplagan där världens bästa tjejer gör upp om titeln i Lysekil. En nyhet för i år är att de tittar på en ny båttyp för tävlingen.

Ett av Lysekils största sommarevenemang som är en folkfest är Lysekils Women’s Match där världens bästa tjejer möts i matchracing i segling som går av stapeln den 7 – 12 augusti.

CI2A9669

Jag slog en signal till Anna Holmdahl White som både är initiativtagare och projektledare för detta seglingsevenemang i världsklass och frågade hur det går med planeringen?

– Det känns fint och som alltid vrids tempot upp lite ju närmre evenemanget vi kommer. Vi jobbar fortsatt mycket med att hitta nya samarbetspartners som vill synas och skapa aktiviteter under veckan. Dessutom så gäller det att börja fundera över marknadsföring och hur vi skall locka ännu fler besökare till evenemanget.

Sedan har vi den idrottsliga biten med kontakter med WIM Series och internationella Seglarförbundet. Även seglarna har börjat höra av sig och vill få en inbjudan. Det är också kul att det redan nu planeras för en rad olika aktiviteter såsom seminarier inom de blå näringarna som ju blivit ett givet inslag under veckan sedan flera år tillbaka. Jag vet också att den lokala turistorganisationen redan är igång med planeringen av Outdoor Arena. Så det är full fart…

 

För vilken gång i ordningen är det att det blir tävlingar?

– 2017 blir den tolfte upplagan!

 

Nu är ett nytt treårsavtal klart med huvudsponsorn Preem, och vi har några år att få se fram emot denna underbara tävling här i Lysekil. Hur tänker du dig upplägget inför dessa tre år?  

– Det känns väldigt inspirerande att fortsatt utveckla evenemanget tillsammans med Preem och att vi har en långsiktighet. Vi är gemensamt överens om att grundidén är att vi fortsatt skall utveckla tävlingen så att vi är den främsta tävlingen i världen inom dam-matchracing men att det också skall vara en folkfest där alla är välkomna.

En ytterligare tanke med samarbetet är att Lysekil Women’s Match skall bli en viktig del i Lysekils utveckling. Där staden har möjlighet att på olika sätt kommunicera med olika målgrupper såsom invånare, turister, inflyttare och framtida arbetskraft m.fl. Så det handlar om att fortsatt utveckla den idrottsliga biten, öka kännedomen för tävlingen och Lysekil och sedan tillsammans med våra partners fylla veckan med massor av aktiviteter så att vi uppnår våra gemensamma syften.

img_5222.jpg
Anna Holmdahl White framför arenan i Havsbadsområdet.

 

Blir det några nyheter i år som du kan gå ut med redan nu?

– En stor nyhet är att vi tittar på att använda en ny båttyp i tävlingen. Jag kan dock inte avslöja vilken ännu…

 

Lysekils Women´s Match är inte bara seglingar, utan det brukar vara föreläsningar på Oscars, utomhusaktiviteter och mycket annat som händer i seglingsområdet vid Havsbadet. Blir det även sådant i år?

– Absolut aktiviteterna är ju en viktig del av veckan, att det är en folkfest för våra besökare, en bra träffpunkt för västsvenskt näringsliv. Som vi talade om tidigare fortsätter vi med seminarier, Preem har för avsikt att köra sina uppskattade konserter och vi håller redan nu på att diskutera de olika idéer våra partners har för veckan.

 

Det blev rafflande uppgörelse i förra årets i final som Team Anna Östling tog hem till slut. Anna var bara 20 år när du gav henne sitt första wildcard till Lysekils Women´s Match. Efter det har hon hunnit med att bli nominerad till Jerringpriset, OS-deltagande, dubbla VM-guld och vinst i WIM Series. Hur ser tillväxten inom seglingen för de svenska tjejerna?

– Vi talade om det häromdagen att det just nu är en stor tillväxt inom svensk tjej-matchracing. Svenska Seglarförbundet hade en tjejträff där bl.a. Annas besättning var på plats och det var enorm uppslutning.

I Stockholm hörde jag något i stil med att 17 av 20 besättningar som tränar är tjejer. Redan förra året hade vi flera kvalificerade nya svenska team som ville vara med i Lysekil. Vi talar lite om att försöka köra en ”clinic” för att fånga upp dessa unga tjejer.

CI2A0849
Team Anna Östling som vann Lysekils Women´s Match 2016.

Vilka Team är klara för årets tävling?

– Vi har ännu inte börjat bjuda in men givetvis kommer de 10 högst rankade på världsrankingen att få en inbjudan, sedan brukar vi ha ett svenskt wildcard om inte vi fyller svenska kvoten på rankingen samt något ytterligare WC.

Kan du beskriva hur det perfekta vädret ser ut för dig när tävlingarna går av stapeln i augusti?

– Det perfekta evenemangsvädret är lagom fint sommarväder, inte för varmt så att våra besökare flyr ut på havet och öar utan vill besöka evenemangsområdet, gärna lite växlande vindförhållanden så att det blir en utslagsgivande tävling för seglarna där de måste bemästra både lätta, mellan och lite tuffare vindförhållanden. Gärna sol och uppehåll!

CI2A0691

Det är ungefär fem månader kvar till invigningen av Lysekils Women´s Match 2017. Vilka blir årets sponsorer för tävlingen?

– Det är kul för det flesta av de partners och suppliers vi har haft med oss sedan tidigare år är fortsatt med. Flera är på plats och några väntar vi på och sedan jobbar vi för fullt på att kunna presentera några nya senare i vår. Det är svårt att rabbla alla men ni kommer känna igen de flesta. Preem och kommunen spelar givetvis en nyckelroll för de kommande tre åren.

CI2A7098

Tack Anna för att du tog dig tid för en intervju.

LWM_PREEM.jpg

Vi kommer säkert att få höra mer från Anna innan tävlingarna startar den 7 augusti. Klart är att huvudsponsorn Preem sponsrar med 2 gratiskonserter under Lysekils Women´s Match veckan. Vilka dagar eller vilka artister är ännu inte klart. Klart är att Kustnöje bjuder på bandet Smalare än Thord efter invigningen av Lysekils Women´s Match i Havsbadsparken den 7:e augusti.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.