Mikael Rickfors gästar Mortens Krog och Club Artist i Uddevalla. Jag slog en signal till Mikael och frågade bl.a. hur det kom sig att han började med musiken

Den 31 mars gästar ingen mindre än Mikael Rickfors Club Artist 30 + i Uddevalla på Mortens Krog. Klubbvärdar är Tommy Nilsson & Kotte Ohlsson.

pressbild2.jpg
Mikael Rickfors.

Jag slog en signal till Mikael och frågade hur det kom sig att han började med musiken?

-Jag växte upp med musiken, farsan spelade kontrabas och musiken blev ett naturligt val. Mitt första band startade jag när jag var 12 år. Vi repade i vedboden och spelade skiffle. Bandet Bamboo startade jag 1967. Med bandet Bamboo turnerade vi runt om i Europa.

Bamboo var förband till The Hollies på en spelning i Göteborg. Det var Tony Hicks som ville hitta nya förmågor. Han tog över oss till London för vi skulle spela in, men det blev inget av det. Bamboo var inte direkt något studioband så man kan säga att det blev inget av det hela.

1971 ersätter han sångaren Allan Clarke i The Hollies. Hur det kom sig att du började i The Hollies?

-De ringer från London och frågar om jag vill komma över på audition, för Allan Clarke hade slutat i bandet. Jag hade fått med mig en låt som jag lärt mig och åker dit. Audition var på Air Studios vid Oxford Circus och där stod det flera hundra med ett papper i handen och väntade på sin tur.

Jag kom in och sjöng den där låten och de säger; ”don´t call us, we call you”. Efter ett par veckor ringer de och säger att jobbet är mitt om jag vill ha det. Det var bara att packa väskan att åka för vi skulle göra Top of the Pops som var den största showen i Europa på den tiden. På den vägen var det. Jag var med i ungefär tre år.

1973 lämnar du The Hollies och satsade på en solokarriär, varför lämnade du gruppen?

-Vi turnerade runt en hel del, och efter ett sommaruppehåll då jag var uppe i en fiskarstuga i Roslagen ringde jag till Robin Britten som var manager för The Hollies och berättade att jag inte kommer att fortsätta i gruppen. Robin Britten kontrar då med att; ”vilken jävla tur för jag hade precis tänkt ringa och avskeda dig”. Jag kände att jag var färdig med The Hollies vid den tidpunkten.

1975 släpper du albumet ”Mikael Rickfors”, och efter det blir det ett antal album och ett som jag minns speciellt är ”Tender Turns Tuff” som släpps 1981. Vad har du själv för minne från det albumet?

-Jag hade satt ihop mitt band som jag var väldigt stolt över. Det var en väldigt enkel inspelning, dels för att låtarna var färdiga och musikerna var helt otroliga. Det blev en väldigt skön inspelning av den plattan. Musikerna var: Per Lindvall, Sven Lindvall, Håkan Mjörnheim, Sam Bengtsson, Peter Ljung och Mikael Hagström.

pressbild3.jpg

Albumet ”Vingar” släpptes 1988 och blev en megasuccé och hela Sverige gick runt och sjöng på låten ”Vingar”.  Har du någon gång tröttnat på den låten?

-Ja, (Mikael skrattar) det kan jag säga. Vi spelar den fortfarande när vi ute fast i en akustisk version. Jag har spelat den i storband och med kör där 800 kvinnor medverkat m.m. Den kom ut vid en speciell tidpunkt under yuppietiden, då det var många som åkte omkring med Porsche och skulle vara fina. Då bestämde jag mig för att om jag hade pengar vad skulle jag köpa? Ingenting, fast det skulle vara vingar då och det var tanken med den.

Efter den här perioden jobbade jag mycket i Amerika. Jag jobbade med olika artister och skrev musik till Percy Sledge, Santana, Cindy Lauper och jag fick även förfrågan att jobba med Aretha Franklin.

1990 bildades bandet Grymlings som blev en stor framgång. Pugh Rogefeldt, Magnus Lindberg, Göran Lagerberg och du, hur kom det sig att Grymlings bildades?

-Jag visste att någon gång i mitt liv ville jag ha en stor gård. Jag flyttade till Gotland och började att påta i jorden. När jag fick gården visste jag att jag skulle bjuda ner en massa vänner och vi skulle spela ihop och ha kul. Om det fanns någon möjlighet ville jag att vi skulle spela in samtidigt.

En augustimånad kom det massor av folk och jag hade lyckats med att skrapa ihop en studio och vi gjorde en skiva. Grymlings blev en stor succé.

1997 släpps albumet ”HAPPY MAN DON`T KILL” där du bl.a. sjunger en duett med Percy Sledge och Sanne Salomonsen. 2004 släpper du en akustisk platta som heter ”Lush Life”. Lite senare blir det en platta med kompisen Mats Ronander. Du har medverkat i Melodifestivalen, producerat och många kända internationella artister har spelat in dina låtar. Vad är det roligaste du gjort under dina år som du jobbat med musiken?

-Det har hänt mycket under mina år. Det kan ha varit när jag gjorde en TV-show med Percy Sledge. Det var någon musiker från E Street Band, Chicago och Rod Stewarts basist var med m.m. Fast egentligen är nog allt man gjort inom musiken roligt.

Den 31 mars kommer du till Kotte Ohlsson och Tommy Nilssons Club Artist 30 + på Mortens Krog i Uddevalla. Vad har du för minnen från Uddevalla och västkusten?

-Jag har spelat där någon gång, fast det är inte så ofta man hamnat i Uddevalla. I Strömstad och Lysekil har jag varit i tidigare. Jag minns Havsbadet i Lysekil när Totta Näslund och de andra drev det.

Vad kommer publiken att bjudas på när du kommer till Uddevalla?

-Vi kommer direkt från Norge om jag inte minns fel. Med mig har jag Louise Raeder och Jonatan Stenson. Vi kommer bjuda på lite nytt och gammalt i ny tappning och det skall bli kul att få möta publiken i Uddevalla på Club Artist på Mortens Krog.

Tack Mikael för pratstunden och vi ses i Uddevalla den 31 mars.

Foton använder jag med tillstånd av Mikael Rickfors. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close