Viveca Lärn inviger utställningen om tv-serien ”Saltön” i Skaftö Folkets Hus i Grundsund den 8:e juli.

Den 8:e juli är det invigning av en utställning i Skaftö Folkets Hus om tv-serien ”Saltön”. Viveca Lärn kommer att vara på plats den 8:e juli vid invigningen av utställningen i Skaftö Folkets Hus i Grundsund.

img_6997

Jag tog kontakt med Regina Cederfeldt som är en av de som jobbar med att få klart utställningen och frågade hur det kommer sig att det blir en utställning om ”Saltön”?

– Inspelningen av serien blev klar under 2015 här på Skaftö. Efter det har vi väntat på att få ett besked när den skall sändas. Nu är det klart att den kommer sändas i augusti, med start den 20 augusti och fyra söndagar framåt.

Saltöserien lyfter hela Lysekil och speciellt Skaftö där stora busslaster med turister har varit och besökt bl.a. Grundsund efter att serien visats på tv. Nu kommer utställningen före att serien sänds i tv, men det ger ju folk tid att läsa böckerna i stället. Sedan är det inte helt omöjligt att vi kommer kunna sätta upp utställningen igen vid ett senare tillfälle.

ci2a7384

Vad kommer att finnas på utställningen?

– På vernissagen den 8:e juli så är vi väldigt stolta att få hit upphovskvinnan till serien om ”Saltön”. Viveca Lärn. Det kommer att finnas rekvisita, text och bilder från både tidigare inspelningar och den kommande.

 

Vem är initiativtagare till utställningen?

– Vi är flera i en liten grupp som jobbar med detta: Agneta Göthesson på Skaftö Folkets Hus, Kent Holmberg (guide), Lena-Margareta Hermansson (vandrarhem, stugförmedling och cykeluthyrning), Caroline Bäcker (Hannas i Hamnen), Margareta Anderberg (Skaftö Öråd) och jag, Regina Cederfeldt (nybliven guide). Tanken är att det ska vara guidningar i Grundsund varje dag under hela utställningen som pågår till den 19 juli.

ci2a7369

Jag tog kontakt med Viveca Lärn och frågade hur det känns att det blir en utställning på Skaftö om hennes böcker om ”Saltön” som blev tv-serie och som lockat miljonpublik i SVT?

– Jag blev naturligtvis jätteglad när jag fick veta om planerna i Skaftö Folkets Hus. Det var när jag var där på Bokens dag den 4 februari år, för att tala om min senaste och sista bok om Saltön:” Halta Hönans hotell ” som kom ut förra året. Då fick jag veta om planerna på utställningen och kände spontant att jag gärna vill vara med.

CI2A8236.jpg
Inspelning på Lilla Hunden/Pelles Rökeri.

Du har sett hela nya säsongen och även lagt berättarrösten till den. Hur känns det nu när datumet har släppts och du vet att den kommer att sändas i augusti?

–Det är jätteroligt. Den startar söndagen den 20 augusti och sänds varje vecka i fyra entimmesavsnitt. Den bygger inte på ”Halta Hönans hotell” utan på boken jag skrev innan ”Södra vägen till Saltön”, som handlar om när några figurer från mina göteborgsromaner ”Öster om Heden” och ”Väster om Vinga” flyttar upp till Bohuslän  och lär känna mina figurer på Saltön som Kabben, Blomgren, Johanna, Emily, Baskermannen och alla de andra. Jag har som du säger sett serien och den är jättebra.

 

Vad gör du annars?

–Under våren har jag läst in två av mina första romaner ”Så länge solrosorna blommar” och ”Den blå vänthallen” som ljudböcker. De kom ut för ungefär tjugo år sedan och ”Den blå vänthallen” utspelar sig till stor del i Lysekil. I sommar ska jag vara ledig i Lysekil. Det ser jag fram emot.

Den 8:e juli är det stor invigning av utställningen ”Saltön” i Skaftö Folkets Hus med Viveca Lärn. Utställningen pågår till den 19 juli. Missa inte detta.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.