Den trettonde upplagan av Lysekil Women’s Match blir den 6-11 augusti 2018. En tävling där världens bästa kvinnliga seglare gör upp om mästartiteln här i Lysekil.

CI2A7274

Den 6-11 augusti blir det Lysekil Women’s Match. Jag slog en signal till Anna Holmdahl White som är initiativtagaren och projektansvarig för Lysekil Women’s Match och ställde några frågor om seglingarna.

I år var det nya båtar hur har snacket gått om båtarna, och hur togs de emot? 
 – Att byta till en ny modernare båt var en stor och viktig satsning för att fortsatt utveckla tävlingen idrottsligt. Det kändes därför otroligt bra att seglarna gillade de nya båtarna. De tyckte att båtarna fungerade bra i alla förhållanden och att det var en utmaning med den stora gennakern.
CI2A8502
  – Även taktiskt blir det nytt då de måste tänka annorlunda i mindre, snabba båtar med asymmetriskt försegel. Det blir ett snabbare spel. Det var också många besättningar som uppskattade att de kunde segla med mindre besättning och därmed segla med sina normala besättning i större utsträckning, de behöver inte ta in lokala seglare från Sverige.
Även publiken tyckte att båtarna var kul att se på i lättare vindar, och de upplevde att det gick lite fortare och var mer spännande. I hårdvinden var det givetvis en del dramatik i rusningarna när gennakern skulle hanteras. Dessutom är ju även enklare att passera varandra i mindre båtar så att det händer mer i matcherna.
CI2A3099
Anna Holmdahl White.

Jag antar att planeringen är i full gång inför nästa år, hur går tankarna om det?

– Det är ju en utmaning att fortsatt utveckla och förnya tävlingen. Vi kommer fortsatt ha stort fokus på den idrottsliga utvecklingen och hur vi fortsatt skall vara den främsta tävlingen för seglarna. Sedan gäller det ju att fortsätta göra det bra för publiken med högt tempo på seglingarna, ännu närmre land.

I evenemangsområdet ser vi att det är viktigt att vi knyter bra partners till oss som gör en bra aktivering och fyller veckan med aktiviteter. Vi kommer fortsätta att vara en folkfest för hela familjen men göra det vi gör lite bättre och lite mer. Vi tror även att miljön kring seglingarna samt mat och dryck är en viktigt del av besöksupplevelsen, så här fortsätter vi att jobba hårt.

CI2A7573

Jag såg att de svenska tjejerna är ute och tävlar runt om i världen. Team Bergqvist är i Australien och tävlar. Hur går det för de svenska tjejerna?

 – Team Bergqvist har inte börjat segla ännu men i förra veckan var både Anna Östling och Caroline Sylvans team och körde WIM Series i Sydkorea, båda seglade bra. Om vi ser på världsrankingen så har vi inte haft så här många svenska besättningar topp 20 på många år.

Just nu har vi tre svenska lag bland de 10 främsta och ytterligare två bland de 20 främsta. Det är verkligen kul för svensk dam-matchracing. Tufft dock för de svenska teamen som alla vill ha en plats till LWM. Vi kommer därför att anordna ett kval i vår så att alla får möjligheten att kvala in, och inte bara ta sig in via rankingen!

Lysekil Women’s Match 6-11 augusti 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close