Jag var och besökte Brastads Bageri – Hembageri & konditori som idag drivs av paret Annika Larsson och Mattias Widlund. Nästa år firar de 10-årsjubileum

Brastads Bageri – Hembageri & konditori firar 10-årsjubileum nästa år i april.

Jag var och besökte Brastads Bageri – Hembageri & konditori som idag drivs av paret Annika Larsson och Mattias Widlund. När man kommer in i den lilla affären så sprudlar det av vackra bakverk och där skyltdiskarna är fyllda av olika sorters bakverk. Annika och dottern Evelina tar emot mig när jag kommer och i dörren möter jag gäster som tagit sig en fika på förmiddagen på Brastad Bageri.

CI2A0804.jpg
Annika & Mattias.

Albert Larsson va den som grundande bageriet 1925.

Annika berättar att det var Albert Larsson som grundande bageriet 1925 och drev det fram till 1953. Efter det tog Erik Larsson som var son till Albert över bageriet. 1976 tog Bjarne Johansson över och drev det fram till 2008 då Mattias fick se en annons på nätet och åkte till Brastad och tittade på bageriet.

Mattias utbildade sig som bagare och konditor i Linköping.

Annika berättar att de kommer från Norrtälje i Uppland och i april nästa år firar de 10-årsjubileum med sitt bageri i Brastad. Mattias är utbildad bagare och konditor och gick på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping.

CI2A0832.jpg

Kom till Brastad 2008.

2008 kom de till Brastad efter att de varit här och tittat på bageriet som var till salu. Annika berättar att det tog ungefär en månad så hade de flyttat till Brastad och Lysekils kommun. De hade inte bara köpt ett bageri de hade också köpt hela fastigheten och där bor idag de ovanför bageriet. Varken Annika eller Mattias har någon anknytning hit, men de trivs väldigt bra här.

Kl.03:00 börjar de jobba på morgonen. Redan tidigt på morgonen kör Annika ut bröd och annat som är beställt av företag både i och utanför Lysekils kommun. Någon längre semester hinner de inte med att ta ut, utan det får tas någon vecka då och då utspritt över året. På morgonen får Annika leverera lite olika bröd och annat runt i och utanför kommunen.

CI2A0800.jpg
CI2A0796.jpg
CI2A0798.jpg

De bakar allt från grunden.

Alla bullar, tårtor, bröd, kakor och bakelser m.m. gör de helt själva från grunden. När jag är på besök så är det bl.a. kanelbullar som bakas, fast det har hunnit bli många sorter sedan jobbet startade vid 3-tiden på morgonen.

Ett handarbete av klass.

Vi går ner i bageriet och hälsar på Annikas man Mattias som står och rullar NK-knutar. Han har ett suveränt handlag när han rullar bullarna och de ser exakt likadana ut. Det är mycket som skall göras i ett bageri och de får en hel del tårtbeställningar som skall oftast skall vara klara till helgen. Smörgåstårtor är också populärt.

CI2A0782.jpg

Efter NK-knutar blir det kanelbullar där man ser Mattias känsla för att baka och hur han rollar fram kanelbullar av degen. Det är ett gediget hantverk Mattias gör med allt han bakar. Annika berättar att bagare är ett utdöende släkte. Idag görs mycket av bakandet på maskinell väg, fast inte här på Brastads Bageri tillägger Annika, här görs allt för hand. Annika är också med och bakar på morgonen och det är Mattias som lärt upp henne.

CI2A0788.jpg

Sommarsäsongen är bäst.

Sommaren är den säsong som det ökar mest med bakelser och tårtor, det är en väldig skillnad berättar Annika vidare. På sommaren har de även lite möbler på utsidan om någon skulle vilja ta en kopp och något gott att äta ute.

CI2A0813.jpg

Där lämnar jag Mattias som bakar vidare i källaren på Brastad Bageri. Han har några timmar kvar innan han kan slappna av för dagen. Hur långa arbetspassen är varierar lite beroende på hur mycket som är beställt. När jag var där skulle det levereras bröd till Lysekil på eftermiddagen och det var det Mattias som fick göra. Annika fortsätter att ta hand om kunderna och förbereder inför nästa dag på Brastads Bageri – Hembageri & konditori i Brastad.

CI2A0816-2.jpg

Som avslutning frågar jag vilken som är Annikas favorit på bageriet? 

-Man tröttnar aldrig på en färsk kanelbulle med ett glas mjölk. Eller en klassisk mazarin gjord efter gammalt recept.

Tack Annika och Mattias för att jag fick hälsa på ert fina bageri och grattis till 10-årsjubileet nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close