Intervju med Lysekilskillen Adam Nyfjäll som nästa säsong spelar för handbollslaget IFK Kristianstad.

Lysekilskillen Adam Nyfjäll är klar för handbollslaget IFK Kristianstad. Adam spelar nu för den danska klubben Sønderjyske. Jag slog en signal till Adam och frågade honom hur det kommer sig att det blev IFK Kristianstad?

– Kristianstad har byggt upp något stort över många år i Sverige. En klubb som det är ett extremt intresse runt. Min uppfattning är att det är en klubb som har en stark träningskultur och utvecklar väldigt många spelare ytterligare vilket givetvis är attraktivt när man önskar att fortsätta utveckla sig. I tillägg till detta har de de senaste åren haft stor sportslig framgång och spelat i Champions League. Allt det var något jag hade en önskan om att få vara en del av, på så sätt var det svårt för mig att tacka nej till det.

CI2A4234.jpg

Adam Nyfjäll.

När går flyttlasset?

– Flyttlasset går först i sommar eftersom jag börjar i min nya klubb först nästa säsong.

Hur går det för din klubb Sønderjyske i den danska ligan? 

– Vi har haft en hård start på säsongen där vi egentligen började väldigt bra med två vinster.  Efter det har det vart en period vi inte alls är nöjda med och inte har kommit upp på den nivån vi önskar. Givetvis har det varit bidragande med alla skador vi haft på bland annat båda våra målvakter och flera andra väldigt viktiga spelare. I tillägg till det har det var lite yttre omständigheter som inte vart helt med oss, som att assistenttränaren plötsligt slutade med omedelbar verkan. Men nu upplever jag att vi är på rätt väg igen och har stor tro på det vi håller på med just nu.

Kan du beskriva din tid i danska Sønderjyske?

– Min tid i Danmark har varit fantastisk på alla sätt. Till att börja med är det ett land och en kultur jag har vant mig till och tycker väldigt mycket om. Sen har jag fått väldigt mycket nya vänner och bekanta här i Danmark som givetvis gör det ännu bättre. Rent sportsligt har det varit två väldigt utvecklande år, där jag har tagit stora steg som spelare.

IMG_0503.jpg

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats? 

– På alla plan egentligen. Handbollsmässigt som fysiskt. Jag har med hjälp av våra fysiska tränare fått mig en helt annan fysik, är större, är väldigt mycket starkare, om man ska tro mina styrketester. Jag springer och förflyttar mig också mycket snabbare än tidigare enligt mina tester.

Rent handbollsmässigt har jag, utan att jag ska gå in på massa handbolls-termer, blivit en bättre handbollspelare både offensivt och defensivt. Lärt mig använda min fysik på ett annat sätt men också blivit en taktiskt klokare handbollspelare i form av att läsa av spelet.

Nu har du inte spelat hemma i Sverige på ett tag, men om du jämför handbollen i Danmark VS. Sverige på elitnivå, ser du någon direkt skillnad? 

– Ja, det gör jag. Det är ju ingen hemlighet att om man ser direkt på ligorna är danska ligan en bättre liga än vad svenska ligan är. Sen är för exempel kanske IFK Kristianstad ett steg längre fram än många av sina konkurrenter. Med sin stora publik, spel i den bästa avdelningen i Champions League o.s.v. men om man ställer upp ligorna bredvid varandra är det inget tvivel om att den danska ligan är ett steg längre fram rent sportsligt, ekonomiskt, i mediatäckning och publik. Därför också en väldigt jämn liga.

Du kommer till ett Sveriges bästa handbollslag, hur går tankarna om det?

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få bli en del av IFK Kristianstad. Den träningskultur jag upplever de har. Intresset och uppbackningen det är kring laget. Inte minst ser jag fram emot att få spela på deras hemmaplan som är känd för sin stämning. Men för att svara på din fråga, hur mina tankar är kring att komma till Sveriges bästa lag, så är det givetvis väldigt kul och jag har en plan om att vi ska fortsätta vara Sveriges bästa handbollslag.

Jag antar att det inte är så mycket tid för fritid, men vad gör du på din fritid i Danmark?

– Det blir allt en del fritid men mycket av den fritiden går åt att restituera och äta för att vara klar till nästa träning. Givetvis gör vi annat också. Vi är många i laget som spelar golf, så det går mycket tid åt det. Sen är det många i laget som har barn och familj, därför är det också mycket barn och lek som gäller.

Vi har ett stam-Café som vi spenderar mycket tid på, där det dricks mängder av kaffe. Men som du själv nämner så tränar vi väldigt mycket. En typisk dag kan vara att vi möter in till träning 9-11 sen har vi gemensam lunch och ofta möte. Därefter tränar vi igen 13:30-15:30. Man är ganska trött när man kommer hem, därför går mycket av fritiden till vila.

CI2A4238

Har du hunnit med att besöka din hemstad Lysekil i år?

– Jo då det har jag allt. Inte under säsongen men jag var senast hemma i sommar när det var speluppehåll. Så nu ska jag hem till jul igen då vi spelar årets sista match den 23:e december innan det väntar ett uppehåll.

Stort grattis till platsen i IFK Kristianstad och lycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close