Lysekilsbon Ulf Sandberg är inbjuden till Guldbaggegalan den 22 januari på Cirkus i Stockholm

Lysekilsbon Ulf Sandberg är inbjuden till Guldbaggegalan. Ulf Sandberg är en av tre bakgrundstecknare/målare i den kritikerrosade filmen om Gordon & Paddy. Ulf och teamet från Dockhus Animation är inbjudna till Guldbaggegalan.

För tillfället jobbar han på med en tredje film om Bamse för produktionsbolaget Slugger i Malmö. Ulf tecknar bakgrundscenerna i filmerna om Bamse.

UlfPorträtt
Ulf Sandberg.

Tecknat bakgrunden till den kritikerrosade filmen om Gordon & Paddy.

Under tiden med jobbet med Bamse har han även hunnit med att vara en av tre bakgrundstecknare/målare i den kritikerrosade filmen om Gordon & Paddy.  Ulf och frun Ingrid Sandberg var i Trollhättan och såg den allra första förhandsvisningen tillsammans med hundratals glada barn och teamet från Dockhus Animation, som jobbat med produktionen. Gordon & Paddy-filmen hade premiär den 22 december.

Gordon & Paddy har fått väldigt fina recensioner. Den bygger på böckerna av Ulf Nilsson och Gitte Spee och handlar om kommissarie Gordon som vill dra sig tillbaka och hittar en efterträdare i musen Paddy. Filmen har fått mycket cred för de vackra natur- och miljöbilderna, vilket är vad Ulf jobbat med. Dessutom är filmen uttagen som en av två att representera svensk film vid filmfestivalen i Berlin.

Rösterna i filmen görs bl.a. av  Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Felix Herngren, Johannes Bah Kuhnke, Tove Sacklén och Mingus Broman.

UlfTecknarGordonOchPaddy.jpg
 Ulf när han jobbade med Gordon & Paddy.

Jag frågade Ulf hur han kom in på detta med tecknandet?

– Jag har alltid tecknat och målat. I skolan fick jag till exempel måla en vägg tillsammans med en tecknarkompis. Från 22 års ålder har jag arbetat som illustratör på heltid.

Gordon & Paddy har fått jättefina recensioner. Hur var det att jobba med den filmen? 

– Det var utmanande och lärorikt men samtidigt väldigt inspirerande och roligt.

 

Hur kom det sig att du fick förfrågan om att vara med och teckna Bamse?

– Jag fick information om att det var en film på gång och kontaktade produktionsbolaget Slugger i Malmö. Eftersom jag tidigare arbetat med tecknad film och olika serietidningar så blev de intresserade och jag fick göra arbetsprover, som ledde till att jag fick jobbet.

UlfSTecknar2.jpg
Här tecknar Ulf bakgrunden till Bamse.

Kan du berätta lite kort om vad du tecknat genom åren?

– Jag har tecknat allt från serier och karikatyrer till avancerade tekniska och vetenskapliga illustrationer. Under många år arbetade jag tillsammans med Lars Mortimer (älgen Hälges skapare). På den tiden gjorde han serietidningarna om trollbjörnen Bobo och Gnuttarna. Jag tecknade även seriesidan Wille Wheelie  för tidningen Wheels under många år.

Som frilansande illustratör har jag anlitats av många företag och reklambyråer som behövt illustrationshjälp. Bland mina roligaste minnen från åren som illustratör/designer måste jag nämna när jag fick uppdraget att designa en ny batteriladdare. Mitt bidrag tävlade mot Apple och gick segrande ur den duellen. Helt klart en fjäder i hatten.

Jag har också gjort illustrationer för flera av båtvarven här i Bohuslän. Under cirka tio år var jag anställd hos ett konsultföretag i Göteborg och då var största kunden Volvo personvagnar.

När man tittar på din hemsida så har du gjort flera olika testritningar för olika projekt för bl.a. Garfield som heter katten Gustaf på svenska. Mumintrollen och mycket annat. Bilar är också ett stort intresse när man ser din hemsida. Vad är roligast att teckna?

– Jag trivs med det mesta inom illustration. Serier passar mig och mitt sätt att teckna, men jag skapar lika gärna avancerade tekniska bilder – inte bara i 2D utan även i 3D-program i datorn. Bilar och motorsport är ett stort intresse, så självklart klappar hjärtat lite extra även för den typen av illustrationer.

Ulf Sandberg hemsida.

Stort lycka till på Guldbaggegalan, och jag hoppas jag får en längre intervju med Ulf  lite längre fram.

Foton i reportaget  Ulf/Ingrid Sandberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close