EcoViz röstades fram som vinnare i The Lysekil Challenge

I fredags presenterades vinnaren i The Lysekil Challenge. Vid prisceremonin i Lysekils kommunhus medverkade  professor Robin Teigland från Chalmers Tekniska högskola i Göteborg, kommunalrådet Jan-Olof Johansson, Michael Johansson som är chef för avdelningen för hållbar utveckling,  och Tove Andersson digitaliseringsstrateg på Lysekils kommun.

CI2A1360.jpg

Fr, vänster kommunalrådet Jan-Olof Johansson, professor Robin Teigland från Chalmers, Michael Johansson chef för avdelningen för hållbar utveckling,  och Tove Andersson digitaliseringsstrateg.

 

120 Chalmersstudenter medverkade i tävlingen. 

Cirka 120 Chalmersstudenter från programmet Industriell ekonomi har under våren deltagit i The Lysekil Challenge. De har arbetat med att ta fram förslag på digitala lösningar till stöd för Lysekils kommuns vision Lysekil 2030. Detta har skett under ledning av professor Robin Teigland på Chalmers Tekniska högskola i Göteborg.

Under en period har man kunna se alla tävlingsbidragen i Centrum Labs lokaler i Gallerian i Lysekil. Deltagarna hade även spelat in en kort film där de berättade om sitt bidrag. Via webben har man kunnat rösta på de olika bidragen. Även en jury bestående av kommunalråd Jan-Olof Johansson, kommundirektör Leif Schöndell, digitaliseringsstrateg, Tove Andersson och chef för avdelningen för hållbar utveckling, Michael Johansson har varit med och röstat.

Så här gick röstningen till. 

Röstningen har skett i två steg. Först har allmänheten haft möjlighet att rösta via kommunens hemsida och de rösterna motsvarade 50 procent av den totala röstmängden. Folkets resultat räknades om så det förslag som fick flest röster fick 12 poäng, precis som i Melodifestivalen, sedan i fallande ordning 10, 8, 6, 4 och 2. Detta resultat lades i ett förslutet kuvert.

Juryn från Lysekils kommun röstade sedan individuellt, rösterna räknades och sedan fördelades resultatet på samma sätt som folkets med 12 poäng till det förslag som fick flest röster från juryn och sedan i fallande ordning 10, 8, 6, 4 och 2.

 

Vinnarna.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson hälsade alla välkomna och efter en stund skulle det avslöjas vem som vunnit. Jan-Olof Johansson började med att berätta vem som kommit tvåa i The Lysekil Challenge.

CI2A1368.jpg

Tvåa blev Veras brygga som med en annan idé också fick höga poäng. Deras ide bygger på att tomma lokaler i vacker skärgårdsmiljö erbjuds till studenter och anställda på teknikföretag som studielokal eller kontor.

20

Vinnare blev EcoViz som består av studenterna Samuel Andersson, Lucas Andrén, Oscar Antonsson, Henrik Edstrand, Karin Sjödin och Matthias Ydström beskriver själva sin innovation så här: Smarta sensorer mäter förbrukning av el, vatten och andra miljödrivare. Följ din minskade konsumtion i lättöverskådliga och interaktiva diagram. Tävla mot varandra – vem är miljösmartast? Här under ser ni EcoViz filmpresentation,

 

6

 

Juryns motivering.

”Visualisera, reagera & förändra! Det ska vara både roligt och lätt att göra rätt. Att kombinera tävlingsmomentet med hållbarhetsfrågor kan göra oss alla till miljöhjältar i vardagen i kommunens verksamhet. Förslaget ligger helt rätt i tiden och det finns många möjligheter för EcoViz upplägg att användas i både privat och offentlig verksamhet. ”

CI2A1386.jpg

Det vinnande förslaget belönades med ett diplom och ett pris i form av en upplevelse på Havets Hus i Lysekils kommun. Både allmänheten och kommunens jury hade EcoViz som vinnare.

CI2A1432.jpg

Fortsatt samarbete. 

Även om tiden varit knapp, så har ungdomarna lyckats med ett fantastiskt arbete med att ta fram dessa digital innovationer till The Lysekils Challenge.

Lysekils kommun hoppas att samarbetet med professor Robin Teigland på Chalmers fortsätter.

På kommunens hemsida kan man bland annat läsa att det varit en inspiration inför framtida utvecklingsarbete. Det har varit ett roligt och kreativt samarbete med Chalmers studenter. Att få möjlighet att möta en yngre generation med så många tankar och idéer är stimulerande. Det är imponerande vad de skapat på så kort tid. Både idéer, posters och filmer är genomtänkta och bra gjorda, säger kommundirektör Leif Schöndell.

I många av de olika förslagen finns inspiration till vårt kommande arbete kring verksamhetsutveckling, säger Michael Johansson, avdelningschef på hållbar utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close