Är du nyfiken på yoga? Jag träffade Eleonor Nordwall som driver yogastudion Mandala Soul Studio här i Lysekil

Idag får ni följa med och träffa Eleonor Nordwall som driver yogastudion Mandala Soul Studio här i Lysekil på Drottninggatan 11. Studion är inte bara en yogastudio utan här erbjuds det meditation, fridans och massage. Eleonor berättar även att det bjuds på olika Workshops minst en gång i månaden.

Eleonor är från Brastad från början, men har bott på lite olika ställen som Göteborg, Barcelona, Asien och Australien innan hon i mars förra året återvände hem till Lysekils kommun.

CI2A1310.jpg
Eleonor Nordwall.

Utbildade sig till yogainstruktör i Australien.

Yogan har varit hennes stora intresse i många år, men sin utbildning inom yogan gjorde hon i Australien strax innan hon återvände hem till Sverige. Att Eleonor återvände hem berodde mycket på att hon ville ta hand om sin farmor och farfar som bor i Brastad.

Letade efter en yogastudio i Lysekil.

Tanken fanns också på att det hade varit kul att få jobba med yoga här i Lysekilstrakten. Frågan var bara om någon höll på med detta i lilla Lysekil. Eleonor googlade på yogastudio Lysekil och får en träff på Blinges massage och yoga. Hon kontaktade Anna Blinge som blev så glad för hon behövde fler lärarare till sin yoga.

CI2A1336.jpg

Fick jobb på hemtjänsten i Brastad.

När hon kom hem fick hon jobb på hemtjänsten i Brastad och samtidigt jobbade hon en dag i veckan hos Blinge. Efter ett tag så fick Eleonor veta att Anna skulle läsa och Anna tyckte det vore tråkigt att stänga ner studion. Lagom till att Eleonors vikariat tog slut i Brastad så tog hon över studion i september 2018.

Jag frågade Eleonor vad yoga är?

– Yoga är en väldigt uråldrig lära och tradition från Indien. Många som hör ordet yoga tänker nog att man behöver vara akrobatisk, men så är det absolut inte. Det som yogan handlar om är rörelser med andning. Det man vill komma åt är det inre lugnet. Man kan utföra yoga i princip vilken ålder som helst. Man kan yoga även om man har en funktionsnedsättning eller är skadad i någon kroppsdel.

Jag var bland annat i Brastad och hade yoga på stol för PRO, och det var populärt. Själva tanken bakom är inte att man skall kunna göra olika coola saker, utan det man vill komma åt är det inre lugnet.

CI2A1332.jpg

Har yogan någon läkande effekt?

– Ja, det finns tusentals olika yogapositioner som man kan stå i. Detta nämnde jag även på PRO när jag var där att vi kanske inte gör så mycket när vi lyfter armarna och tar ner dem, men varje yogaposition har en fysisk och mental effekt. Det är många positioner som är stressreducerande, dämpar ångest, bra för matsmältningen, simulerar sköldkörteln och det finns hur många fördelar som helst. En position kan till exempel ha 10 olika fördelar.

Hur ofta har du yogakurser här?

– För tillfället erbjuder vi klasser 7 dagar i veckan. Man kan komma och gå som man vill och skriver inte upp sig på flera klasser som man gör på en kurs.

Det måste ha skett en stor ökning i detta med yoga?

– Ja, det har det verkligen. Jag var i Lysekil för cirka fem år sedan och då var det ingen som höll på med yoga. Idag tycker jag att alla pratar om yoga. Sätter man på radio eller tv:n så pratar de väldigt ofta om yoga. Yogan ligger nog rätt i tiden, med så mycket stress och press som vi har i dagens samhälle.   

Yogan är motsatsen till stress och prestation och även om man går på ett mer avancerat pass så gör du så gott du kan efter din egen förmåga. Det finns inte den pressen på dig att du måste uppnå eller klara av. Jag brukar säga att vi som är instruktörer är inspiratörer eller guider som föreslår att det här kan du göra, men skulle det vara något som inte känns bra så skall man hoppa över det. Man skapar sin egen upplevelse av yogan och man kan säga att det inte finns något som är rätt eller fel.

CI2A1311.jpg

Du sitter alltså längst fram på golvet och visar hur man skall göra?

– Ja, och jag går även runt och hjälper till och visar hur man skall göra.

Tack Eleonor för intervjun, och ni som vill börja med yoga kan kika in på Mandala Soul Studios hemsida eller Facebooksida och ta kontakt med Eleonor.

Mandala Soul Studio hemsida och Facebook.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close