Idag på bloggen får ni träffa Isabelle Carlsson, från Lysekil som precis tagit en kandidatexamen i informationsteknologi på James Cook University i Australien.

Isabelle började sin resa i Australien som en så kallad ”backpacker” som pågick i ungefär två år. Hon reste runt i landet och jobbade bland annat på en ”cattle farm”, ett lyxresort på en tropisk ö och ett ”roadhouse” i västra Australien. Efter detta bestämde hon sig för att stanna och studera på universitet.

20200106_144447.jpg
Isabelle Carlsson.

Hon blev fängslad av den tropiska miljön och dess skönhet i Cairns. Det är nog det som har gjort att hon spenderat den mesta tiden av hennes 5 år i Australien just i Cairns.

Kuranga Range.jpg

Vi kommer in och pratar om de fruktansvärda bränderna i Australien och jag frågar Isabelle hur det är där hon bor?

– Jag har tur som är bosatt långt norrut i ett tropiskt område som kallas Far North Queensland (FNQ). I staden Cairns är det också varmt, men det är alldeles för fuktigt för att det ska brinna så som det gör nere i New South Wales (NSW). Cairns är omringat av gröna och vackra tropiska berg som gör att det regnar när det blir för varmt här.

20190727_171807.jpg

 

Hur kom det sig att du valde Australien och hur gammal var du när du åkte iväg, och valde du att åka själv eller åkte ni flera?

– Sommaren innan min resa så jobbade jag tillsammans med ett par vänner. En utav dem frågade om jag ville ut och resa tillsammans. Utan tvekan svarade jag ja, eftersom jag hade sparat en del pengar och är inte den som säger nej till ett äventyr. Några dagar efter det att jag fyllt 21 år så flög vi till Sydney tillsammans.

 

Var det ett svårt beslut när du valde att stanna kvar i Australien?

– Det var nog ett utav de svåraste besluten jag tagit i mitt liv och det var ett val som jag gjorde med hjärtat. Nu i efterhand så känns det lättare att ta ett sådant beslut eftersom man inte är lika rädd för vad som kan ske.

 

Om du jämför platsen där du bor nu mot Lysekil, vad är skillnaden?

– Cairns påminner mig om Lysekil i och med att det är en kuststad som förlitar sig mycket på turism. Skillnaden är att Cairns är mycket större med en annan miljö som består av många olika kulturer som lever tillsammans. Till exempel mat och kultur från många olika asiatiska länder vilket inte är förvånande i och med hur nära Australien och Asien ligger varandra.

 

Har du varit hemma något i Lysekil under din tid i Cairns?

– Under mina studier så har jag inte åkt hem, men efter de två år då jag reste runt och jobbade så åkte jag hem och spenderade cirka 5 månader för att förbereda mig genom att läsa upp ett betyg, jobba och ta körkort innan jag åkte tillbaka för att studera.

 

Jag får passa på att säga grattis, för i december tog du kandidatexamen i informationsteknologi vid James Cook University. Kan du berätta lite om vad det innebär?

– Tack! Det innebar att jag studerade informationsteknologi i tre år för att få min ”Bachelor of Information Technology” som de kallar det på engelska. Det består av 6 terminer där jag läste 24 olika ämnen där man lär sig om bland annat programmering, nätverkssäkerhet och designprocesser med stor betoning av erfarenhet i verkliga livet. Vi fick jobba mycket med projekt för lokala företag vilket var roligt och intressant.

Martyn St.jpg

 

Kan du beskriva hur Cairns ser ut, läste på nätet att det är en stad med över 122 000 invånare?

– Cairns har strax över 150, 000 invånare och är ett tropiskt paradis med stor fokus på turistaktiviteter. Trots dess storlek så känns Cairns mycket som en stad ute på landet på något sätt och det kan nog bero på att det inte är lika befolkat som områdena söderut runt Brisbane och Sydney till exempel.

Daintree.jpg

Brisbane

Brisbane2.jpg

Man behöver inte åka långt för att kunna se vackra tropiska skogar som gömmer stigar som leder till floder och vattenfall. Cairns ligger i en dal omringat av gröna berg täckta av tropisk flora längst med en kust med många fina stränder som pekar mot stora barriärrevet.

20190728_090654.jpg

 

Vad gör du när du inte läser?

– När har tid så brukar jag åka ut och campa, ibland fiska eller promenera på någon stig med Rufus (min partners hund). Många australiensare har en utomhus livsstil vilket jag tycker är väldigt positivt.

20191109_135911.jpg

 

Vad tänker du om framtiden, blir du kvar i Australien?

– Vi får se. Framtiden blir aldrig som man tänkt sig så jag planerar aldrig för långt. Har ansökt om att förlänga mitt visa så om det blir för kallt i Sverige för mig smiter så jag till värmen.

20191109_135920.jpg

Längtar du hem någon gång?

– Ja, många gånger. Så klart att man längtar till familjen och vännerna.

 

Är det något du saknar som mat eller något från Sverige?

– Självklart! Mammas carbonara eller pappas brunsås har jag gått alldeles för länge utan. Jag har haft tur att jag kan få mig en fix djungelvrål i den internationella godisaffären i stan. För några veckor sedan var jag nere i Brisbane på Ikea där jag skaffade mig lite prästost, svensk saft och knäckebröd. Då vart jag väldigt lycklig.

Ikea Brisbane.jpg
På Ikea i Brisbane kan man se skyltar på Bohuslän.

 

Finns det mycket djur där du bor, man ser på bilderna från bränderna att det är så många olika djur som dött i bränderna. Hur är djurfloran där?

– Ja, det finns många unika djur här så som näbbdjur, vallaby, kasuar, koala och självklart kängurur och krokodiler också.

Hartleys.jpg

Australia Zoo

 

 Finns det svenskar i närheten där du bor?

– Det är förvånansvis många svenskar som reser genom Cairns. Ibland kan det hända att man går ner för gatan och hör någon turist som snackar svenska.

 

Stort tack Isabelle för att du tog dig tid.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close