Francisco ”Frasse” Lopez från Tjuv & Polis är tillbaka på bloggen. Idag gör han julgodis och berättar att han kom till slutcastingen, i tv-programmet Hela Sverige bakar

Vi sågs för ungefär ett år sedan på Vann där han jobbar som konditor. I över 22 år har Frasse jobbat där och trivs lika bra idag som han gjorde från början. Att han och sonen Sebastian medverkade i Tjuv & Polis ångrar han inte en sekund, men han hade gärna velat vinna rubbet och inte åka fast på mållinjen. Sonen Sebastian är idag inte polis, men har utbildats sig till deltidsbrandman här i Lysekil. Idag bakar Frasse julgodis här på bloggen. Det blir pepparkakshus i choklad, ostbågepraliner och fransk nougat.


Francisco ”Frasse” Lopez vid Vann Spa Hotell och Konferens.


Pepparkakshus i choklad

Idag visar Frasse hur man gör ett pepparkakshus fast i choklad. Hans tolkning av ett pepparkakshus fast i choklad och peppar. Frasse skrattar och säger; ”jag förstår inte hur de kan kalla det för pepparkakshus när det inte finns kryddan peppar i pepparkakshuset”.


Innan jag kom så gjorde han en prototyp i ljus choklad. Det han gör när jag är där är ett hus i mörk choklad. Ett chokladhus går 100 gånger snabbare att göra än ett pepparkakshus. Förutom chokladen så använder även Frasse rosépeppar. Rosépepparn har en sötma som passar bra ihop med den mörka chokladen.


Mallen till väggar och tack har han gjort i vanligt papper. För att göra väggar och tak använder Frasse tempererad choklad. Frasse berättar hur går temperering till. Värm upp chokladen så att fettet i den smälter, till cirka 45 grader. Uppvärmningen gör Frasse över ett vattenbad. Kyl sedan ned chokladen under omrörning till cirka 27 grader. När det är klart så värmer du upp chokladen till 31–33 grader max. Det är mycket enkelt avslutar Frasse med.


Nu har Frasse hällt ut chokladen på ett bakpapper. Efter en stund så skär han ut väggar och tak med en kniv. Man får inte vänta för länge, för då kan chokladen spricka. Sen behöver man inte vara så exakt med formerna på huset för det är ganska mysigt när det är lite snett och skevt. Som botten till husen använder han resten av chokladen som också är klädd med rosépeppar.


Jag har turen att få smaka på Frasses goda saker och den mörka chokladen med rosépeppar var väldigt god.

Nu sätter Frasse ihop huset med resten av den tempererade chokladen. Efter att huset är klart så dekorerar han med staket och granar som han gjort i choklad.


Hela Sverige bakar

Det som många kanske inte känner till att Frasse kom till slutcastingen i Hela Sverige bakar. De gjorde en intervju med honom och sedan gick han vidare. Till slutcastingen kom det 60 personer och han är mycket glad för att han kom så långt.

Ostbågepraliner

Nu fortsätter Frasse med ostbågepralinerna som är en av Frasses favoritgodis. Han har en del choklad och tre delar nougat, men man kan ha hälften av varje om man vill. Till plåten han har förberett har han haft cirka 1 ½ kg nougat och 500 gram choklad och en mindre påse med ostbågar. Detta tar en stund att göra så han har förberett en plåt som skall skäras upp och doppas i choklad.


Frasse skär upp pralinerna som sedan skall doppas i choklad. Efter det så strör han på flingsalt på pralinen.


Fransk nougat

Fransk nougat är också något Frasse gillar. Nötterna till den franska nougaten har han rostat i ugnen. Han gör smeten till den franska nougaten och häller i glykosen när den nått en temperatur av 150 grader.


Efter att smeten är utsmetad, så måste man smaka på den och se om den är god säger Frasse och skrattar.


När smeten är klar häller han i nötterna i smeten och rör om. Sedan häller han hela smeten på en plåt och jämnar ut den med att lägga ett bakpapper över smeten och jämnar till. Sen skall den franska nougaten stå i rumstemperatur i 5–6 timmar.  


När den har stelnat så skär man upp den. Frasse hade förberett med fransk nougat och den smakade utsökt kan jag berätta.Tack Frasse för stunden på Vann, så roligt. God Jul och Gott Nytt År önskar jag dig och Sebastian. Under här ligger receptet på den franska nougaten som Frasse gjorde.

200 g jordnötter

100 g pistagenötter

210 g socker

250 g ljus sirap

120 g glykos 150 Grader

85 g vatten

2 äggvitor 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close