Idag på bloggen får ni följa med in till Lysekils kommuns bildarkiv

Idag på bloggen får ni träffa Anki Sandinge, som jobbar på Lysekils kommuns bildarkiv. Lysekils kommun förfogar över en bildskatt med delar av Ragnar Bergman och Ekstrands gamla foton.  Bergman fotograferade under åren 1952–1990 och överlämnade cirka 9 000 bilder till kommunarkivet. Resterande bilder i samlingen på ca 12 000 bilder kommer till allra största del från gamla Ekstrands Foto.

Skannar foton från arkivet

Anki skannar alla foton, men alla hamnar inte i bildarkivet på nätet på grund av att många foton är rena dubbletter och ytterligare en del andra är olämpliga av andra orsaker. Anki bedömer vilka bilder som kan vara till allmänhetens intresse.

Anki Sandinge.

Fokus ligger på digitalisering

Intresset för foto har Anki haft sedan barnsben och med tanke på att kommunen skulle digitalisera bildarkivet så var detta perfekt för henne, när hon i februari 2013 fick en anpassad anställning på grund av sin hälsa.

Hon fotograferar en del för kommunen, men huvudfokus ligger på digitaliseringen av de gamla bilderna. Anki berättar vidare att de har många diabilder i sin samling som alla nu finns inskannade.

Vid skanningen rättar hon till toner och färger, men sneda horisonter ändrar hon inte på. Eventuellt skräp och liknande som uppkommit på bilderna genom åren redigerar hon bort. I dagsläget har hon skannat in drygt 4 400 foton av negativ, dia och glasplåtar av samlingen på cirka 12 000 foton som finns i arkivet. Av dessa ligger ca 3 000 i det digitala bildarkivet på nätet.

Bildarkiv på nätet

Lysekils kommun har ett bildarkiv på nätet som ni hittar här under.
Länk: https://www.lysekil.se/kultur-och-fritid/bibliotek/arkiv-bilder-och-slaktforskning/bildarkiv.html

Man får använda bilderna i arkivet för privat bruk och icke kommersiellt ändamål men då måste man ange ”Bildkälla: Lysekils kommunarkiv + Fotograf: (Ragnar Bergman eller Ekstrands Foto)” om man vill publicera bilden. I dagsläget kan man inte ladda ner bilderna själv utan vill man ha en eller flera bilder kontaktar man Lysekils kommuns bildarkiv genom att skicka e-post till: bildarkivet@lysekil.se och ange det eller de bildnummer som finns i informationen till bilderna.

Eva Edvinsson, arkivarie på Lysekils kommun jobbar ihop med Anki. Anki är assistent i bildarkivet och jobbar 50 %. Eva var inte på plats när jag besökte bildarkivet.

Bildarkivet

Nu går vi ner i källaren och kommer till Lysekil kommunarkiv. Här finns alla foton sparade i tre olika skåp. Anki visar upp en glasplåt. Glasplåten lägger Anki på en skanner som sedan läser in den som ett negativ. Alla glasplåtar är svartvita.

I arkivet finns också mycket spelfilm, gamla skolfoton som folk har skänkt till Lysekils kommun. Anki visar upp en pärm med gamla skolfoton från 1937.

Anki berättar vidare att de haft ”Arkivens Dag” några gånger och detta har varit mycket populärt. Tack Anki för rundturen och det var mycket intressant att få se delar av er bildskatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close