Idag på bloggen får ni träffa killen som håller ställningarna här i Lysekil. Han har bland annat varit med och byggt demensboende för Drottning Silvia och stiftelsen Silviahemmet

Idag får ni träffa Jonas Hoffman som kommer från Göteborg och som senare flyttade till Åmål. Intresset för byggställningar startade i tidig ålder när en nära vän till Jonas frågade om han inte skulle följa med och bygga ställningar. Jonas berättar att man tjänade ganska bra med pengar som ställningsbyggare även om man inte hade någon utbildning på den tiden.

Jonas Hoffman.

I gymnasiet gick han Hotell & Restaurang och bodde i Oslo i några år och jobbade som hovmästare på en krog som var mycket populär. Det blev även mycket högfjällshotell och annat innan han kom hem och igen började jobba med byggnadsställningar. Sedan 1998 har han jobbat med byggnadsställningar.

När startade du eget?

– 2009 startade jag en enskild firma fram till 2014 då jag startade ett aktiebolag. I början startade jag en bemanningsfirma för att det är så dyrt att köpa in stora byggnadsställningar direkt. Vi hyrde ut oss själva till olika ställningsfirmor. När pengarna kom in och man fick något över så investerade man dem genom att börja köpa byggnadsställningar.

Hur hamnade du i Lysekil?

– Det är tack vare min fru Åsa. Vi var ofta här i Lysekil. Vi bodde ett tag i Forshaga, men tröttnade ganska snabbt på detta och kände att vi behövde ett miljöombyte. När vi var i Lysekil någon gång så sa min fru Åsa, att vi kanske skulle flytta hit. Då sa jag; ”då gör vi det”. Och efter det så flyttade vi till Lysekil.

Jobbade på Preemraff 2005

Jonas fru Åsa driver sedan ett antal år tillbaka butiken Papayas här i Lysekil. 2015 flyttade de till Lysekil. Fast redan 2005 var han i Lysekil och jobbade på Preemraff där han byggde ställning av den firma han då var anställd av.

Hur gick det med firman då?

– Jag körde på båda ställena ett tag, men det fungerade inte i längden. Allt eftersom så flyttade jag allt material till Lysekil.Hur jobbar du idag?

– Idag kör jag själv med en anställd och så hyr jag in folk om det skulle behövas.

Jag antar att det är olika säsonger för att sätta upp byggnadsställningar?

– Ja, nu på vintern är det lågsäsong. Det är ingen som direkt vågar chansa på vädret. Fast jag har att göra även vid lågsäsong.

Jag antar att du gör allt från små fasader till större fastigheter, Vad är det högsta jobbet du gjort?  

– Ja, det stämmer. Jag har gjort jobb på 136 meters höjd. Då gjorde man hänge. Man bygger inte från backen, utan man bygger högst upp på byggnaden. Man bygger neråt. Jag har väldigt stor respekt för höjder så man får ta det lugnt när man gör ett sådant jobb.  

Jobbar du bara i Lysekilområdet idag?

– Till största delen. Fast tar även jobb runt omkring i Bohuslän. Jag har varit och byggt ställningar för ett vindkraftverk i Tanumshede.

– För så hade jag hela Sverige som arbetsfält, och det är där företagsnamnet Svea Byggställningar kommer ifrån. Då åkte man på olika bemanningsjobb och jobbade med allt från gruvor, stopp på industrier och annat. 

Är det någon skillnad på att bygga ställningar i Karlstad eller Lysekil?

– Ja, vinden. Det blåser mycket mera här än det gjorde i Karlstad. Så det gäller verkligen att förankra ställningen i fasaden.

Vilka minnesvärda platser har du varit och byggt ställningar?

– Jag har varit i Höljes i Värmland. Djupt inne i skogen så byggde de en damm som jag satt ställningarna på. På den tiden hade jag nog cirka 40 anställda som jobbade året runt.

Vi var ganska många där och hade hand om det projektet åt NCC. Där hade jag bemanningen och jobbade för ett byggnadsställningsföretag. Det var ett jättestort jobb.

– BoKlok som ägs av Skanska och Ikea har jag jobbat för. BoKlok är ett annorlunda boendekoncept. De bygger hållbara hem till lågt pris för alla. Där var jag med från starten och vi byggde i Halmstad, Borlänge och Stockholm.

BoKlok projekt Södertälje

– Tack vare detta så fick vi uppdraget från Drottning Silvia som ville starta demensboende. Drottningen har något som heter SilviaBo. De projekten fick vi också vara med på. Tyvärr så missade jag invigningen och det ångrar jag idag.

BoKlok projekt AlingsåsHar pandemin påverkat ditt företag?

– Jag har haft bra resultat de två senaste åren, och känner väl inte att det ökat av fler privatpersoner som vill ha ställningar uppsatta. Fast samtidigt så är det kanske oftast företagen som skall måla om eller bygga som beställer ställningsbyggandet och inte privata personer. Men över lag har det nog ökat under pandemin.

I Lysekil har man sett dina ställningar på flertalet ställen, kan du nämna några?

Ett tag så fanns det ställningar på Landsvägsgatan i Lysekil. Även Drottninggatan här vid Pizzeria Viking, Gula Villan, kvarnen i Lysekil, Grötö, Kvarnberget och Curmans Villa med mera.

För er som vill läsa mer om Svea Byggställningar så kan ni läsa om detta på hemsidan och på Facebook. Tack Jonas för att du berättade om ditt spännande yrke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close