Programledaren Sebastian Basse Widman för NRJ Morgon kan titulera sig Lysekilsbo, och självaste Ed Sheeran tatuerade in en gitarr på Basses arm

Idag på bloggen får ni träffa Basse Widman programledarankare i NRJ Morgon där han sänder varje måndag till fredag mellan 06:00 – 10:00 ihop med sin sidekick Lotta Möller. Basse är född i Uddevalla och sitt första levnadsår hade han här i Lysekil som han alltid ser som sitt andra hem. Jag fick en pratstund med Basse här hemma hos mig när han var här på semester.Basse Widman ute vid Pinnevik som är hans favoritställe här i Lysekil


Du kan ju titulera dig som Lysekilsbo, hur kommer det sig?

– Jo, men mamma Marie och pappa Lasse bodde här i Lysekil när jag föddes. Jag föddes i mars 1984 på Uddevalla BB. Tror vi bodde här i Lysekil det första året efter att jag föddes.

Efter det flyttade vi till Köping och Kolsva som är en liten by med 3000 invånare, där växte jag upp.

Hur startade ditt intresse för radio?

– Det var ganska intressant, för jag har alltid tyckt att radio är kul. Jag lyssnade på radio även när jag stod och jobbade i en fabrik där vi tillverkade Hästens sängar. Jag stod och spikade sängar och lyssnade på radion konstant. Det var RIX FM jag lyssnade på, som jag senare kom att jobba på.

Jag kom hem från jobbet en dag, trött och slänger mig i sängen. Sätter på tv:n och i precis samma sekund som tv:n startar får jag se en reklamsnutt för en radioskola som gick i Båstad. Jag får upp ögonen för detta och börjar googla lite på vad det är.

Det komiska i detta var att den reklamen gick bara en enda gång på denna tv-kanal jag tittade på och det var det tillfället som jag slog på tv: n.

Jag tänker ofta på detta och hade jag inte slagit på tv:n när jag kom hem så hade jag nog inte varit där jag är idag, och definitivt inte träffat min fru och fått de barnen jag har idag. Det är ganska läskigt med sliding doors som det heter.

Skolan låg i Båstad och man fick driva en radiostation. Jag sökte och kom in och det fungerade jättebra. Det var där jag förstod att jag ville jobba med radio.

Efter att du var klar i skolan i Båstad, hur gick du vidare då?

– Jag gjorde praktik på MTG som hade hand om RIX FM, Lugna favoriter, Bandit och Svenska Klassiker tror jag de hette. Efter praktiken fick jag jobba kvar där. Där var jag i tio år.

Jag började som väderpresentatör. Efter det fick jag ett pass på en station där jag jobbade natt. Sen blev det kvällen och förmiddag.

Efter det fick jag en förfrågan om att köra morgonshowen på Power Hit Radio och det tyckte jag lät intressant. Detta var 2016 – 17. Att få jobba på morgonen med radio har alltid varit en dröm. 

Jag tackade ja, till jobbet och jobba de med detta i ett halvår och sen blev jag värvad av Rix Morronzoo som frågade om jag ville jobba där i stället som producent. Det ville jag och detta var 2018 som jag blev en del i showen.

Förra året 2021 frågade konkurrenten NRJ om jag ville komma över till dem och bli deras ankare på morgonshowen på NRJ. Där är jag idag.
Du har även jobbat med stand up, hur kommer det sig?

Jag har alltid varit fascinerad av humor och stand up. Jag älskar verkligen stand up och 2010 gick jag på en stand up for beginners och det gick jättebra. Sedan höll jag på med detta i några år och fick köra på Norra Brunn och RAW och allt vad det heter.

Att köra stand up är inget kapitel som är helt stängt, vi får se vad som händer och jag drömmer om att få köra lite mer stand up i framtiden, men just nu är det fullt fokus på min familj med fru och tre ungar.

Ett av inslagen i morgonprogrammet på NRJ är FELHÖRNING! Detta måste vara ett succéinslag?

– Det har blivit en succé och viralt på sociala medier. Ibland hittar man sådana guldkorn i radio som verkligen fungerar. Detta skall vi verkligen spinna vidare på i höst.

Folk får skicka in ett dm via vårt Instagram där de hört en textrad som de trodde var på ett visst sätt men som är helt annat i verkligheten.

På länken under här kan du gå in och titta på NRJ Morgon på Facebook och lyssna på felhörningen. Det är magisk kul.


https://www.facebook.com/nrjmorgon/Sen har du även tre olika Instagramkonto på Instagram. Vad är det för något?
 

– Jag har Sveriges största Instagramimperie med över 1, 3 miljoner följare på Instagram säger Basse och skrattar om man nu kan kalla det för det. Jag har tre konton som heter Sveriges roligaste barn, Sveriges roligaste djur och Sveriges roligaste videor.

På Sveriges roligaste barn har vi snart 800 000 följare, vilket är jättemycket. Maktbarometern är ett företag som mäter vilka konton som har bästa spridningen och som når flest människor i Sverige hade oss på fjärde plats förr året 2021 och det är jätteroligt.

Sveriges roligaste barn går ut på att folk skickar in videos där deras barn gör något roligt. Man skickar videon till Instagramkontot och sedan tittar jag på det. Är det kul så lägger jag upp det.

Samma gäller med Sveriges roligaste djur som har 300 000 följare och i fjol startade jag också Sveriges roligaste videor. Jag är med på Nyhetsmorgon i TV4 då och då och visar upp lite roliga klipp.

https://www.instagram.com/sverigesroligastebarn/

https://www.instagram.com/sverigesroligastedjur/

https://www.instagram.com/sverigesroligastevideor/Förebild inom radion, den första jag tänker på är Adam Alsing?

– Adam absolut. Han var briljant och vi jobbade ihop så jag kände Adam. I svensk radio absolut Adam som jag tycker var nummer 1.

Jag lyssnar mycket på australiensk radio för de är verkligen jätteroliga. Det finns mycket bra radio som kommer från Australien, Nya Zeeland, USA och England. Mina förebilder är en australiensk duo som heter Hamish & Andy.

Jag hörde i en intervju med dig att du även hade varit utomlands och jobbat med tv, när var det?

– Jag tror det var ungefär 2010. Det fanns ett program som gick i olika kanaler där man skulle ringa in och gissa ord, det var väldigt populärt. Det var oftast en snygg tjej som syntes i rutan och folk skulle ringa in och gissa ordet och man kunde vinna pengar. Jag var i Ungern och Budapest och var producent för ett sådant program. Det var intressant men det blev inte en lång karriär med detta jobb.

Det var där jag träffade min fru för hon stod där i rutan och ville att man skulle gissa på ordet.Hur ser en dag veckodag ut när du skall jobba med NRJ?

– Jag går upp 04:30 och åker till jobbet så jag är där ungefär 05:30. Livesändningen börjar klockan 06:00. Sen kör vi programmet och efter programmet så börjar planeringen för kommande dags sändning. Efter planeringen blir det lunch och sen åker jag hem.


Sen har du intervjuat ett antal världsartister, kan du nämna några?
 

– Jennifer Lopez, Katy Perry, Bruno Mars med mera. Oftast alla de stora artisterna när de kommer till Sverige. Ibland via telefon och det händer även att vi åker till hotellet de skall bo på och gör en intervju.

När vi pratar här så berättar Basse att Katy Perry var 3 – 4 timmar för sen till intervjun. Men hon var hur trevlig som helst när hon äntligen kom. Det finns divalater, men oftast är de trevliga när man gör intervjun med dem tillägger Basse.

Vem är den roligaste du intervjuat?

– Det har blivit många roliga intervjuer, men en jag minns speciellt är den med Ed Sheeran. Innan jag skulle intervjua Ed så hade jag hört att han gjort en tatuering på Harry Styles, från One Direction.

Tanken var att undrar om han vill göra en tatuering på mig. Vi frågade hans team och var beredda på att han skulle säga nej, han sa ja, direkt. När vi skulle träffa honom så tog vi med en tatuerare. Jag gjorde intervjun med Ed och så tatuerade han mig. Det blev en gitarr på armen. Det var riktigt coolt och han var verkligen trevlig.

Jag har intervjuat han tre gånger och sista gången vi träffades så mindes Ed detta med tatueringen.Ed Sheeran tatuerar Basse. Foto: Privat.


Tatueringen som Ed Sheeran gjorde på Basses arm
När du tänker på Lysekil vad tänker du då?

– Lysekil är verkligen mitt andra hem utan tvekan. Jag älskar Lysekil och det är så kul att få ge mina tre barn Lysekil som jag växte upp här. Jag sprang i Pinnevik på somrarna och nu gör de likadant. Vi fiskar krabbor, spelar minigolf och myser här i Lysekil. Det är här vi är varje sommar och Lysekil betyder väldigt mycket för oss.

Framtidsplaner, du är så pass ung så du har framtiden för dig?

– Jag vill fortsätta att jobba med radioshowen på NRJ och göra så den blir väldigt framgångsrik.

Tusen tack Basse för intervjun. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close