Han sa upp sig från sitt fasta jobb och satsade på sin stora hobby

Idag på bloggen får ni träffa Uddevallakillen Martin Webb som sa upp sig från sitt fasta jobb och satsade helhjärtad på sin stora hobby och öppnade upp en skivaffär. Idag driver Martin skivaffären Evolution Records i Uddevalla.


Martin Webb

Hur startade detta intresse med musik?

– Jag har alltid varit intresserad av musik, men inte specifikt just med att samla skivor. Jag hade lite vinylskivor som alla andra på 80-talet när jag var ung.


 Minns du vilken skiva som var den första du köpte när du var yngre?

– Jag har fått den frågan förut, men minns inte riktigt vilken som var den första. Det kan ha varit ”Shout at the devil” med Mötley Crüe.Minns du vart du köpte den?

– Jag minns tyvärr inte det, men min butik i ungdomen var Rainbow Records på Södra Hamngatan som drevs av Björn Axelsson, där hängde jag.

Jag gick på gymnasiet på Agneberg och jobbade extra på Sagabion med att sälja popcorn och dricka. Varje fredag gick jag från skolan ner till Rainbow och tog två skivor. Jag jobbade fredag och lördags kväll och fick lönen direkt i handen. Sedan gick jag till affären och stoppade in ett kuvert med de pengarna till Björn för de skivorna jag hämtat.

Detta var nog i slutet på 80 -och början på 90-talet, och då köpte jag väldigt mycket skivor och där formades min musiksmak.Vad hände sedan?

– Av en slump så var jag på en fest hos en kompis och han hade börjat med att köpa skivor. Samma dag som festen var hade han fått ett paket med skivor han köpt på Tradera som han visade mig. Jag kände igen en del av skivorna och troligtvis hade jag likadana skivor stående i min back hemma i källaren.  

Jag hade nog bara kvar en back med just LP-skivor det mesta andra var cd. Jag hade en stereo med skivspelare stående som inte var inkopplad, men jag tog upp allting till köket och kopplade in den och började spela de grammofonskivor jag hade kvar.

– Där startade mitt stora intresse för skivor igen. De skivorna jag hade var mycket hårdrock och de sålde jag och fick ganska bra betalt. Jag minns att jag ville ha lite annan musik, till exempel Neil Youngs skivor och när jag verkligen vill något så går jag in för det 100 %.

Tanken slog mig att det måste vara många som är som mig och har skivor ståendes. Jag la ut en annons på Facebook att jag köper skivor och fick massor av svar. Detta var väl ungefär för 7 år sedan. 
– Musik kunde jag en del om men var helt grön på värdet på skivorna och det här med med olika pressar, efterfrågan och allt som var. Jag visste att hårdrock var mycket intressant men mer visste jag inte.

Jag åkte och köpte lite samlingar och plockade ut det jag ville ha och resten sålde jag. De pengarna som jag fick in så köpte jag mer skivor och behöll det jag ville ha och sålde det andra. Till slut så blev det en snöboll. Tankarna på butik fanns inte då, men jag byggde upp min samling och fick ihop en jäkla massa skivor som jag inte visste vad jag skulle göra av.

Det gick fort, jag satt hemma med flera 1000 skivor. Första tanken var att jag behöver ett nytt rum. Sedan kom tanke två om man skulle kunna ha en liten skivbutik.Öppnade upp sin första skivaffär den 1 maj 2017


Martin berättar vidare att han har spelat fotboll i många år i bland annat Hogstorps IF, Fotbollskarriären tog slut ungefär samtidigt som han fick tanken på att öppna en liten skivaffär.

Tanken på en lokal växte alltmer och han ringde sin kompis som jobbar på Uddevallahem. Han frågade om han hade någon billig lokal som han kunde öppna skivaffär i. På söder hade de en lokal som Martin öppnade upp den 1 maj 2017.

På premiärdagen kom det massor av folk och det blev en succé. Martin hade öppet på tisdagskvällar och några timmar på lördagar.
Startade som en hobby

Samtidigt här så rullar det på. Martin jobbar på sitt vanliga jobb och håller även på med sin stora hobby. Efter ett tag så märker Martin att hobbyn var mycket mer roligt än sitt vanliga jobb. Martin hade ett tag egentligen två heltidsjobb.

Han kände själv att situationen inte var hållbar i längden. När pandemin kom så stängde de ner kontoret Martin jobbade på och han fick jobba hemifrån. Han satt och jobbade i samma rum hemma som där han hade sina skivor.

Här kände han att han var tvungen att ta ett beslut. Antingen så behåller han jobbet eller så säger han upp sig och satsar på sin hobby. Martin pratade med sin fru som stöttade honom fullt ut. Martin tog först tjänstledigt i sex månader.1 maj 2021 flyttade Martin skivbutiken till ny lokal

Han lämnar sin gamla lokal och den 1 maj 2021 och öppnar upp Evolution Records på Lagerbergsgatan 28 i Uddevalla. Sista september 2021 sade han upp sig från sitt fasta jobb. Från att gå från ett fast bra jobb till att börja jobba med sin hobby var ett stort steg, men det är inget Martin ångrar. Han mår fanstatiskt bra och stortrivs med det han gör idag.


Evolution Records på Lagerbergsgatan 28 i UddevallaHan nämner samtidigt att det inte är en dans på rosor utan det är tufft. Martin har öppet butiken fyra dagar i veckan. Han har både nya och begagnade skivor. Det släpps massor av nysläpp på både äldre och nya inspelningar. När jag hälsar på Martin i butiken så har Red Hot Chilipeppar släppt en ny skiva.
Namnet på skivaffären ”Evolution” kommer från titeln på en låt av gruppen Pearl Jam. Pearl Jam är Martins stora favoriter. Han berättar att han ihop med en kompis sovit på gatan utanför arenan i London för att kunna stå längst fram på en konsert. Hela 27 gånger har han sett Pearl Jam. Martins företag heter Backspacer som är en namnet på en skiva av Pearl Jam. Martin har idag byggt upp ett mycket positivt rykte och idag händer det att folk hör av sig för de vet att Martin köper stora samlingar av vinyl om det skulle vara ett dödsbo eller något annat. Har ni skivor så är det bara att åka till Martin och hälsa på honom.

Evolution Records har öppet onsdag till lördag varje vecka. Du kan läsa mer om Evolution Records på både Facebook och hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close