Frasse från Tjuv & Polis gör julgodis och annat gott

För tredje året i rad får ni följa med till Vann och träffa Francisco ”Frasse” Lopez som ni känner igen från Tjuv & Polis och som gör sitt 23:e år på Vann som konditor. I år gör Frasse Ciabatta, Turron yema, Turron jijona och energibars.

I år till julen tänkte Frasse göra något nyttigare, billigare och enklare. Frasse berättar att trenden är att man skall äta mindre socker och nyttigare.


Francisco ”Frasse” Lopez i köket på Vann
Ciabattabröd

I år skall Frasse tillverka ciabatta vörtbröd och ett ciabattabröd med hjälp av endast en bunke och en slickepott. Det tar ungefär en timma att tillaga detta underbart goda bröd. Frasse visar ciabattabröd som han gjort tidigare samma dag som jag hälsar på. På det vanliga ciabattabrödet har han lagt frön för att brödet skall bli ännu nyttigare.Nu börjar Frasse blanda till det som skall bli ett ciabatta vörtbröd och ett vanligt ciabattabröd. Vid mindre degar använder han bara en bunke och en slickepott, men vid större degar så kör han dem i en maskin.

Han börjar med att dela upp jästen till de två olika bröden. Efter att han löst upp jästen i ljummet vatten, så väger han upp hur mycket mjöl han skall ha. Till vörtbrödet använder han rågsikt och vetemjöl. Han tillsätter även lite olika kryddor som han blandat ihop själv. Blandningen innehåller bland annat; anis, fänkål, pomerans, kanel och nejlika med mera. Frasse tillsätter även salt och slutligen blandar han även i maltextrakt. Maltextraktet ger den speciella smaken till vörtbrödet.

När degen är färdigblandad skall den vikas försiktigt fyra gånger så man behåller luftbubblorna i degen. Frasse täcker degarna med plats och sedan skriver han klockslagen då degens skall vikas igen. Var femtonde minut när degen jäser skall den vikas fyra gånger.

Jag får smaka på de två olika ciabattabröden. Det smakar mycket gott. I det ljusa ciabattabrödet har Frasse i detta bak även i lite vitlök. Vörtbrödet smakar verkligen jul och är magisk gott.


Under det att vi pratar så vänder Frasse på degen varje kvart i bunkarna med degen som skall bli ciabattabröd.

 


Det färdiga ciabattabrödet.


Spanskt julgodis

Nu skall det tillverkas julgodis. Frasse berättar att det händer mycket på Vann och häromveckan hade han en pralinkurs för 50 personer och det var mycket givande.

Nu gör Frasse sockerlagen till, Turron yema som är ett spanskt godis. Äggulorna blandas i sockerlagen som skall vara 115 grader. Efter det så häller Frasse i mandeln och vispar ihop det hela med hjälp av maskinen.   Vill man så kan man även göra Turron yema med jordnötter eller hasselnötter tillägger Frasse. Nu är massan klar som man kan göra som bollar eller vilken form man vill ha det. Frasse väljer att lägga det på en plåt och platta till det.

 


Turron yema till vänster och Turron jijona till höger.

Turron jijona

Nu blir det Turron jijona som skall tillagas. Frasse väger upp 500 gram rostad mandel som skall mixas. Detta blandas med florsocker. För att binda ihop det hela så blandar Frasse i honung i smeten. Honungen gör även att det blir lite mer smak.Efter att smeten blandats en stund så trycker han ut den på en plåt. Vill man så blandar man i bitar av mandel i degen eller lägger det ovanpå. Vill man kan man även lägga lite florsocker uppe på som dekoration eller vit choklad eller vad man tycker om. Nu har Frasse tillverkat 700 gram Turron jijona som julgodis.  

Energibars

Som avslutning visar Frasse upp energibars som är extra nyttigt godis. Det innehåller frön, mandel, äggvita och honung. När det är klart så penslar man på choklad på energibaren på båda sidorna. Energibars blir som en mäktigare kaka.


Frasse ger rådet att i stället för att sitta med mobilerna i handen när ni kör som är förbjudet och samtidigt livsfarligt. Gör energibars och passa på att äta dem när ni kör, i stället för att hålla i mobiltelefonen.


Maten skall vara nyttig. Mindre grädde mindre smör och mer frön och naturliga ingredienser är Frasses nya motto. Tack Frasse för en fantastiks eftermiddag hos dig på Vann.Ciabatta

400 gram vatten.

8 gram jäst.

2 tsk socker.

500 gram vetemjöl.

20 gram salt.

Vik 4 gånger var 15 minut.

225 grader i 10 min sedan sänker ni värmen till 195 i ytterligare 8 minuter. 

Under gräddningen i ugnen så ställer man in en ugnssäker bunke med någon deciliter vatten i ugnen för att få en extra fin skorpa på brödet av ångan från vattnet tillägger Frasse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close