Lysekilskillen Bjarne Forsberg träffade sin stora idol Pelé

Som nog de flesta läst så är fotbollsikonen Pelé död. Pelé, som egentligen hette Edson Arantes do Nascimento, född 23 oktober 1940 i Três Corações i Minas Gerais, död 29 december 2022 i São Paulo.

Bjarne Forsberg som idag är boende i Falköping träffade sin stora idol Pelé den 16 augusti 2012. Bjarne som är född i Alingsås men berättar att när han var tre år så flyttade familjen till Lysekil. 2003 flyttade han till Uddevalla och idag bor han i Falköping.

Har haft ett speciellt öga till Brasilien under många år

Sedan 1982 har Bjarne haft ett speciellt öga till Brasilien och deras fotboll. Av en slump så gifte han sig med en brasilianska.

När Bjarne bodde i Uddevalla så gjorde en journalist gjorde en dokumentär om Pelé och om Rimnersvallen. Pelé spelade aldrig i den matchen mellan Österrike och Brasilien den 8 juni 1958 då fotbolls-VM inleddes på Rimnersvallen i Uddevalla.

I efterhand såg Bjarne att tidningen Bohusläningen gjorde ett reportage om journalistens besök. Han kontaktade Bohusläningen och fick info om journalisten.  

Fick kontakt med Pelés sekreterare

I detta skede blev Bjarne intresserad och tog hjälp av sin dåvarande fru för att kontakta Pelés sekreterare. Samtidigt så samlade Bjarne på autografer från VM 1958. Idag är det bara någon enstaka autograf som fattas från VM-laget 1958.
Skickade bilder till Pelés sekreterare

Bjarne skickade lite olika foton och även någon matchbiljett. Bilden som Bjarne skickade lägger Pelé ut på sin Facebooksida. Bjarne köper även ett foto på nätet och skickar till Pelé och får det signerat som ni kan se här under. Där berättar Bjarne att han signerat med hela sitt namn. Bjarne har flera autografer av Pelé.

Bjarne med det signerade fotot från Pelé


Försökte få en träff med Pelé

Planen var att Bjarne skulle få träffa Pelé i Stockholm. Den sista landskampen på Råsunda fotbollsstadion blir en repris på VM-finalen 1958 på samma arena 2012 mellan Sverige och Brasilien.

På matchdagen gick de runt i Stockholm och misstänkte att Pelé bodde på Grand. Ganska snabbt så insåg Bjarne med familj att Brasiliens landslag bodde på Grand. Det blev en lunch på Grand men inga spelare dök upp. De gick från Grand och tänkte att de kommer tillbaka när det närmar sig matchstart. Det var hur mycket folk som helst utanför Grand när de kom tillbaka till Grand. Allt var avspärrat som en korridor.

Bjarnes fru tog chansen och ville gå in på Grand. Vakterna kände igen familjen sen lunchen så de fick komma in på Grand igen. Bjarne och familjen satte sig i baren och tog någon kaffe och annat och dricka.Träffade Henke Larsson

En liten sidohistoria i detta är när Bjarne beställde kaffe så hamnade han bredvid Henke Larsson och senare när de gick till arenan och det är hur mycket folk som helst. Då står Henrik där igen.

När de satt i baren så såg vi spelarna börja komma så vi tog autografer av de flesta spelarna i Brasilien. Storan stjärnan redan då Neymar kom ner för trappan och det var inga problem att få en autograf berättar Bjarne.

Spelarna åkte i väg till matchen och Pelé hade det inte sett röken av. Dagen efter så var tanken släppt med att få träffa Pelé.

Bjarne berättar vidare att han hade lite långtråkigt och gick runt vid Segelstorg. Bredvid Sergels Torg vid något hotell så ställde sig Svenska Fotbollsförbundet med en bil.Träffade legendarerna Zito och Pepe

Bjarne gick ditt, och inne i foajén satt Zito och Pepe som spelade tidigare i Santos, precis som Pelé. Bjarne som kan lite portugisiska började prata med Zito och Pepe. Bjarne frågade om Zito kom ihåg Uddevalla? Zito ropade att han minns Uddevalla. Zito spelade den matchen i Uddevalla 1958. Zito och Pepe tog adjö och skulle till flygplatsen för att flyga hem.

Zito, Pepe, Rebecca och PatriciaFick träffa Pelé

Efter mötet med Zito och Pepe så fanns väl inga tankar på att få träffa Pelé. Men helt plötsligt så stod Pelés sekreterare där. Efter samtal så sa hon att ni kan vänta så kommer Pelé snart. Mycket riktigt så kom Pelé.

Det var helt fantastiskt berättar Bjarne. Efter foto med familjen så frågar Pelé om inte Bjarne också vill vara med på bild. Bjarne berättar att han hade lite kontakt med Pelé efter händelsen i Stockholm.

Tack Bjarne för en fantastisk berättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close