Han bygger en kopia i lego av sin Volvo V70

Idag på bloggen får ni följa med till Jönköping och träffa David Gustafsson som 2020 vann Lego Masters. David som just nu håller på att färdigställa ett av hans sidoprojekt som är att bygga en kopia av hans Volvo V70 i skala 1:1.

Projektet kom till tack vare vinsten i Lego Masters 2020, som sändes i TV4. Priset bestod av 1,2 ton eller cirka 400 000 legobitar. När vi träffas så frågar jag David om han varit i Lysekil och Lysekil minns han väl där han varit på semester.

Foto: Privat.

Vem är David Gustafsson?

– Jag är 23 år och kommer från Mullsjö som ligger två mil härifrån. Nu bor jag här i Bankeryd och jobbar här med att bygga lego på heltid. I början så var det som en hobbyverksamhet och det startade 2018.

2020 kom jag med i första säsongen av Lego Masters i Sverige som sändes i TV 4. Jag råkade dessutom vinna hela tävlingen och fick hem 1,2 ton med lego. Då tänker en vettig människa vad skall jag göra med detta?  Det fanns två alternativ, lägga det på hyllan och ha lego för resten av livet eller bygga något häftigt.Hur startade dit intresse för detta med lego?

– Det startade väldigt tidigt. Jag var 1 år och fick av min farmor och farfar en låda med 1200 bitar. Alla barn bygger med lego någon gång under sitt liv och så även jag. Skillnaden var kanske att jag fortsatte.

Ju äldre jag blev desto roligare blev det. Samtidigt när du blir äldre så får du tag på mer pengar och då kan man köpa mer lego säger David och skrattar.

David med sitt legobyggande som liten. Foto: Privat

Foto: Privat

– 2018 gjorde jag ett UF-företag och ville testa att bygga lego på uppdrag till olika företag för att sälja in det som reklammaterial för att det skall dra folk till olika aktiviteter.

Foto: Privat


Vad gick du för linje på gymnasiet?

– Treårig Industriteknik, så jag är utbildad CNC-operatör och 3D printtekniker. Efter studenten jobbade jag även med det ett tag samtidigt som jag hade UF-företaget.

2020 frågade produktionen av Lego Masters om jag ville medverka i programmet och det tackade jag ja till.

Minns du vad det första var som du byggde i lego?

– Det första jag byggde som jag minns som jag har bilder på är när jag bygger en buss. Då var jag nog inte mer än 3–4 år. Jag hade varit på en skolresa med förskolan där jag åkte buss. Då byggde jag den bussen när jag kom hem. Jag minns att den var mycket färgglad, men då var jag jättenöjd.

Jag har även fått återberättat av mina föräldrar att jag byggde mycket garage och jag ville gärna bygga med legoklossar som var gula av någon anledning. Jag hade även ett stort intresse för bilar när jag var mindre.

Foto: Privat

Efter det så började jag bygga stora städer av lego mellan jag var 7-15 år. När jag var 14 så började jag att bygga med tekniklego som är ett annat system än vanligt lego. Teknik är mer som mekano. Det finns massor av saker som kugghjul, kolvar och motorer med mera. Man kan få saker att röra sig på ett helt annat sätt.

Jag fastnade också för det som är lite kontroversiellt att blanda dessa två system och bygga till exempel en radiostyrd bil med alla funktioner, men med ett skall av vanligt lego. Detta är väldigt tidskrävande och idag har jag mer fastnat för att bygga stora saker.

Du bygger olika föremål till företag, kan du berätta mer om det? 

– När jag jobbar så bygger jag på uppdrag av olika företag. Jag har gjort allt möjligt från klackskor till Camilla Läckbergs kompis Henrik Fexeus har jag byggt i fullskala. Det kan vara en modell av en fabrik med mera. Nu senast gjorde jag en modell av en fullskalig ponny till Gothenburg Horse Show. Det var ett riktigt spännande uppdrag.

Foto: Privat

Foto: PrivatVad tar det i tid att bygga ett djur eller en människa?

– 50-60 timmar tog det att bygga ponnyn. En människa i full skala cirka 100 timmar. Det är design och du skall köpa in bitar med mera. Det gäller att få fram den rätta känslan med ansiktsuttryck och annat.I Lego Masters vad byggde du där?

– Det var åtta program och varje program hade en ny utmaning. Man var två och två som deltog och första uppdraget var att bygga en skyskrapa. Det man bedöms på är tre kriterier: kreativt tänkande, tekniskt kunnande och den största parametern är storytelling. Lego Masters handlar inte bara om att bygga snyggt utan även bygga med en historia.

Foto: Privat

Foto: Privat

David med pokalen som han vann i Lego Masters

Vad är det roligaste du byggt under alla år?

– Jag skulle vilja säga min V70 men den är inte klar. Men förutom den så är det nog en ledbuss jag byggde åt Jönköpings Länstrafik. Den började jag bygga på min fritid och den tog 4 år att bygga. Inte effektiv tid. Dragspelet på bussen är mycket speciellt. Det slutade med att jag byggde en länk med små tekniklänkar som kunde böja sig. Det blev väldigt bra till slut.

Du byggde även en höjdhoppsställning i lego där höjdhopparen Stefan Holm slog något rekord?

– Ja, det stämmer det var på klossfestivalen i Örebro 2018 som Stefan Holm satte världsrekord i höjdhopp över legoställningen som jag hade byggt. Stefan Holm hoppade 180 centimeter över en höjdhoppsställning byggd i lego, och satte därmed nytt inofficiellt världsrekord.

David med en del av höjdhoppsribban

I säsong tre av Lego Masters så tog de upp att det skulle slå det inofficiella världsrekordet. Då kom Stefan Holm och hans son Melwin till produktionen och Melwin slog sin pappas rekord på 180 centimeter över höjdhoppsställningen i lego.     

Hur kom det sig att du bygger en bil? 

– Jag har alltid varit bilintresserad, och jag hade min första bil då som är en Volvo V70. Det blev den som blev modell. Så här i efterhand har det visat sig vara ett bra val, för det är en omtyckt bil och många har en relation till just den modellen.

Hur många legobitar kommer det att gå åt till Volvon och när blir den klar?

– Ja, det är en bra fråga. Jag har räknat lite och kommit fram till att det kommer att gå åt mellan 350 000–400 000 bitar lego. Nu är jag uppe i ungefär 240 000 bitar. Jag har goda förhoppningar på att den blir klar i år. Den skall bli körbar och det skall installeras en elmotor.

Kommer du att sälja den sen?

– Kan tänkas, allt är till salu till rätt pris. Men då får det bli ett paketpris där även originalet ingår.Drömmer du om lego på nätterna?

– Det kan faktiskt hända. De flesta lösningarna som det varit problem med har jag löst på natten.

På Davids kontor är det lego överallt

Vad är nästa stora projekt?

– Jag har en dröm om att bygga ett stort Eiffeltorn. Jag är väldigt fascinerad av det. Det är häftigt och det är en intressant story bakom det. Jag sa någon gång på skämt att jag vill bygga Eiffeltornet i originalfärgen som var röd. Ett sex meter högt Eiffeltorn kanske blir Davids nästa projekt…..

Eiffeltornet kan bli Davis nästa stora projekt

Stort tack David för en fantastiskt trevlig förmiddag hos dig i Jönköping.

För dig som vill följa David så finns han på Instagram och hemsida.

En reaktion till “Han bygger en kopia i lego av sin Volvo V70

  1. Mycket häftigt jag gillar sådan bilar, en sådan kille ska jobba på volvo o lära dom Cheferna, som tar fram nya modeller, jag är också en gubbe på 66 år, som har jobbat med förbättringar på bilar, sen jag var ung, nu senast xc 60 som jag fick ut 23/12 2022 ,att dom inte ser sådan saker, men lycka till Grabben du blir säkert duktig i framtiden, bara ligg på o ändrar kän dig fram i tiden jag håller på dig med MVG Gubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close