Havets Hus i Lysekil firar 30 år

Den 4 juni 1993 invigdes Havets Hus i Lysekil. Det blev invigningstal av kommunens och landstingets representanter samt av dåvarande landshövding Kjell A Mattson och fil dr. Nils Dahlbeck.

Inbjudan till Havets Hus invigning för 30 år sedan

Havets Hus första VD, var Nisse Hildén. Efter det så tog Lars-Gunnar Svensson över arbetet som chef som arbetande styrelseordförandeför att rekrytera en ny VD på Havets Hus. Lars Hansson var den som blev ny VD och sedan blev det Maria Jämting. Mikael Johansson var vikarierande VD för Maria när hon var barnledig.

Micael Melin varit med på hela resan i styrelsen och är idag ordförande på Havets Hus. En av de anställda som jobbat längst är Roger Jansson som har jobbat på Havets Hus sedan 1995. Havets Hus är Lysekils största turistmål och i år firar de 30 år.

Olika säsongskort från Havets Hus

Startade som en stiftelse

Havets Hus startade som en stiftelse som hette Havsforum berättar Maria Jämting när jag träffar henne på Havets Hus i Lysekil. Maria är VD för Havets Hus. Idag ägs Havets Hus av Lysekils kommun.

Maria har jobbat som VD, på Havets Hus sedan 2007. Fast det blev ett uppehåll när Maria fick barn och då var Mikael Johansson VD, under Marias föräldraledighet.

Maria Jämting vd på Havets Hus

 

Nytt lekrum

I början på februari så invigdes det nya lekrummet på Havets Hus för de mindre och detta var starten på 30-års firandet.

Firar jubileet hela året

Just nu pågår det förberedelser för firandet av 30 års-jubileet som firas hela året och en presentation håller på att färdigställas där det skall visas lite gamla foton och annan information inne på Havets Hus.

Teatergruppen Spera

Havets Hus har ett samarbete med teatergruppen Spera, som fått pengar av kulturrådet för att använda teater som ett verktyg för att kommunicera forskning. De har tidigare haft samarbete med Sahlgrenska och Akvarellmuseet med mera. Nu skall de titta på biologisk mångfald och marinbiologisk forskning och tanken är då att när Havets Hus fyller år skall de ha en föreställning om detta.

Foto: Teater Spera

Maria berättar vidare att det även kommer att vara ett panelsamtal med forskare, Teater Spera, några ur Havets Hus personal under dagen. Under hela dagen den 4 juni kommer det att bjudas på tårta på Havets Hus. Samtidigt blir det ett speciellt program på Havets Hus just denna dag.

Bevarandeprojekt

Maria berättar vidare att Helen Sköld, akvariechef har gjort en beräkning av hur stor del av volymen i akvarierna som upptar bevarandeprojekt. Hela 60 % av all vattenvolym på Havets Hus upptas av bevarandeprojekt.

Sändare på torsk

En riktigt rolig nyhet är att Havets Hus fått medel till att sätta ut torsk som kommer att ha sändare på sig. Detta är ett projekt som Havets Hus jobbat med under många år för att få till och 2020 under pandemin så släppte man ut ett antal torskar i Gullmarsfjorden, dock då utan sändare men som var märkta.

När det kommer att släppas ut torsk från Havets Hus är inte riktigt klart, men den 27 juni kl. 14:00 blir det hajsläpp vid Havets Hus. Sedan kommer det bli sälsafari, strandskola och massa andra aktiviteter under året. För att följa detta så tittar ni in på Havets Hus Facebooksida eller hemsida.

Havets Hus shop

Apelviken Klockor har i samarbete med Sotenäs Marina Återvinningscentral gjort armbandsur av återvunna fiskenät från Västerhavet som säljs på Havets Hus i Lysekil

Efter ett besök på Havets Hus kan ni njuta av något gott på Havets Hus Veranda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close