Idag får ni möta Maria Magnusson som varit med och jobbat med olika film- & TV-produktioner.

Idag får ni möta en tjej som spelat mot Stefan Sauk i filmen ”Dykaren”, jobbat med massor av filmproduktioner och TV-serier. Bl.a. var hon med och jobbade med ”Saltön” som spelades in på Skaftö här i Bohuslän.

IMG_7364
Maria Magnusson.

Maria Magnusson bor idag i Lysekil men är född i Lur i Tanums kommun. Gick första klass i Lur och flyttade sen till Lysekil pga. att Marias pappa och mamma öppnade en restaurang här i Lysekil. Al Faro som öppnades i Lysekil på 70-talet kommer nog många Lysekilsbor ihåg. Maria gick hela grundskolan här men flyttade tillbaka till Lur och gick gymnasiet i Strömstad. Efter gymnasiet blev det Lysekil igen.

Fotointresse sedan barnsben

Maria berättar att hon har ett fotointresse sedan barnsben och är numera ordförande i Lysekils fotoklubb. Filmen Dykaren spelades in i Lysekil 1999. Film i Västs första kull av filmarbetare var med och gjorde sin praktik på Dykaren. Här såg Maria sin chans och fråga om olika saker angående hur man jobbar med filminspelning m.m.


Fick en roll i filmen Dykaren


Men det blev t.o.m. så att Maria fick en roll i filmen. Hon berättar det var en ren tillfällighet att hon fick en roll i filmen Dykaren. Maria jobbade hos Strandflickornas vandrarhem men jobbade extra denna dag på Havshotellet här i Lysekil. Hela filmteamet bodde på havshotellet. Regissören hade beställt väckning till 7:30 men Maria väckte honom redan 6:30. Maria hade tagit fel på en heltimme. Maria bad om ursäkt och vid frukosten den morgonen som hon serverade så blev det lite lustigheter kring Marias misstag. Filmteamet satt och planerade med statister och annat vid frukostbordet. Helt plötsligt frågar någon Maria, att du kan vara med i filmen. Hon tackade ja och här fick hon en avancerad statistroll som den imploderande hustrun till huvudrollsinnehavaren Stefan Sauk. Hon spelar hustrun som drunknar under en djuphavsdykning. Maria berättar att det var väldigt intressant.

Hon fick åka till Stockholm och spela in i 3 dagar plus att det var någon inspelningsdag i Kungshamn. Undervattenscenerna var dels Stefans tillbakablickar med den verkliga händelsen när det går hål på hennes dykardräkt och hon imploderar under vattnet pga. det trycket som blir under vattnet. Hon berättar att hon hade en stor dykardräkt på sig med en stor dykarhjälm och skulle ha i tanken att nu ser du din man för sista gången, du kommer att dö nu och samtidigt bita hål på en ampull med rödfärg som hon hade i munnen. Panikartad blick och spruta ut färgen från ampullen på glaset i dykarhjälmen.

Detta spelades in i Erikdalsbadet i Stockholm. Sen blev det även drömscener som spelades in, där Maria i klänning skall sväva bort flytandes på vattnet med öppna ögon. Någon fick hålla ner Maria och det fick inte komma bubblor ur munnen eller näsan när scenen togs. Detta var 3 otroligt roliga dagar berättar hon och kände att film var något hon ville jobba med.

Dykbild 2
Maria och Stefan Sauk.
Eriksdalsbadet 3
Maria omgiven av filmteamet. (Maria ligger alldeles intill bassängkanten).


Hon sökte till en filmskola i Stockholm


Hon sökte till en filmskola i Stockholm som heter Kulturama Film & Videolinje. Där lärde hon sig allt och fick även göra sina egna små filmer. Det var en väldigt praktisk utbildning. Efter 2 terminer så var hon klar med skolan i Stockholm. Efter Stockholm gick hon 3 terminer på Film i Väst i Trollhättan. Sommaren innan hon började på Film i Väst var hon med och jobbade här i Lysekil med en film som heter ”Bear´s Kiss” där Rebecca Liljeberg hade en huvudroll.

Den spelades delvis in här i Lysekil i Norra Hamnen. Nu börjar Maria första terminen i Trollhättan som platschef. Utbildningen som platschef sammanfattas med att du har hand om: Man letar upp inspelningsplatser och rekar dem, skriver kontrakt, när skall de flytta ut om det behövs t.ex. ett hus där man vill spela in, personlig kontakt med alla inspelningsplatser, parkeringstillstånd till lastbilar och personbilar, tillstånd för att stänga av gator, spärra av parkeringsplatser, fixa toaletter, plats till smink & kostym och mat m.m.


Det bästa med Film i Västs utbildningar är att man är ute mycket och praktiserar med olika inspelningar. TV-serien ”En ö i havet” Var Marias första praktikplats. Den spelades in på Kornö och i Göteborg och handlar om Steffi och hennes syster Nelli som tvingats lämna sina föräldrar i Wien och hamnar hos varsin familj i skärgården. Första dagen blev hennes handledare sjuk och blev borta resten av veckan.

Maria fick bli platschef på riktigt. Vad kul säger jag, då tyckte jag väl kanske inte det säger Maria, men sen blev det kul. Det var första inspelningsdagen och Maria fick ta tag i allt. Det gick jättebra, pang rätt in i jobbet. Jag frågar om hon sov något den veckan, jag svimmade till sömn säger hon. Man drömmer på nätterna om jobbet och man går fullständigt in i jobbet säger hon. Efter en vecka kom platschefen och Marias handledare tillbaka.

”En ö i havet” spelades in på våren och denna TV-serie utspelades under lång tid och det skulle även bli scener med snö. De har en maskin som sprutar ut cellulosa och som gör att det ser ut som snö. Maria fick inte bara spruta snö utan fick även tvätta bort all konstgjord snö efter att inspelningen var gjord.

DSC00963
En av filmarbetarna sprutar snö.
DSC00970
En ö i havet. Vinterscen.

Vidare blev det bl.a. en novellfilm med Mads Mikkelsen, Erland Josephsson, och Mikael Persbrandt m.m. som delvis spelades in ute vid Lyse kyrkoruin. Sen blev det en massa olika filmer som hon praktiserade på.

Creative Digital Camera
Maria & Persbrandt

Efter utbildningen var klar blev ”Mamma pappa barn” hennes första jobb. Man jobbar som frilansare berättar hon och antingen får man leta upp jobb eller så blir man kontaktad av produktionsbolaget. Den största produktionen hon varit med om är Arn och det är nog den hon har flest minnen från. Även ”Simon och ekarna” från 2011 var en stor produktion. 2004 var hon med och jobbade med första omgången av ”Saltön” som spelades in på Skaftö.

I första programserien av ”Saltön” hade hon hand om statisterna. Här berättar hon om William MacFie som spelades av Per Myrberg och som hade katten Clinton som husdjur i TV-serien. Maria berättar att katten Clinton var med överallt under inspelningarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Katten Clinton gjorde succé i Saltön.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Per Myrberg med Clinton.

År 2006 blev det ännu en säsong av ”Saltön” och även då jobbade Maria med att ta hand om statisterna som medverkade. Hon tror nästan att hela Grundsund var med säger hon. Alla var så snälla och hjälpsamma under inspelningarna. Skådespelarna trivdes väldigt bra på Skaftö berättar Maria. Det var en kall vår och på morgonen när inspelningarna började serverades bl.a. gröt. Clinton var givetvis med i denna säsong också. 

Ett halvkul minne som hände vid inspelningen av ”Saltön” var att ”Wallander” spelade in en scen i Rågårdsvik detta år vid samma tillfälle. Marias klasskompis Sanna från filmskolan i Trollhättan var statistansvarig för Wallander filmen. De käkade lunch på Rågårdsvik samtidigt och där stod det piketer och olika polisfordon. Hon kommer med hela styrkan av poliser i serien och skall gå in och käka lunch och Maria kommer med Clinton i en kattkorg. Hallå Sanna säger Maria och skrattar till sin klasskompis, vi jobbar med olika produktioner ser jag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grötfrukost i ett kyligt Rågårdsvik. Till höger ser ni Anki Larsson (Emily i TV-serien).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Inspelningsmöte och katten Clinton är givetvis med.

Arn jobbade hon med 2007 och detta var den största produktionen hon jobbat med. Både 1 och 2:an av Arn spelades in parallellt samtidigt. Från januari till midsommar jobbade Maria med inspelningen. Allt blev så mycket större det var mycket folk och mycket saker som skulle fungera. Hon berättar om en morgon när dimman låg tät vid inspelningsplatsen när alla riddare kom ridande över en väg som Maria skulle hålla koll på så att det inte kom några bilar. Det var en väldigt mäktig syn berättar hon. Hon ryser än idag när hon tänker på detta.

Arn 2007
Maria tar sig en paus vid inspelningen av Arn.
Arn 2007
Mattältet. Dags för lunch.
Arn 2007
Paus i inspelningen. Bl.a. ser ni Lars Hjelm liggande med en pil i benet.
Arn 2007
Maria & Michael Nyqvist.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kostymförrådet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Träning innan tagning.

En fängelsehåla hur den såg ut på insidan och utsidan. Uppbyggd i en studio.

Arn 2007
Fängelsehålan från insidan.
Arn 2007
Fängelsehålan från utsidan.

Säsong 3 av ”Saltön” spelades in 2009 och denna gång var Maria platsansvarig. Hon var även säkerhetsansvarig och hela ”Saltön” brann nästan ner i serien så det var mycket att hålla reda på. Det hela började med att träaltanen som byggts vid Blomgrens affär var tvungen att monteras bort innan filminspelningen började. ”Saltön” var den sista inspelningen Maria var med på. Efter det jobbade hon med att reka ställen inför filminspelningar vilket oftast sker i ett betydligt lugnare tempo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Altanen vid Blomgrens affär fraktas bort innan inspelning.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Maria vid det som skall se ut som resterna av brand.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Saltöns skola brinner. Denna scen är inspelad i Göteborg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det måste städas efter det att brandkåren sprutat vatten.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lunchpaus. Ulla Skoog (Johanna i Saltön) passar på att äta.

Filmen ”Underbara Älskade” som Maria jobbade med var även nominerad till Guldbaggegalan och då var Maria med i Göteborg under galan. Den vann en bagge för Svenskafolkets biopris. Jag frågar om skådespelarna ställde höga krav, de svenska skådespelarna är inte dryga de är väldigt lätta att jobba med. Den sista produktionen Maria jobbade med var ”Lycka till och ta hand om varandra”.

I över 10 år höll hon på med TV & film produktion. Hon kände att det inte var lätt att ta hand om familjen det tog för mycket tid och energi. Idag jobbar Maria med något helt annat. Jag frågar om hon längtar tillbaka någon gång. Nja säger hon med ett leende på läpparna och berättar att det händer att de gamla kompisarna ringer ibland och frågar om hon vill jobba igen, man skall aldrig säga aldrig säger hon… Tack Maria för att du tog dig tid och berättade om dina år inom film och TV branschen. Alla bilder som är med i detta reportage har Maria gett sin tillåtelse att jag får använda.

En reaktion till “Idag får ni möta Maria Magnusson som varit med och jobbat med olika film- & TV-produktioner.

  1. Katten Clinton heter egentligen Morris, tyvärr var det inte många Skaftöbor som fick vara med som statister under de gånger det filmades på somrarna. Nästan alla statister var sommargäster. Bra text men allt stämmer dock inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close