Idag får ni följa med till Skaftö marinmuseum

Idag får ni följa med till Skaftö marinmuseum. Håkan Berntsson heter han som äger museet. Jag har hört talas om detta museum förut och tänkte lite båtmotorer kan vara kul att se. Håkan och jag går in i byggnaden och jag tänker för mig själv WOW, jag har aldrig sett så mycket utombordare förut på ett och samma ställe. Inne i byggnaden finns det cirka 350 olika utombordare.

Alla sitter på en ställning och är iordninggjorda. Idag får ni möta Håkan Berntsson en härlig farbror som i december 2013 fyllde 70 år och har ett museum på Skaftö.

IMG_4025
Håkan med en Penta utombordare.
IMG_3943

För er som känner att ni skulle vilja besöka museet så går inte det förrän nästa vår. I höst kommer Håkan ha lokalen som uppställningsplats för båtar. Han berättar att han öppnar till våren igen när båtarna är i sjön. Sen går det inte bara att komma dit utan man måste ringa Håkan först för ett besök. För om åren när det var Skaftöträffen hade alltid Håkan öppet berättar han. Jag tog mig dit och vill gärna visa med lite bilder vad som fanns inne i denna lokal.

Började som båthandlare.

Håkan började som båthandlare en gång i tiden, Han handlade med Norska Saga båtar och var ombud för Saga båtar i västra Sverige. Han var även ombud för Mariner utombordsmotorer. Ibland hade de lite olika driver med att man t.ex. fick 500:- för sin gamla motor och det blev en del motorer i byte. De skulle köras till skroten men det gjorde inte Håkan. De blev liggande i en hög. Detta var på 70-talet i Göteborg. Han kom till Skaftö på 60-talet och bodde till en början i en husvagn men sen köpte han lite mark och byggde ett hus. För 8 år sedan byggde han lokalen till museet. Totalt har han cirka 450-500 utombordare.

Han fått mycket motorer, hittat en del och även köpt en del säger han. Är det någon han saknar i samlingen frågar jag. En motor saknar han och den skulle han gärna vilja haft till museet. En Svalan 2 cylindrisk från början av 1900 talet.  Fast han tror inte det finns någon i hela Sverige säger han. De gjorde några stycken av den i Eskilstuna på fabriken Svalan. Första motorn han fick var på 50-talet när han skulle göra i ordning en Volvo Penta U21:a. Han behövde reservdelar och satte in en annons och fick en massa svar och åkte runt och köpte dessa motorer för cirka 25: – styck. 8 motorer minns han att han hämtade. Problemet med dessa U21 motorer var att var man ute och körde och det skvätte lite vatten så dog de direkt, det var inga kapslade motorer. Han tog en tur från Göteborg till Fiskebäckskil 1963 med öppen båt och hade då med sig en extra motor ifall han skulle få problem med U21 motorn.

2005 när museet var färdigbyggt började han hämta hem alla motorer. Han hade garage i Grundsund på Skaftö där han hade förvarat dem. Håkan berättar även här att de har fester ibland i museet. Han berättar om en fest när Janne ”Loffe” Carlsson var där och spelade trummor och skulle bo i grannens hus. Grannen hade suttit och tittat på ”Någonstans i Sverige med Loffe och strax därefter knallar Janne in i huset. Grannen vänder sig om och tittar på Loffe och vänder sig om igen och blir sittande alldeles stum. Lite senare på kvällen kommer grannen in till Håkan och säger-Jag har inte hämtat mig ännu det är Janne ”Loffe” Carlsson som är här. Joe Labero har även varit där och trollat berättar Håkan.

Planerade att flytta museet.

Håkan planerade ett tag på att flytta museet men det gick tyvärr inte berättar han. Håkan äger Skaftöhallen i Fiskebäckskil och under Skaftöhallen skulle det gå att flytta museet till. Ovanpå är det parkering och affärer. De har varit tvungna att förstärka parkering för den var för tungt belastade av lastbilarna som kör varor dit. Tyvärr så går inte detta p.g.a. att marken är prickad där. Man får inte ha någon affärsrörelse under Skaftöhallen.

När vi går runt inne i museet berättar Håkan om de olika motorerna. Han berättar att han själv gjort i ordning en hel del men han har en kompis i Kumla som heter Arne Joberger och är väldigt duktig. Han samlar på gamla motorcyklar men gör även i ordning båtmotorer. När han börjar få det trångt brukar han ringa Håkan och fråga om han vill köpa en motor.

Jag frågar om det skulle gå och starta upp vilken motor som helst i museet; ”nej säger Håkan men många går att starta”. Idag tar han inte in några mer motorer om det inte är något väldigt speciellt som en Svalan från början av 1900 talet nämner han igen med ett leende på läpparna. Han har inte bara motorer i museet. Där står höghjulingar, cykeln som Blomberg hade i TV-serien ”Saltön”, minimotorer, en motorbåt, trampbil, bil och mycket annat.

Han har även en Kanadensare hängande i taket som är tillverkad på Götaverken. De gjorde flygplan på Götaverken under andra världskriget och han har läst någonstans att den skall vara tillverkad där. Den äldsta motorn som han har är en Evinrude som är den första motorn som serietillverkades. Den är gjord av norrmannen Ole Evinrude som invandrade till USA. Denna motor är från 1909.

IMG_3965
Evinrude från 1909.
IMG_3984
IMG_3974
Motor från 1939.
IMG_3978
Här står Håkan vid en motor ”ABEA” som var världens första omsvängbara motor från 1916.

Vi pratar om föreningen L.Laurin i Lysekil och Håkan säger där har vi yrkesmotorer i deras museum och här på Skaftö har vi fritidsmotorerna. Jag frågar om något minne han förknippar med någon motor. Nils Hansson som var överingenjör på Volvo Penta i Göteborg fick en motor av sina vänner på ritkontoret när han gick i pension 25 september 1970. Motorn är en V2 tillverkades av Penta mellan åren 1932-1936.

Håkan berättar att Nils jobbade med idén på aquamaticdrevet att få ihop det med kugghjul och allt. Aquamaticdrevet visades på mässan i New York 1959 där även boxaren Ingemar Johansson deltog. 1975 avled Nils. Änkan till Nils hörde av sig till Håkan om han var intresserad av att köpa motorn och det gjorde Håkan.  Nu står den i museet i Stockevik. Änkan var Håkans pappas syster. Han fick även med en motor till från änkan. En Penta 4 taktare från 1930-talet. Helt otroligt någon sådan har han inte sett efter det berättar han.

De 2 motorerna plus det första aquamaticdrevet ett 80 drev från 1959 som finns i museet berättar Håkan att Volvomuseet har inget sådant drev på deras museum. På båtmässan vid sin monter när han sålde Saga båtar kom chefen för Svenska Mässan fram och frågade om Håkan kunde komma en timma tidigare nästa dag för att Volvochefen Pehr Gyllenhammar ville komma och titta på Penta motorerna. Håkan hade inte tid men han vet att Gyllenhammar ville köpa motorerna till Volvomuseet. Pehr ringde Håkan och frågade till vilket pris han skulle tänka sig att sälja dem för. Pehr hörde aldrig av sig till Håkan igen och han säger idag att han inte var intresserad av att sälja dem.

IMG_3989
Penta V2
IMG_3990

Den dyraste motorn Håkan köpt in är en Royal Scott från 1958 som är helt ny och den köpte Håkan i Trollhättan. Den är tillverkad i USA.

IMG_4046
Royal Scott från 1958.

En motor som heter Effzett och som är en Tysk motor som Håkans fru Gina hittade på ett lastbilsflak när de var i Falun. De tog ner motorn och tittade på den. Han tänkte att detta måste vara en tysk motor. Han köpte den och satte den i museet. Han satte även en lapp på den att han inte var säker på vad det var och om någon visste kunde de kontakta honom. För några år sedan kom det ett gäng som var här på möte i Fiskebäckskil. De hade ett möte med Riva båtar. En av killarna som var från Tyskland i detta gäng sa att han var säker på att det var en tysk motor. Det är väldigt mycket mässing på motorn. Efter en vecka så ringer han från Tyskland och berättar att fabriken låg i Berlin och den är tillverkad 1911 och överlevt 2 världskrig. Hur den hamnat i Sverige har Håkan ingen aning om. Killen från Tyskland ville gärna köpa den motorn och bjöd 30 000 för den men Håkan behöll den.

IMG_4043
Den tyska motorn EFFZET.
IMG_4042
IMG_4037

Vi går vidare mellan utombordare och Håkan visar upp en motor som Penta gjorde. Detta är en utombordare med start för att köra framåt och även en start för att köra bakåt. Z-2 heter denna motor.

IMG_4059
Z-2.

Vi tittar på en liknande motor som har betäckningen W-2 och som också är en Penta. Håkan visar upp en lista på vilka motorer Penta tillverkat och där det även står hur många de sålde av varje sort. Denna motor W-2 står inte med på listan. Jag frågar Håkan om han forskat vidare i detta. Nej säger han men det kanske jag skulle göra. Får se om mysteriet får någon lösning i framtiden.

IMG_4064
W-2.

Håkan visar Volvo Penta aquamaticdrevet 80 som Ingemar Johansson var med och marknadsförde. Tillverkningsår 1959.

IMG_4069

Han har även en Velociped med märket Singers tillverkad i England från 1800 talet och även kopia tillverkad i Tjeckien. Singers har stearinljus som lampa.

IMG_4074
IMG_4078

En Volvo PV60 har han också som han kör med ibland. Bilen är från 1946. Cirka 50 bilar finns kvar berättar Håkan. Kungen har en som han fått av Boo Brastad som var en känd racerförare som tillbringade mycket av sin tid här på västkusten genom sina år. Polisen hade även ett antal av dessa på den tiden. PV60 tillverkades i 3000 ex. Den hade inga bälten så man fick ha en hjälm på sig när man körde.

IMG_4091

Cirka 48 olika fabriker fanns det en gång i tiden i Sverige som tillverkade båtmotorer. Idag finns det ingen kvar. Allt är japanskt eller amerikanskt idag berättar Håkan. Det tillverkas inga utombordare idag i Sverige. Archimedes och Penta är de motorer han har mest av i museet. På 50-talet tillverkades mest motorer i Sverige. På 30-talet var Archimedes störts i världen på utombordare. De hade återförsäljare i nästan hela världen berättar Håkan. I Håkans museum kan ni också se rekvisitan från TV-serien Saltön. Där finns MacFies gravsten, statyn som stod i krögen i Grundsund, skylten från Blomgrens affär, tavlorna som var med i TV-inspelningen m.m. Håkan hjälpte till mycket under TV-inspelningarna och förvarar all rekvisita i museet.

IMG_3972
Blomgrens cykel.

Man kan också se en båt från Elektrolux på museet. Den är troligtvis från 1949.

IMG_3964

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta museum. Men för att spara lite till er som är intresserade att besöka Håkan och museet i Stockevik så får ni vänta till våren. Men tycker absolut att ni skall besöka det.

IMG_3959
IMG_4005
Scan0013
Foto: Carla Media AB Lysekil.

Stort tack Håkan för att jag fick komma och se alla dessa utombordare och allt annat. Jag är djupt imponerad. 

3 reaktioner till “Idag får ni följa med till Skaftö marinmuseum

  1. Roberth Forsberg 22 november, 2013 — 21:47

    Hej,det borde vare ett museum året runt !

    1. Hej Robert!
      Det hade varit fantastiskt om det hade varit det. Vilken grej det hade varit för Skaftö. Håller med dig.

  2. Fina bilder jag letar efter lite info har en penta. Inombords tillverkad 1915

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close