Idag får ni möta basisten Nalle Påhlsson på min blogg

Idag får ni möta en basist på min blogg. Det är inte vilken basist som helst utan självaste Nalle Påhlsson. Nalle och jag har haft kontakt med varandra under några år och på ett konstigt sätt så möttes våra vägar i slutet av december och av detta blev det en intervju. Om man nu pratar ödmjuk så kan jag intyga att Nalle är väldigt ödmjuk.

Vi har träffats för många år sedan när han var ute och turnerade med bl.a. Tommy Nilsson, det är väl där våra vägar korsats. Samtidigt måste jag säga att det är lite konstigt när jag pratar med Nalle för det är precis som vi känt varandra hela livet.

1552800_10151881051831094_249644946_n
Nalle Påhlsson.

Björn Göran ”Nalle” Påhlsson född 24 juni 1963 i Stockholm. Smeknamnet Nalle fick han redan av sina föräldrar från dag 1 när han föddes. Han har aldrig kallats för Björn utom kanske i mer formella sammanhang. Men han bär namnet Björn med glädje eftersom det är ett gammalt vikinganamn.

Musikintresset startade väldigt tidigt hos Nalle. Hans bror som var 10 år äldre än honom spelade lite gitarr och köpte hem skivor som han satt och lyssnade på. Det som Nalle minns var Jimi Hendrix och Rolling Stones. Influenserna kommer helt klart från hans bror. Nalles bror tog med honom på olika konserter och köpte även skivor till honom och han märkte att Nalle gillade musiken.

Brodern hade även en gitarr och den lärde sig Nalle spela på. När de andra lyssnade på ”bä bä vita lamm” i lekskolan lyssnade han på Jimi Hendrix bl.a. Han gick grundskolan och där var han även med i den kommunala musikskolan. Han försökte lära sig noter men lyckades aldrig med det eftersom han ställde sig motvillig och negativ till att läsa musik från ett papper. Allt har kommit via gehör berättar han.

Den första basen sparade han ihop till vid 11 års ålder, men innan den var det brorsans akustiska gitarr som gällde och den har han kvar även idag som ett kärt minne. Redan på den här tiden kunde han de grundläggande ackorden och kunde ta ut riffen på de plattorna han lyssnade på.  Jag frågar varför det blev bas. Det har han kommit på i efterhand varför det blev så. Nalle säger, ”jag tror väldigt mycket på att det beror på vilken personlighet du är, jag brukar jämföra musik med ett bygge, arbetsplats och då skulle jag passa bättre att lägga betonggolvet än att hålla på med finsnickeriet, väggar och golv passar mig bättre”.

Som idoler vid 11 års ålder och de artister som gjorde att han valde basen var Glenn Hughes från Deep Purple och Steve Priest från The Sweet dels för att de var en bra basister och bra sångare. Nalle har även gillat att sjunga mycket. Efter grundskolan räckte inte Nalles betyg till för att komma in på någon gymnasieskola utan han valde 2-årig social linje. Det var nu under gymnasietiden som han tog steget från att ha spelat i garaget och ungdomsgårdarna till att få spela med ett band som hette K.O.D.A

Började på posten som brevbärare.

Direkt efter gymnasiet började han jobba som brevbärare på posten och höll på med det från hösten 1981 och stannade tills sommaren 1984. Han fick ett erbjudande att jobba med Niclas Wahlgren och detta tog ganska mycket tid. Han jobbade kvar på posten ett tag till men efter en tid frågade han sin mamma vad hon tyckte. Hon tyckte absolut att han skulle sluta på posten och kanske kunde han komma tillbaka dit och det inte fungerade med musiken. Han lyssnade på sin mamma och slutade på posten och började ägna sig åt musiken på heltid.

Erbjudandet om att jobba med Niclas Wahlgren kom sig av att det fanns ett band som hette Freestyle och som vid den tiden inte slagit igenom ännu men som spelade på samma klubbar som bandet Nalle var med i. Nalle blev god vän med Anders Uddberg som spelade keyboard i Freestyle. Freestyle var med i filmen ”G” och Anders Uddberg hörde av sig till Nalle och berättade att det är en kille som heter Niclas Wahlgren som är med i filmen och honom skall de göra en platta med.

Anders ville att Nalle skulle vara med och detta blev startskottet till den professionella karriären som musiker och låtskrivare för Nalle. Han och Anders skrev några låtar till Niclas och singeln ”Svart på vitt” blev en succé. Nu började jobbet med Niclas skiva ”Pokerface” som Anders och Nalle producerade och spelade in i Soundtrade studion i Solna i Stockholm som då ägdes av Alpha Records.

Det blev även en turné med Niclas och Nalle minns att han fick en chock för det var en sådan hysteri efter Niclas.  1983 till 1986 höll Nalle på att turnera och Jobba med Niclas Wahlgren. 1986 så tröttnade Niclas på turnerandet och drog sig tillbaka. 1986 träffade Nalle Tone Norum och sa till henne, ”vill du ha ett bra band hör av dig till mig”.

Nu blev det turné med Tone och samtidigt blev det jobb med Easy Action där bl.a. Tommy Nilsson var medlem i. Nalle berättar att på hans kommande soloalbum så finns där en låt som heter ”See you in my dreams” som Nalle minns att Tommy sjöng in men som aldrig gavs ut och som Nalle har med på sitt album ”Royal Mess” som Nalle hoppas skall bli klart under 2014. Under första inspelningen av denna låt så var även Mikael Rikfors med i studion och han frågade Nalle om han hade lust att åka med honom på turné den sommaren. Tone Norums turné slutade där Rickfors skulle börja och det passade perfekt för Nalle. Nalle säger, ”jag var på rätt plats vid rätt tillfälle”.

Efter det blev det turné igen med Tone Norum och även Tommy Nilsson. Tommy var även han och spelade in i Soundtrade studion och frågade Nalle om han ville följa med på turné. I slutet av 80-talet turnerade även Nalle med Johan Wahlströms band och denna tid blev väldigt betydelsefull för Nalle för nu träffade han Sanne Salomonsen och Mats Ronander och även de ville ha med Nalle på deras turnéer.

Turnerade med Stefan Andersson 1991-1994.

Nalles vän Lasse Andersson turnerade även han med Tone och han har även producerat bl.a. Tomas Ledin. Lasse kunde inte åka med på turnén med Stefan utan rekommenderade Nalle att åka med Stefan. Det skulle bli ett par spelningar i veckan på en 3 månadsperiod. Stefan ringde upp Nalle och sa, ”jag vill inte att du tackar ja förrän du lyssnat på musiken”. Stefan skickade över låtarna och Nalle tackade ja.

Nalle fick t.o.m. vara med att välja ut en trummis till turnén och styra upp bandet. Nalle tyckte att det skulle bli jättekul att få åka ut med en nykomling. Från den dagen Nalle tackade jag han det bara gå cirka 3 veckor så låg Stefan etta på listorna.

De hade räknat med 18 spelningar på 3 månader men det slutade med att det istället blev ungefär 45 spelningar med Stefan och bandet under denna period. Stefan drog fullt hus överallt berättar Nalle.

Nu blev det lite sporadiska framträdande för Nalle med hans hobbyband KYSS, AB/CD och lite annat. Han tröttnade på att vara ute och turnera och började läsa igen. Det började kännas okey med att musiken inte tog någon plats just då utan han började leva lite Svenssonliv istället.

2004 fick han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till. Han blev erbjuden att börja spela med Pugh Rogefeldt och samtidigt åka ut på den stora turnén med Gyllene Tider, Pugh och Latin Kings. Turnén med Pugh och spelningen på Ullevi inför 60,000 personer är ett minne som Nalle aldrig glömmer. Efter den här turnén började det komma in mer och mer förfrågningar till Nalle. 2005 gick han med i bandet Treat och samtidigt med det blev det en Europa turné där The Poodles och Heat även medverkade. 2011 hoppade han av Treat.

1533341_10151881051806094_1580177578_n
Therion.

2008 så kom han även med i bandet Therion. Bandet behövde en ny trummis, gitarrist och basist och Christofer Johnsson som är bandledaren sa till Thomas Vikström som är sångare i bandet att han behöver en basist som spelar som Bob Daisley som var med i Rainbow och spelat med Ozzy Osbourne m.m. Thomas Vikström sa till Christofer att, ”ring Nalle för han är den svenska motsvarigheten till Bob Daisley”. Det blev Nalle väldigt stolt över att höra.

Therion är det största Nalle har gjort. Nalle berättar att här hemma i Sverige förstår inte folk hur stora Therion är och han förstod inte det själv heller i början. Therion har funnits i 26 år och har sålt över en miljon plattor. Nalle är väldigt stolt att få vara med i Therion och det är inte ett band som samma sätt som Treat utan mer ett koncept berättar han vidare. Det är ett slags mystiskt skimmer om bandet. Musiken är även ganska dramatisk ibland med opera och stora manskörer m.m.

De har precis varit ute på en turné som startade i Polen och sen vidare till Tyskland, Holland, Schweiz, Italien, England och Frankrike bl.a. De är väldigt stora i Sydamerika där fansen redan står på flygplatsen och tar emot när de kommer. Samtidigt jobbar han med att göra en soloplatta som är tänkt att släppas i slutet på 2014. Det har varit en dröm han haft länge att få göra denna platta. Tidigare har det blivit en singel som han släppte 1989 och nu är det alltså en soloplatta på gång. Nalle har mycket material som ligger och skriver även hela tiden nytt. Det skall bli en rockplatta med hans influenser.

Jag frågar Nalle hur han ser på framtiden, ”Jag fokuserar mycket på Therion för framtiden, jag har inte haft ett jobb under alla dessa år utan ser det mer som jag haft en betald hobby, samtidigt vill jag inte hamna i det att vara en heltidsmusiker det är inte så viktigt för mig, utan att jag behåller min glädje för min hobby och musicera med hjärtat istället för mekaniskt”. För 2 år sedan började han även jobba med saker som inte alls har med musik att göra för att lätta upp ekonomin och även för att känna hungern att komma tillbaka till spelandet.

Vi börjar prata fritidsintresse och självklart säger Nalle, ”musik”. Han fokuserar sig på att må bra och göra roliga saker och finnas till för hans 2 barn. Nalle berättar att han för 3 år sedan slutade med att dricka alkohol. Han berättar att han hade grava problem med det ett tag. För några år sedan spårade det ut och han blev tvungen att ta sig till sjukhuset några gånger för att kontrollera hälsan.

Han var vad man kallar periodare under drygt 2 år berättar han. Han gick till AA och gjorde allt som han kunde och tog tag i problemet. Han tar en dag i taget och försöker väl inte planera allt för mycket utan försöker njuta av livet.

Samlar på Kiss-prylar.

Han har en stor hobby och det är att samla på dockor och merchandise från gruppen KISS. Att samla på plattorna är han inte så intresserad av. KISS är inte hans absoluta favoritband, men det finns inget annat band som påverkat Nalle så mycket som KISS. Han har mött Paul Stanley en gång och har sett många konserter med dem men aldrig känt behovet av att behöva träffa dem.

Han har en äkta Punisher bas likadan som den Gene Simmons har och den betalade han 20:000 kronor för. Sen har han en massa dockor och annat men inte så mycket plattor berättar han. Han har även ett signerat konserthäfte från 1976 när de var på Gröna Lund som inte är signerat till honom utan som han fått tag på i efterhand.

Kiss1
En del av Nalles KISS samling.
Kiss2

Nalle har jobbat med många inom den svenska musikeliten som: Totta Näslund, Sha-Boom, Anders Glenmark, Jan Johansen, Py Bäckman, Max Lorentz, Plura, Niklas Strömstedt, Lasse Lindbom, Charlie Norman, E-Type, Dan Hylander, Annelie Rydé, Tone Norum, Christer Sandelin, Carola, Magnus Uggla, Grymlings m.m. m.m. Även Kim Larsen, Thomas Helmig och Lis Sörensen finns med på listan och listan kan göras hur lång som helst.

Nu väntar jag med spänning att få höra hela Nalles skiva när den blir klar. Stort tack Nalle för en mycket trevlig pratstund. Under här kan ni läsa mer om Nalle.

http://www.nallepahlsson.se/home.html

Nalle Påhlsson Facebook.

Alla bilder i detta reportage har Nalle gett mig sitt tillstånd att använda.

En reaktion till “Idag får ni möta basisten Nalle Påhlsson på min blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close