Jag besökte Magnus Lundgren som var med och seglade i OS i Barcelona 1992

Lysekil har haft några personer som varit med i Olympiska spelen. Jag besökte en av dem Magnus Lundgren som 1992 var med i Barcelona OS i segling för 470 båtar.

IMG_6947

Magnus Lundgren.

Magnus farfar seglade mycket

Magnus Lundgren född 19 augusti 1964 i Lysekil. Magnus jobbar på företaget Arcona Yachts AB i Kungshamn. Att han började segla överhuvudtaget var nog Magnus farfars fel, han var ingen seglare men tillbringade mycket tid på sjön. Magnus pappa var ingen seglare heller utan var fotbollsspelare, men Magnus farbror däremot seglade mycket och seglade bl.a. folkbåt.

Det hela började med att farfar byggde en optimistjolle till Magnus kusin Göran och Magnus syster Eva. De började segla med optimisten. Magnus var 6 år och tyckte detta såg väldigt kul ut, men eftersom Magnus inte kunde simma så var han tvungen att lära sig det först. Han fick order om att han måste lära sig simma 200 meter innan han fick pröva på att segla optimist. Han kämpade på med att lära sig detta med simningen och till slut klarade han av det. Han kom till första nybörjarkursen och ledaren frågade; ”alla kan väl simma nu 200 meter med flytväst”.

Med flytväst tänkte Magnus, han som hade kämpat för att klara dessa 200 meter utan flytväst och som hade simmat under vattnet sedan han var 3 år men hade haft svårt att simma på vattnet. Med flytväst hade det inte varit några problem alls.

Vann DM när han var 13 år

Magnus höll på att segla några år och var yngst av alla och kom alltid sist i alla tävlingar. Mamma och pappa sa till honom att även om man kommer sist så kämpar man vidare. Vid 9 års ålder började det komma lite mer jämnåriga som började segla i klubben. De gick rätt ner i båten och började segla och var bättre än Magnus som hållit på i några år. I början tänkte han inte på det men efter ett tag undrade Magnus vad han gjorde för fel. Det gick några år och det började gå bättre.

När han var 13 år vann han sitt första DM i Uddevalla och nu började det lossna för Magnus. Nu gick det spikrakt uppåt för honom. 1978 lyckades han kvala in till VM i Frankrike för första gången. Det var 5 stycken från Sverige som blev uttagna och Magnus var en av dem.  För att komma med till VM så var det först regionskval 2 dagar med 4 seglingar och det infattar två tävlingar på våren och två på hösten. De räknades samman i en serie och efter det gick man vidare till ett rikskval och det var 2 stycken rikskval och ett JSM som räknades samman på sommaren som gick på olika ställen i Sverige.

Här tog man ut de 15 bästa till NM och det 5 bästa till VM. I Frankrike kom Magnus på 10 plats. De vann lagtävlingen och det var en fantastisk upplevelse. När Magnus kommer hem läser han en notis i Expressen: ”Magnus Lundgren 14 år från Lysekil har precis kommit hem från optimist-VM i Frankrike där han var med och vann lag-VM, bland priserna han fick var en flaska champagne, vad skall han med den till?”. Magnus har ingen aning vem som skickat in detta och det knepiga var att det stod bara om Magnus.

Magnus1

Magnus med sin optimistjolle

Mer etablerad

Året efter 1978 var det samma vända igen och nu var Magnus mer etablerad och det var väntat att han skulle vara med uppe i toppen. Han kom med som 3:a på uttagningen och detta år var VM i Thailand och det var väldigt speciellt berättar Magnus. Förbundet hade det bra ställt på den tiden och VM-resorna betalades nog fullt ut av förbundet tror Magnus. Det kan tänkas att föräldrarna stoppade in lite pengar. Resorna i Sverige fick föräldrarna betala däremot. Lite bidrag ifrån klubben brukade det vara tillägger Magnus. Det blev samma resultat i Thailand som i Frankrike.

Efter Thailand var det slut på optimisten och Magnus bytte båtklass. Magnus fick frågan av Ulf Sundelin som vann OS-guld i segling 1968 med sina bröder i Acapulco om han ville segla 470 med honom inför OS-kvalet 1980. Magnus tittade på Ulf och tänkte, ” jag har väl ingenting där att göra” men Ulf gav sig inte. Ulf sa; ”du styr så är jag gast”.


OS-kval i Karlskrona

Ulf hade köpt en 470 och den började de jobba med den under vintern. Magnus var med och hjälpte till så gott han kunde och under våren började de träna. De tränande mot ett Uddevalla par och det gick rätt hyfsat berättar Magnus. Första OS-kvalet gick i Karlskrona och detta år skulle Magnus fylla 16 år. Magnus var yngst av alla deltagarna och det blåste ganska kraftigt. 15 sekundmeter och det var 2 grader i luften. Man var inte så stor kan man säga berättar han.

Magnus kände att han inte var riktigt mogen för en 470. Det gick så där. De fick roderhaveri och det var lite strul. Andra kvalet var vid Gottskär och det blåste lite mindre och det gick mycket bättre, men de var inte i närheten av att komma med till OS. När sista seglingen drog i gång den så ledde de i början av seglingen och det var kul.

Började segla e-jolle


Nu slutade Magnus med 470 och började segla e-jolle. I början var det inte lätt att segla e-jolle för Magnus var för lätt egentligen. Det gick bra i lätta vindar men när det blåste kraftig blev det svårare. Med mycket träning så lärde sig Magnus även att segla i hårda vindar. I 4 år seglade han e-jolle och på slutet även om han var mycket lättare än sina konkurrenter så var han så pass snabb på kryssarna att han låg i toppskiktet med de som seglade e-jolle. Sista året vann han alla kval, SM och blev 2:a på NM. VM i Kiel detta år var tungt för Magnus. Han var jätteladdad men kom på 24:e plats.

Fick ett brev från seglaren Urban Lagnéus

Magnus fick ett brev från seglaren Urban Lagnéus som Magnus visste seglade mirror och även 470. Urbans pappa tyckte han skulle höra av sig till Magnus och om han ville vara med och segla junior-VM i Helsingborg. Detta tyckte han lät väldigt kul. Urban kom ut till Lysekil och de tränande i sex dagar ute på Gullmarsfjorden. Träningen gick bra och de begav sig till Helsingborg. Magnus berättar att de två veckorna de tillbringade i Helsingborg är något han aldrig kommer glömma.

En tysk familj tog hand om dem

Urban hade precis fått körkort och båten var lastad på taket och tältet låg i bagaget. De kom fram och tältet skulle sättas upp bredvid klubbhuset. Nu kommer det en tysk familj som skall bo alldeles bredvid Magnus och Urban. Mamman i den tyska familjen tittar på Magnus och Urban och frågade om de inte hade med sig sina föräldrar, ”nej säger Magnus det här löser vi själva”, Den tyska kvinnan tog hand om Magnus och Urban och lagade mat och diskade för dem. De hade ett sådant flyt hela veckan.


Tog båten till Danmark och köpte öl

Första veckan var det träning och Magnus kände att han var lite nervös inför detta. Han hade seglat lite 470 men kände väl inte sig så hemma med båten. På träningen seglade de förbi de andra länder hur lätt som helst och de beslutade att lägga ner träningen och tog båten till Danmark och köpte öl istället.

De hade inte riktigt koll på vilken dag det var och när de kom till Danmark kom de på att det var söndag så allt var stängt. Senare på kvällen kommer tillbaka till Helsingborg och engelsmännen kommer och ut och frågar om de tränat hela tiden; ”jajamän” säger de och skrattar.

De blev 2:a på junior-VM i Helsingborg. Året efter hörde förbundet av sig och ville att Magnus och Urban skulle vara med i junior-VM på Nya Zeeland. De hade seglat var för sig men tackade givetvis ja till detta. 5 veckor blev det i Nya Zeeland med träning och tävling. Det blev en 3:e plats i Nya Zeeland. De kände att detta gick bra och de började prata om de inte skulle satsa på att segla 470 ihop på heltid.

I 17 Uddevalla

Nu sökte de till idrottsplutonen på I 17 i Uddevalla och fick där cirka 50 % av tiden träna segling och fysik. Hela april spenderade de i Frankrike och tränade och tävlade. De blev sponsrade med en båt och tränande mycket här i Lysekil. 1987 började det röra på sig, de ledde nu Europarankingen.

Uttagning till OS i Sydkorea

1988 var det uttagningar till OS i Sydkorea. Magnus och Urban tyckte att de hade gjort så bra ifrån sig att de borde få åka på det, men av någon konstig anledning så fick de inte det. Magnus och Urban hade inte gjort så bra ifrån sig 1988 men kom 3:a på för OS och det var ingen som hade gjort något bättre resultat än dem här i Sverige. Det tyckte inte förbundskaptenen, han skickade en Stockholmare istället. Magnus och Urban blev irriterade och frågade förbundskaptenen vilka resultat han hade gjort som gjorde att han fick åka istället för dem. De hade ett möte med förbundskaptenen och han kunde inte berätta eller säga varför han valde den andra killen istället. Efter ett år fick Magnus och Urban svaret på frågan de ställde till honom. Han hade sponsrat denna kille med sitt företag och därför lät han honom åka.

Börjar en satsning inför OS i Barcelona

1990 började de segla ihop igen och gjorde nu en storsatsning inför OS 1992 i Barcelona. Magnus berättar att de hade gått upp några kilo under denna vilotid. De tog båten och åkte till Båstad och seglade NM. Med lite tur vann de NM i Båstad och Magnus tror detta berodde på viktökningen både hos Urban och honom själv eftersom det blåste hårt nästan hela tävlingen. Hösten 1990 satte de upp ett mål att de skulle få in en viss mängd av sponsorpengar.

Magnus hade seglat för LSSG Lysekil och Urban för SSVÄ i Uddevalla. Båda klubbarna hade stöttat Magnus och Urban och hade gjort detta bra och de skall ha all heder för uppbackningen. Nu anslöt de sig till GKSS i Göteborg. De tog emot Urban och Magnus med öppna armar. Nu hade de fått ihop pengar till satsningen och våren 1991 var de med i landslaget igen. De hade köpt en ny båt och började träna ordentligt både i Göteborg och även utomlands.


Låg etta på världsrankningen

1991 klättrade upp på 1:a plats på världsrankingen och låg även där våren 1992. Deras träningspartners ifrån Norge åkte om dem och tog över 1:a platsen på världsrankingen. Under VM i Australien lyckades de slå runt när de låg tvåa efter kryssmärket. I vanliga fall brukar inte det vara några problem men de hade på botten av båten kletat in något ämne som gjorde att det gick inte att ta sig upp i båten igen.

Detta hade de inte tänkt på innan de smörjde på ämnet. I vanliga fall tappar man nog tio båtar men de tappade 30 båtar innan de var uppe i båten igen. De blev en 5:e plats i Australien för Magnus och Urban. De låg nu 2:a på världsrankningen efter världscups seglingarna på våren. De hade ännu inte blivit uttagna till OS men kände nog att det skulle gå vägen.

Första officiella uttagningen i Italien vann de, men blev lite skärrade när den andra officiella uttagningen i Frankrike ägde rum då deras konkurrenter från Göteborg vann. Nu låg de lika i uttagningen till OS. Sista uttagningen var i Holland i maj 1992. Magnus berättar att han inte sov mycket innan de sista seglingarna och det kändes väldigt nervöst och tufft. De blev 4:a och slog det andra svenskarna.

Uttagna till OS i Barcelona

Nu fick de beskedet att de var uttagna till OS i Barcelona. Nu började förberedelserna inför OS. Det var två tävlingar till innan OS skulle börja. En var i Kieler Woche i Tyskland där hade landslaget en samling och bjöd in pressfolk för att visa upp de som var uttagna till OS. De blev 3:a i Tyskland. Fast lite otur hade de. Alla seglen och seglarkläder blev stulna. Bl.a. ett storsegel som de hade lagt undan inför OS starten.

Nu blev de skärrade men de ringde deras segelmakare som fanns i Blekinge och han hade kvar mallarna och ordnade fram ett nytt storsegel med samma mått som det gamla. De började träna med det nya seglet och det kändes bra berättar Magnus vidare. 3 veckor innan OS var de i Belgien och seglade EM. Där var det alla sorters vindar. Inför sista dagen låg de etta. Magnus och Urban hade två bröder från Estland som låg bakom dem. Dessa två bröder blev de som senare tog Estland första bronsmedalj i OS. Bröderna från Estland vann EM-seglingarna före Magnus och Urban som blev 2:a.

Åker till OS i Barcelona

Två veckor innan OS åker de till Barcelona och börjar träna. Magnus har varit i Barcelona ett antal gånger tidigare och berättar att de hade gjort om ganska mycket för det hade innan OS sett väldigt risigt ut där. Ett annat problem var vattnet. Magnus berättar om banområdet i vattnet som var väldigt skitigt.

De hade avloppsutsläpp strax norr om Barcelona och kom du upp en bit så såg du en skarplinje med rent vatten utanför och skitigt innanför. 30-40 % av banan låg i det skitiga vattnet. Det var alltid mindre ström i det skitiga vattnet så man var tvungen att ge sig in där och segla. Det luktade fruktansvärt illa när man kom till den delen av vattnet.

Magnus berättar att det hade varit mycket protester om detta innan OS.  De skulle rätta till det men det hade de inte gjort. Nu åker Magnus hem en vecka för att vila upp sig och ladda inför OS. Han åkte till Värmland och sprang i skogen och fokuserade på uppgiften. Nu återvänder han till OS och ansluter med de andra.

Första OS-seglingen en katastrof

Vid första seglingen skjuter de ett 10 minuters skott då är det 10 minuter kvar till start. Magnus sitter i båten och känner hur hans vänsterben börjar skaka, det har aldrig hänt förut. Magnus är bra uppe i varv och nu börjar högerbenet också skaka.

Han lägger sig ner på durken och började köra armhävningar och försökte pumpa ut lite adrenalin ur kroppen och få igång den innan start. Nu skjuter de 5 minuters skottet. Magnus börjar känna sig bättre och sätter sig upp i båten igen. Startskottet går och första seglingen är en ren katastrof berättar han. De hamnade på plats 41 av 42 båtar.

Under åren de har seglat ihop har de alltid vara starka på att inte bry sig om det som varit utan att fokusera framåt. De taggade om till nästa segling och då var vinden lite bättre. Nu jäklar skall de visa vad de går för. Starten går bra och de kommer till första kryssen och det är 300 meter till nästa märke. De håller sig på styrbordskanten och in i det smutsiga vattnet. Nu ligger de 2:a efter USA som blev 2:a totalt i OS detta år. Helt plötsligt vrider vinden 15 grader och 12-13 båtar går om Magnus och Urban. Nu fick de sig en tankeställare.

De två första dagarna var väldigt tunga men de kom igång lite bättre ju längre seglingarna gick. I sista seglingen blev de 3:a in i mål och det var det bästa racet de gjorde. Magnus och Urban slutade på en 10:e plats totalt i OS. Magnus berättar att han var grymt besviken efter seglingen. Men efter det förhållande som var får vi vara nöjda. Man får räkna bort den sämsta seglingen man gjort och det är klart att börja OS med att räkna bort första seglingen var inte roligt.

OS segling Urban Magnus

Urban och Magnus.

Invigning

Urban och Magnus i OS-kläderna vid invigningen.

Det var en upplevelse att få vara med i ett OS

Inställningen från början var att man inte får komma dit ner och känna sig liten i sammanhanget utan fokusera på det de skall göra. Det roliga här var att seglingarna var för första gången på samma ställe som övriga tävlingar. Deras båt låg alldeles bredvid utgången vid matsalen där alla deltagarna åt. Magnus och Urban var mitt inne i smeten. 3000 personer var det plats för i matsalen.

Magnus stannade kvar och tittade på OS på plats

Magnus hamnade bakom tungviktsbrottaren Karelin en dag när han skulle hämta mat. Karelin var jättestor berättar Magnus. Magnus var med på invigningen och även avslutningen och det var helt otroligt det går liksom inte att beskriva berättar han. Ungefär efter en vecka tog OS slut för dem båda. Urban valde att åka hem medan Magnus stannade kvar. Under tiden man var på OS kunde man söka biljetter till de andra tävlingarna som pågick.

Magnus såg Waldner bli OS-mästare och tittade även på 100 metersfinalen. På 100 metersfinalen när det var 2 minuter till start vänder sig alla om och tittar bakåt. 20 meter från Magnus kommer hela det Amerikanska basketlaget ”Dream team” och skall se finalen. Man har en hel del häftiga minnen från OS berättar han. Ovanför Magnus bodde handbollslandslaget och dem var han och tittade på också, mycket trevliga killar berättar han.

Förra sommaren 2012 var Magnus i Stockholm på ett OS-jubileum där de firade 100 år sedan OS var i Stockholm 1912. Där träffade man de flesta deltagarna igen och det var riktigt kul. Efter OS tyckte Magnus och Urban att de var nog dags att börja med andra saker.

BohusRacet

Magnus seglar fortfarande då och då och har varit med på Gotland runt och även BohusRacet som han tycker är fruktansvärt kul. BohusRacet är en tävling där de seglar 2 personer ihop. De startar i Uddevalla vid Rödön och seglar vidare till Hätteberget vid Marstrand rundar fyren där och sedan seglar de vidare och rundar en ö vid Fjällbacka. Sedan vidare till Strömstad och rundar en ö där också och sedan vidare till Norge och rundar där ett grund som heter Tristengrund, där vänder du och seglar till målgången som är i Smögen.

Med den båten Magnus har tar det cirka 30 timmar att göra denna seglats. Det är en fruktansvärt tuff segling och man är vaken hela tiden under seglingen. Magnus har deltagit i två Bohus race och laddar nu för ett tredje till sommaren. Man är helt slut när man går i mål i Smögen. Magnus tror de började med denna tävling för tio år sedan och då var de 4-5 båtar och sista gången Magnus var med var det 200 anmälda vilket är maxantalet i tävlingen.

Tävlingen har blivit populärare och populärare genom åren. När du kommer i mål är det kalas i Smögen. Fast man är så trött så det är nästan så man inte orkar hålla igång efter målgången. Idag jobbar Magnus med försäljning i Kungshamn på företaget Arcona Yachts AB som tillverkar båtar. Stort tack för att jag fick träffa dig Magnus och lycka till i framtiden.

Här ser ni en del av Magnus meritlista under de åren han höll på med seglingen.

1978 Lag-VM 1:a Optimist, 10:a individuellt

1979 Lag-VM 1:a Optimist, 10:a individuellt

1980 Lag-SM 1:a med SSG

1981: Lag-SM 1:a med SSG, 5:a NM i Ejolle

1982: 2:a JSM E-jolle, 2:a JVM 470, Lag-SM 1:a med SSG

1983: 1:a SM E-jolle, 3:a JVM 470,

1984: 1:a SM E-jolle, 1:a riksrankingen E-jolle, 2:a NM E-jolle

1985: 1:a SM 470, 1:a NM 470

1987: 1:a Europarankingen 470 , 3:a För OS i Syd-Korea, 1:a NM 470, Lag-SM 1:a med SSG

1989: 1:a  SM Matchrace , 1:a SM 470

1991: 2:a Världsrankingen 470, 5:a EM, 3:a Värdscupen i Hyere, Frankrike, 2:a Världscupen i Holland,

1992: 1:a Världscupen i Anzio Italien, 5:a VM i Brisbane Australien, 1:a världsrankingen 470, 4:a Världscupen i Medemblikk, Holland, 3:a Världscupen Kieler Woche, 2:a EM i Belgien, 10:a på OS i Barcelona, 1:a SM i Matchrace, 3:a NM i Matchrace,

1993: 7:a VM i Matchrace i Holland.

    Alla bilderna i detta reportage använder jag med tillåtelse av Magnus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close