Idag får ni möta Christer Rydell och Malin Quick på min blogg som bildar rockbandet Rydell & Quick

Jag hade den stora äran att få göra en intervju med Malin Quick och Christer Rydell från bandet Rydell & Quick. Christer har många minnen från Lysekil när han började uppträda som musiker och minns spelningarna här i Lysekil på bl.a. Pub Lokus. De tycker att det skall bli jätteroligt att spela här i kväll i Havsbadsparken när vi gjorde den här intervjun. För en av de första spelningarna de gjorde med Rydell & Quick var för 25 år sedan på just Pub Lokus här i Lysekil.

De började spela ihop 1989 men innan dess hade Christer ett band som hette Rydell Rip Offs och turnerade både med det och ensam här i Bohuslän. Christer berättar att senare när Arne Bergbrant hade Hotell Lysekil så var de där med Rydell & Quick och spelade flera gånger.

IMG_5853
Christer & Malin i Rydell & Quick.

Har spelat på Havsbadet flera gånger.

Det är första gången de spelar ute vid Havsbadsparken på Kustnöjes måndagsnöje, men har spelat på Havsbadet några gånger efter det att det bytt ägare. Christer och Malin gillar Havsbadet. Det är en speciell sorts societetshus som har något visst över sig berättar de det när vi sitter på andra våningen och gör intervjun i Havsbadsrestaurangen. De tycker att det hör ihop med stadsbilden på ett speciellt sätt.

Christer berättar att detta är första gången på antal år som de ser och hör att Lysekil ökat i popularitet. ”Någonting har hänt i Lysekil” säger Christer och fortsätter med att säga; ”att vi tycker att det varit ganska trögt i Lysekil under antal år men alla som jobbar som du med din blogg och ”Kustnöje” med artistbiten och andra saker gör att samverkan gör att Lysekil blir populärare och ökar i turism”.

Malin spelade mycket i storband innan hon och Christer träffades.

Malin spelade mycket i storband när hon växte upp och första mötet med Christer skedde av en slump och Christer hade ingen aning om att Malin spelade och överraskade Christer och hans band genom att hoppa upp på scenen med saxofonen och dra några solo på Grand i Borås när Christer och bandet spelade där.

I samband med det här startade Malin en ljusfirma som hette ”Quick Lightning” och började köra ljuset på Christer och hoppade upp på scenen och körde några låtar med honom ibland. Det blev väldigt populärt och efter det har det utvecklats hela tiden och idag är de Sveriges största rullande rockproduktion.

IMG_5838

Gjorde 249 spelningar på ett år som mest.

249 spelningar hade de ett år med 302 nätter på hotell. Allt detta med Rydell & Quick har bara vuxit och vuxit under åren. Malin berättar att man har tagit med sig kostymen hela tiden och vidareutvecklat showen.

Christer har under hela sin tid som musiker skrivit mycket musik och släppt låtar och det mynnade i att 2006 släppte de albumet ”R.O.C.K.O.H.O.L.I.C.” med bara eget material och nästa album släppte de 2012 och det hette ”R.O.A.D.T.R.I.P.” och det albumet var också byggt på helt eget material. Showen de har idag bygger på att varannan låt skall vara en egen. De har 2 delar av publik berättar Christer. Den ena är den som varit med från början och den andra är den som tillkommit med det egna materialet. Cirka 23 000 skivor har de sålt.

De har dubbla trummisar i bandet.

Idag är de tio personer i sällskapet med ljus och ljud och allt. De har bl.a. dubbla trummisar och har idag ungefär 17 ton utrustning som de kaskar runt med.  Sedan är de även sponsrade av Harley-Davidson och de började 1997 då det amerikanska Harley-Davidson såg när Rydell & Quick spelade på ”High Chaparall” i Småland. Christer och Malin blev grundligt kollade av det amerikanska företaget och 1999 blev de helsponsrade av Harley-Davidson och kan idag berätta att det blev väldigt chockade av detta.

Det här var jättestort och de sa att de ville ha ett långt turnerande rocklokomotiv. Christer berättar att de aldrig försökt att jaga kändisskapet utan har alltid gillat entreprenörskapet och älskar allt detta med ljud, ljus, soundcheck och även intervjuer. De gillar verkligen det de håller på med och det märks bl.a. när vi sitter och pratar och även när de kör showen senare på kvällen i Lysekil. De spelar i hela Sverige och det har blivit en hel del publikrekord där de har varit.

IMG_5873

Uppväxta i Borås och Götene.

Malin är ifrån Götene och Christer är ifrån Borås. Malin flyttade till Borås och har bott där i ungefär 25 år. Borås är utgångspunkten för dem. Christer berättar att den ena trummisen kommer ifrån Stockholm och den andre är ifrån Töreboda. En basist från Strömstad och crewet är från Örebro och Linköping så de är väldigt utspridda i Sverige. Christer och Malin och berättar att det har alltid funnits en Strömstadbo i bandet för det måste finnas lite Bohuskänsla i bandet säger de och skrattar.

Vi kommer in och pratar om spelningar och jag frågar vilken som varit den roligaste spelningen de haft. Christer säger; ”den har vi nog inte haft än hoppas jag”. De berättar att för några veckor sedan spelade de på Rallycross VM i Höljes och hade då en publik på 32:000 besökande och det var stort. Den största spelningen de gjort var i Norge med 40:000 besökande.

De har också gjort ett antal stora gatuspelningar och där brukar det vara tusentals av besökare. Christer berättar att det aldrig behöver vara roligare att spela för det är större ställen. När de soundcheckade vid Havsbadsparken inför spelningen denna kväll och tittar ut över Gullmarsfjorden med detta väder som är så skall det bli väldigt spännande tycker de.

Hur kom det in på detta med musik?

Malin berättar att hon gick på musikskolan och ville vidareutbilda sig genom att gå musiklinjen. Tyvärr så gick inte det för att komma in där var man tvungen att ha 5:0 i betyg. Året innan kunde man provspela för att kunna bli antagen men det hade de tagit bort när Malin ansökte. Hon hade femma i musik men det räckte tyvärr inte. Malin är skolad Klarinettist från början och fick lära sig spela saxofon på egen hand. Götene storband behövde en saxofonist så Malin fick en notpärm, grepptabell och en saxofon av pappa och mamma så det var bara att sätta igång och börja träna.

Efter det var Malin även frilansare och spelat i olika konstellationer. Christer började som alla andra med en blockflöjt och sedan blev det en nylonsträngad gitarr och det blev klassisk gitarr för Christer under många år. Han skulle gå musikhögskolan men tyckte att det var så kul att spela rock för folk som gillade musik. Christer tackade nej till musikhögskolan och gav sig ut och turnerade istället. De älskar att spela, turnera och underhålla och där någonstans hittar de kraften och energin till att jobba med detta.

Älskar att vara på Skaftö på sommaren.

Har de någon tid över så älskar de att vara på Skaftö på somrarna berättar de. Fiskebäckskil, Lysekil och Bohuskusten är så vackert. Det finns nog inget vackrare när det är fint väder här. Från början hade Malins föräldrar en stuga i Strömstad men den sålde de för de tyckte att det var för långt att åka dit. De hittade en stuga på Skaftö och där har Malin varit på sommaren i hur många år som helst berättar hon.

Det är 42 år sedan Malins föräldrar köpte sommarstugan på Skaftö. Christer och Malin försöker på sin lediga tid besöka Skaftö och njuta där när tid finns för detta. Där går vi till scenen och kollar in alla instrument och tar lite bilder. Kvällen i Lysekil på Kustnöjes måndagsnöje slår rekord i publik med Rydell & Quick. Tusen tack Malin & Christer för att ni tog er tid. För er som vill läsa mer om Rydell & Quick så kan ni göra det på länken under här. Rock on!

Start

2 reaktioner till “Idag får ni möta Christer Rydell och Malin Quick på min blogg som bildar rockbandet Rydell & Quick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close