Idag får ni möta NHL-proffset Joakim Andersson på min blogg. Joakim som har NHL-kontrakt med Detroit Red Wings och som är uppvuxen i Munkedal

Det är inte varje dag man får en intervju med en NHL-spelare, och speciellt inte en som spelar i Detroit Red Wings och som har spelat med legenden Nicklas Lidström. Idag får ni träffa NHL-proffset Joakim Andersson på min blogg.

bild (3)
Joakim Andersson i Gullmarsborg i Lysekil. Foto Anders Friberg.

När Joakim ringer mig har han precis tränat i Frölundaborg med lite andra spelare som också spelar i Nordamerika. Joakim berättar att han och flickvännen numera bor i Göteborg när han är i Sverige.

 Växte upp i Munkedal

Joakim är född 5 februari 1989 och växte upp i Munkedal. Hockeyintresset fick Joakim ganska tidigt av sin äldre bror som spelade ishockey i Munkedal. Joakim berättar att han skulle göra samma saker som sin bror och det inkluderade även ishockeyn. Han började åka skridskor på helgerna i ishallen i Munkedal och minns söndagarna när de delades upp i olika lag och fick spela mot de äldre i hallen.

Joakims kusin är fem år äldre och spelade i Frölunda och var hemma i hallen ibland och hälsade på. Även Kalle Olsson som idag spelar i Örebro HK och lite andra spelare kom dit. Var det hockeyskola så var de hemma när de hade chansen och hälsade på och det sporrade Joakim berättar han. Han minns Björnligan och det var väl där matchspelet startade och som Joakim tyckte var väldigt spännande. Det byggdes upp små planer på isen och man spelade mot andra lag.

Det fanns möjligheten att träna med flera olika åldersklasser i Munkedal

Joakim tycker att det som bl.a. var bra i Munkedal var att han hade möjlighet och träna med de olika åldersklasserna i ishockeyn. Han spelade i flera lag och tyckte detta var fantastiskt kul. Detta fortsatte även när han blev lite äldre. När han var 14 år började han spela med A-laget. Efter att han gått ut nionde klass blev det hockeygymnasiet i Frölunda. Detta föll sig naturligt eftersom Frölunda var favoritlaget och kusinen Fredrik hade gått där och det var det han hade inpräntat i huvudet att han ville. När han gick i åttonde klass blev han kontaktad av en Frölundaledare så det blev det naturliga steget att börja på hockeygymnasiet i Frölunda.

Tränade då och då med Frölunda innan han började på hockeygymnasiet

När Joakim hade skollov på högstadiet passade han på att åka ner och träna med Frölunda för det tog inte mer än en timma med bil till Göteborg från Munkedal. Han fick även bo hos sin kusin Fredrik i Göteborg men också hos Kalle Olsson ibland när han tränat med seniorerna. I 3 år gick han i hockeygymnasiet och de två första åren på skolan så fick han vara med i Frölundas J20 lag. Han var också med i J 18 laget ett tag.

Det tredje året på gymnasiet så var han utlånad till Borås som då gick upp i allsvenskan. Det blev ett väldigt pendlande mellan Göteborg och Borås men det gick bra berättar Joakim. Samtidigt var det en bra inskolning att spela seniorhockey i så pass tidig ålder berättar han vidare. 2006/07 och 2007/08 tar han guld med Frölunda i JSM i J20 laget. 2008 och 2009 är han även med i JVM och tar silver både åren efter förlust mot Kanada i båda finalerna. I finalen i Tjeckien förlorade de mot Kanada på övertid och året efter i Ottawa fick de stryk med 4-1 och Joakim berättar att det var nog en av de häftigaste matcherna han spelat.

Kanada älskar sin hockey och JVM är så stort för dem. Tyvärr så gick det inte Tre Kronors väg i den matchen och det var synd berättar Joakim. Efter gymnasiet börjar han spela med Frölundas A-lag. Han tar en ordinarie plats och blir kvar två år i Frölunda

2007 blir han draftad av Detroit

Vi kommer in och pratar om när han blev draftad av Detroit 2007. Det är det laget som kommer sist i NHL som får välja först. Joakim var på plats i Columbus och berättar att det var både häftigt och nervöst. Han satt där och väntade och som 88:e spelare blir han draftad av Detroit Red Wings. Alla lagen hade varsin plats nere på rinken och Joakim fick gå ner från läktaren till rinken och hälsa på Detroits ledning med allt ifrån tränaren till Mike Babcock. Joakim berättar att man sitter där och väntar och funderar vem som kommer att välja honom. Samtidigt berättar han att han hade Detroit som favoritlag innan så för Joakim var detta helt fantastiskt.

2010 börjar den stora resan till Detroit

2010 skrev han under kontraktet med Detroit och som nybörjare skriver man på ett standardkontrakt på 3 år som är ett tvåvägskontrakt. Dels så är man knuten till Detroit men också till farmarlaget Grand Rapids Griffins. Det blev först ett träningsläger för Joakim när han åkte över 2010 och efter det så formade de laget. Hela sitt första år spelade Joakim i farmarlaget och det var en omställning berättar han. Dels så var han ensam svensk och i ett nytt land och även om engelskan var okej så blir det ändå att man inte förstår allt. Det gick lite knackigt fram till jul men efter det så släppte det berättar han vidare. Han börjar nu trivas bättre och bättre och det märks också att det börjar gå riktigt bra i farmarlaget för Joakim. Under den andra säsongen 2011 får han chansen att spela fem matcher för Detroit Red Wings.

Debuten med Detroit Red Wings blev på hemmaplan i Detroit

Sin första NHL-match spelade han i Detroit mot Saint Louise den 27 december 2011 och berättar att han var lite nervös inför debuten. Men efter första bytet så släppte det och han var inne i matchen. Att gå in på en NHL-rink i Detroit och spela med bl.a. sin idol Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström, Tomas Holmström och Niklas kronwall och alla andra spelarna i laget som han sett upp till är svårt att förklara och det var en konstig känsla i början. Sen blir det en vardag när man kommer in i gänget och man blir kompisar med de man spelar med.

Hösten 2012 var det lockout i NHL

Alla yngre killar på tvåvägskontraktet fick spela AHL under NHL-lockouten 2012. Joakim spelade för Grand Rappids igen. AHL-ligan blev väldigt bra när NHL lockouten pågick. I januari 2103 avslutades lockouten och NHL drog igång igen. Tyvärr var Joakim knäskadad när NHL äntligen kom igång igen och hade fått indikationer på att han hade en plats i Detroit Red Wings. Efter 3 veckor var han frisk från sin knäskada och blev uppkallad direkt till Detroit och spelade i där resten av den säsongen. Det gick väldigt bra och han fick mycket istid. I sin nionde NHL-match gjorde han sitt första mål mot Anaheim Ducks och den svenske målvakten Viktor Fasth från Vänersborg som stod i målet. Pucken har han hängande inramad i sin lägenhet i Detroit. Han fick en tavla med pucken, laguppställningen och matchprogram och en bild när han gör målet; ”Den tavlan kommer nog till Sverige någon gång” säger Joakim.

Tog sig till slutspel

De tog sig till slutspel och vann mot Anaheim i första rundan men åkte ut i andra omgången mot Chicago i sjunde och avgörande match och de gick och vann Stanley Cup den säsongen. De var en hårsmån från att slå Chicago. Där tog säsongen slut med Detroit men Joakim och Gustav Nyquist blev nedkallade till Grand Rapids för att fortsätta slutspelet som pågick för fullt i AHL. Gran Rapids gick och vann hela turneringen och det var stort. Efter det blev det uppehåll och efter någon vecka i Detroit reser han hem och spenderar sommaren i Sverige och besöker gärna Lysekil ihop med sin flickvän.

Joakim har spelat mycket hockey i Gullmarsborg i Lysekil

När jag får kontakt med Joakim första gången har han precis varit här en dag på Vikings hockeyskola och spelat med de yngre killarna. Han tycker detta är betydelsefullt för dels är det folk från Munkedal som har sina barn på hockeyskolan i Lysekil och samtidigt är det kul att få dela med sig av kunnande och kunskap och ge inspiration till de yngre. Han har spelat många derbyn i Gullmarsborg när Munkedal mötte Viking. Jag frågar Joakim om det var hårda eller snälla derbyn? Han skrattar och säger; ”Det var rätt lugnt och jag tror aldrig jag har förlorat i Lysekil, nä men skämt och sido så skojar jag bara, det var mycket roliga matcher i Gullmarsborg och Lysekil”. Han känner Ronny Carlsson på Bauer och när han spelade med Frölunda brukande han komma och hälsa på hockeyskolan i Lysekil.

10570610_10204549042025756_308336942_n
Joakim med killarna i hockeyskolan. Foto: Majsan Lyser.

 Skrev nytt tvåårskontrakt med Detroit Red Wings

Under förra sommaren 2013 skrev Joakim på ett tvåårskontrakt med Detroit Red Wings. Nu efter 3 år blev det ett envägskontrakt och då tillhör han enbart Detroit. Det görs trader men har man ett envägskontrakt så tillhör man NHL. Det blev spel med Detroit hela säsongen och de gick till slutspel men drabbades av väldigt mycket skador där bl.a. Henrik Zetterberg var skadad. De blev utslagna av Boston i första rundan. Nu är han hemma och tränar i Frölundaborg med andra NHL-spelare.

Vi kommer in och pratar om resandet i NHL och det är nog det som är det svåraste berättar han. Det är svårt att komma in i rytmen och man kommer hem sent på nätterna och spelar sena matcher så det är det som är det svåraste. Det är oftast fyra matcher i veckan och det är ett tight schema. Samtidigt är det väldigt långa resor i Nordamerika och alla resor blir med flyg. I AHL var det buss som gällde.

Peter Forsberg var idolen i tidig ålder

När Joakim växte upp hade han Peter Forsberg som idol och han minns att han sprang ner och kollade text-tv:n hur det hade gått för Foppa i NHL. I tonåren var det Henrik Zetterberg som var den han såg upp till och nu har han spelat med honom.

Förra året var det åtta svenskar i laget och det blir lite så att man umgås mer med svenskarna på något vis. De pratar hela tiden engelska i omklädningsrummet och det är i respekt för de andra. Jag frågar Joakim vad som är höjdpunkten hittills i karriären och han berättar att det är NHL-debuten och första NHL-målet. Även vinsten i AHL rankar Joakim högt och vinsten med Frölundas juniorer i JSM. Framtidsdrömmen är att han skall etablera sig i NHL och han har gjort över 100 NHL-matcher hittills. Är man i NHL så vill man vinna Stanley-Cup och det är alla hockeyspelares dröm därför är det väldigt viktigt nu att etablera sig som NHL-spelare.

Hoppas på en debut i Tre Kronor som senior

Han har ännu inte fått göra debut som senior i Tre Kronor ännu, men som junior har det blivit många matcher. Vi pratar om det här med hockey-VM och att NHL-spelare ibland tackar nej till det och det förstår han. En del spelare kanske har lite skavanker efter NHL-slutspelet och har spelat halvskadade och är väldigt mörbultade och därför orkar det inte satsa på ett VM om man inte är helt kry. Att spela för sitt land är en jättestor grej och en ära men då skall man vara utan skador om man skall tillföra laget något. Samtidigt så hoppas Joakim att gå långt med Detroit och vinna Stanley-Cup. Runt 1:e september åker han till Detroit och sedan blir det träningsläger den 18 september på Traverse City som är en Camp som ligger i Michigan och där skall laget tas ut.

Vad gör Joakim på fritiden?

Någon större fritid finns inte berättar Joakim. Har man en ledig dag så tar man det ganska lugnt och umgås med de andra svenskarna ibland. Man åker hem till någon eller bjuder hem någon på middag. Det kan också bli bio eller Tv-spelsturnering med killarna. Baseboll har han varit några gånger på i Detroit och det laget är jättebra och heter Detroit Tigers och har samma ägare som hockeylaget.

Jag frågar om klimatet i Detroit VS. Sverige? Han berättar att det är kortare höst och vår, och sommaren kan vara väldigt lång fast det slår om väldigt fort till vinter när den väl kommer och i vintras var det rekord i köld så skolorna fick stängas i en vecka p.g.a. kylan. Snittvintern är mycket kallare i Detroit än den är i Bohuslän.

Jag önskar Joakim ett stort lycka till och ett stort tack för att han ställde upp på en intervju och jag får säkert anledning att återkomma till Joakim längre fram. Det skall bli jättespännande att få följa honom i vinter. Vill också rikta ett tack till Majsan Lyser och Anders Friberg för tips och bilder. Stort tack!

En reaktion till “Idag får ni möta NHL-proffset Joakim Andersson på min blogg. Joakim som har NHL-kontrakt med Detroit Red Wings och som är uppvuxen i Munkedal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close