Idag får ni möta Mats Westling på min blogg!

Idag får ni träffa artisten Mats Westling på min blogg. Jag träffade Mats när han var och spelade på Bröderna Haaks ”FavvoFestival” i Hamburgsund för några veckor sedan och fick en väldigt rolig och mysig pratstund med honom i Haaks turnébuss.

IMG_1695
Mats Westling.

Mats Westling är född i Enskede i Stockholm den 27 juli 1962. Familjen flyttade efter några år till Göteborg och Partille och han berättar att de hade en Tandberg rullbandsspelare som hand använde för att träna på att lära sig göteborgska.

Mats berättar att han är uppvuxen i Göteborg och att det är det som är hemmastaden för honom. Han hade ingen koppling till Göteborg innan flytten, pappa hade släkten i Gävle och mamman hade släkten neråt Småland. Jag frågar givetvis om han håller på Brynäs eller Frölunda i hockey. Han skrattar och berättar att han håller på Frölunda.

Växte upp i Göteborg.

Musikintresset har alltid funnits där och han berättar att hans mamma Anita var jazzsångerska på 50-talet i bl.a. Stockholm. Hon sjöng bl.a. med Malte Lindemann på Nalen och andra kända Stockholmsställen. Pianot var det första som lockade Mats i unga år och sedan blev det gitarren som tog över mer och mer.

Han har aldrig läst musik på högskola, men berättar att släkten var nog lite tvedelad där då den ena sidan var väldigt akademisk och den andra var lite mer musik och det där har nog hängt med genom åren att man skall ha det lite torrt under fötterna. Mats läste 3-årig ekonomisk linje på gymnasiet och efter det läste han också marknadsförning.

Tog lektioner av Peter Almqvist.

Mats har inte gått någon musikskola utan tog lektioner i att bl.a. spela gitarr hos Peter Almqvist som var Mats första lärare i musik. Han var gitarrist till början av 80-talet då han gick med i syntbandet ”Strasse” där han spelade gitarr. Han gjorde lumpen på I 17 i Uddevalla samtidigt som de höll på att spela in plattan ”Följa John” i London med Midge Ure frontfigur i Ultravox som producent.

Mats berättar att han pendlade mellan grönkläderna på Bulid i Uddevalla och tog bussen till Göteborg och vidare med flygbussen till Landvetter och flög till London och spelade in skivan med Strasse. Det roliga i det här berättar han att det funkade så bra ihop och att han hade en major som var så fantastiskt förstående så han fick ledigt när han behövde det.

IMG_7589

 

Hoppar av Strasse och bildar Attaboy.

Mats och trummisen Kaj Zack i bandet Strasse bildar gruppen Attaboy. Attaboy fick en stor hit med låten ”Land of glory” 1986 och blev P3:s mest spelade låt under en period berättar Mats. I Attaboy blev Mats sångare. Attaboy påminde lite om Strasse fast det var mer gitarrer i i nya gruppen.

Med Strasse blev det några spelningar i England och mycket spelningar i Sverige och Norge. Attaboy låg på Skivbolaget WEA och hade självaste Harpo som producent. Sanji Tandan som var skivbolagsdirektör på WEA kom in och visade upp en singel och sa; ”Den här killen tror jag kommer att bli någonting” och det var Orups singel ”är du redo” berättar Mats.

 

Satsade på en solokarriär.

I slutet av 80-talet splittras Attaboy och Mats börjar så smått besluta sig för att satsa på en solokarriär. Han började skriva låtar och fixade och donade. En fransman som var kompis till Mats lyssnade på låtarna Mats hade gjort och frågade om han hade haft någon kontakt med Frankrike och för att göra någonting där. Nej det hade inte han så vännen till Mats som kontaktade en gammal manager i Paris som han hade jobbat med tidigare. Managern hade bl.a. upptäckt Patrick Hernandez med ”Born to be alive”. Det skickades material till Paris och en månad senare satt Mats och kompisen på tåget till Paris för att skriva avtal med managern.

 

Åker till Paris fattig som en kyrkråtta och skall skriva skivkontrakt.

Mats berättar att han vid denna tiden var ganska pank och och som tur var hade managern betalat tågbiljetten över till Paris. De kommer till Paris och åker ut till managerns hus. De finner sig till rätta och träffar mannen som verkar överdrivet framfusig och vill skriva kontrakt direkt med Mats. Han tjatade hela kvällen på att han skulle skriva under avtalet så Mats blev lite fundersam.

Mats kunde ingen Franska och ville att någon skulle läsa igenom det innan han skrev på. Managern bjöd på 100-årig Calvados som var helt underbar berättar Mats, men han tvekade på att skriva under. Det kändes inte alls bra och ju längre kvällen gick så tjatade mannen mer och mer. Dag 2 när de vaknar säger Mats till kompisen Emrik att vi drar det känns inte bra. De rymde från huset och tog en buss in till Paris. Som tur var hade Emrik lite pengar men Mats var nästan barskrapad.

 

Tog in på ett billigt hotell.

De sista kronorna spenderade de på vin och löksoppa och hade jättekul berättar Mats vidare. När de nu ändå var i Paris och hade med sig demo och material så besökte de en annan kompis till Emrik som hade en studio i centrala Paris. De går dit och vännen till Emrik lyssnar på demolåtarna. Jean-Claude hette han som hade studion ihop med en kvinna och han gillade det han hörde. Han hämtar kvinnan och hon säger;”I like this music, this could be something for Christian”.

Christian var en amerikansk producent. De skildes åt den dagen och gick tillbaka till deras hotell och hade råd med varsitt glas vin berättar Mats och skrattar. Dagen efter är det panik…de har inga pengar. Mats funderar på att ringa till mamma och fixa lite pengar. De går till studion i centrala Paris och träffar Claude och kvinnan.

Skriver skivkontrakt.

Claude berättar att den amerikanske producenten var överväldigad och samma dag skriver Mats på kontraktet. Studion som låg precis vid Champs-Élysées där både bl.a. Rolling Stones och Tina Turner hade spelat in skivor. De blev inbokade vid ett hotell vid triumfbågen och i restaurangen alldeles intill hotellet var allt betalt.

Det var skaldjursplatåer och gratis drinkar så de levde som prinsar berättar Mats. På kvällen firade de och Mats ringde killarna i bandet och berättar att de skall komma till Paris om en månad och spela in. Tre månader tillbringade de i Paris och det var en bra period för alla som var med tillägger Mats.

Fick nytt skivkontrakt med ett svenskt bolag.

1995 hade Mats och bandet en spelning i Halmstad. Det kom fram en snubbe som hette Jojje och pratade med Mats. Jojje var gitarrist och gav Mats tipset att höra av sig till Bobby Ljungren som jobbade för skivbolaget Lionheart. Han skickade över material och skrev kontrakt med Lionheart hösten 1995. 1996 släppte Mats singel ”In the garden” och det blev hela sex TV-framträdande med den låten och den sålde väldigt bra.

Samtidigt här så börjar Mats jobba med Jill Johnson och skrev låtar som kom med på Jills skivor. 1998 i Melodifestivalen medverkade Mats på Jills låt ”Kärleken är”. Det blev vinst med ”Kärleken är” i den svenska uttagningen och resan till finalen gick till Birmingham i England. Det var kul berättar Mats och Jill var så trevlig. Mats berättar att han jobbade i flera år med Jill och var också ute på turné med henne. Peter Hallström låtskrivare m.m. och som också var med i kören till Jill när de var med i finalen i Eurovision Song Contest i Birmingham. Mats berättar att  alla blev hänvisade till greenroom och allt var en fruktansvärd procedur med säkerhetskontroller m.m.

Dana International var med det året och det blev bombhot mot Eurovision Song Contest stup i kvarten. Mats och Peter gick ut till greenroom och på vägen dit säger Mats till Peter att det hade varit gott med en öl. Jill hade ett ganska sent startnummer så de gick fram till några säkerhetsvakter och frågade om de visste om det fanns något ställe de kunde köpa en öl. Nej de visste inget ställe och de kunde inte gå utanför greenroom.

Mats förklarade läget och de fick okej att gå ut. Mats och Peter var de enda deltagarna som satt på den lokala puben och drack öl och tittade på de första bidragen innan det var deras tur att gå på scenen med Jill. Mats berättar detta och säger samtidigt att resan med Jill till Birmingham var fruktansvärt rolig.

 

Första genrepet i Birmingham.

Mats berättar om första genrepet i Birmingham och de sa till dem att ni kan ta med er kläderna ni skall ha på er men ni behöver inte ha på er dem utan bara hålla upp dem under första genrepet för att se färgerna.

Mats och några andra hade kläderna på klädhängare och stod med kläderna och tittade på allt möjligt. Det som ingen sagt till honom och de andra var att Rapport filmade en stund av genrepet. I tidningarna stod det ”Synnerligen tråkig kör ”men det var ingen som hade sagt till kören att Rapport skulle filma på genrepet. Jill står och sjunger och kören har ingen närvaro alls. Det var en upplevelse med de reaktionerna det blev hemifrån berättar Mats och skrattar.

IMG_8254

 

Lämnade Lionheart för Universal.

Han släpper en platta på Universal som heter ”Landscape”. 2002 kom Mats in i en identitetskris och kände att inget var roligt längre och han gick in i den berömda väggen. Mats berättar att han fick ett sådant jäkla bryt på den kommersiella delen av branschen och kände att han inte visste vad skall han skriva om och vem han är.

Han blev sjukskriven i ett halvår och spelade inte någon musik alls och hade nog tänkt sig att aldrig mer spela musik. Han blev rätt folkskygg och förlorade all feeling för musiken och all glädje var helt borta och funderade på om han kunde göra något annat. En dag kom det sig att en kompis som heter Pontus Borg spelade på ett ställe som Mats besökte.

Mats hade inte spelat på cirka ett år efter det att han blev dålig.

Pontus frågade Mats om han inte ville komma upp och sjunga men Mats var fullt klar med att han inte ville det. Han fortsatte och tjata och till slut kunde inte Mats säga nej utan gick upp och sjöng och där lossnade det berättar Mats. Detta var på Lilla Sjöbaren i Haga. Den kvällen fattade Mats ett beslut och det var att han skulle fortsätta med musiken men bara göra det han ville själv. Skriva om det han vill skriva och gå sin egen väg utan att vara beroende av någon annan.

Nu börjar Mats skriva låtar till ”13 rätt” som kom 2005 och började samarbeta med bandet YaYaMen. De gav sig ut och gjorde en hel serie gig med Mats egna nya material som ingen hade hört förut. Mats berättar bl.a. om en spelning på Mortens i Uddevalla som de körde 2 X 40 minuter och det var ett bra drag.

I och med ”13 rätt” bestämde sig Mats också för att inte blanda in något skivbolag utan körde sin egen grej. Han har fått flera förfrågningar från olika skivbolag men tackat nej till det. Han vill ha full kontroll själv och trivs jättebra med det.

Med skivan ”13 rätt” så var det som att börja om för Mats.

Första singelsläppet inför releasen av ”13 rätt” släpptes redan 2004 och var en duett med Agneta Sjödin som hette ”Osårbara”. Mats har känt Agneta en lång tid och det var fantastiskt kul att få spela in den med henne. Mats blir så taggad av skivsläppet så han börjar redan nu skriva låtar till nästa platta som blev ”Café Jacob” som stamfiket heter i Haga där Mats bor. ”Café Jacob” släpps i februari 2008.

Mats släpper 2 singlar från detta album och har funderingar på att släppa en tredje. Samtidigt här så skall Mats och frun Madeleine åka på semester till Italien så det bestämmer sig för att släppa singeln ”Perfekt” för att se vad som händer. Under tiden Mats och Madeleine var i Italien började mailkorgen fyllas på och de fick reda på att låten spelades på flera olika radiostationer väldigt ofta.

Skivan började sälja som fan berättar Mats. Han berättar att han fått så många fina brev från folk om den låten och det är så kul tycker Mats och berättar att han har svarar på alla mail och brev han fått. Han blev väldigt glad för att få haft en hit med låten ”Perfekt” och det betyder väldigt mycket för honom.

2010 kommer nästa skiva ”Tack vare dig”.

”Tack vare dig” är inspelad på Ellös där Björn Olsson bodde i många år och där även Hans Asteberg är med och producerar. Hans har även hängt med på Mats andra skivor. Det var underbart att se kossorna gå utanför huset och beta när de spelade in skivan berättar Mats. Under åren har han hela tiden turnerat sedan skivsläppet med ”13 rätt” och det har ökat hela tiden.

Finland har också kommit in på kartan över spelningar och det började när singeln ”Perfekt” släpptes. Från nya albumet ”Fågelvägen” som släpptes i februari i år spelas två att låtarna flitigt i Finsk radio. Även i Norge börjar det bli mer och mer spelningar.

Utvecklingen av Spotify?

Mats tycker att som företeelse är Spotify helt fantastisk, han älskar Spotify och att kunna botanisera och upptäcka ny musik. Rent ekonomisk tycker Mats det är en katastrof även om det blivit lite bättre. Folk har Spotify i bilen, husvagnen och båten m.m. Han tycker att Spotify är här för att stanna och berättar att Stim och Sami gjort ett bra arbete med att få dem att höja ersättningen för varje spelad låt, men de måste få upp den mer så att det blir mer pengar till artisterna.

Framtidsplanerna för Mats är att spela musik, turnera och skriva mer musik. Mats är även med på en hyllningsskiva till Koster där överskottet går till Sjöräddningen. I Lysekil har Mats varit och spelat fast det var ett tag sedan sist. Förra gången var på The Old House Inn och Mats vill gärna komma till Lysekil och spela igen. På Havsbadet i Lysekil har Mats varit och uppträtt ihop med Cecilia Vennersten. Vi hoppas att Mats kommer till Lysekil inom en snar framtid och stort tack för att jag fick göra en intervju med dig det var en mycket trevlig och rolig stund. Ni som vill läsa mer om Mats kan göra det på länken till Mats hemsida här under.

http://www.matswestling.se/

bild (4)
Mats och jag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En reaktion till “Idag får ni möta Mats Westling på min blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close