Stefan Elofsson från Grundsund på Skaftö jobbar som nyhetschef på Radiosporten i Stockholm.

Det är rätt intressant att 4 personer från Lysekilstrakten jobbar eller har jobbat som chefer på Sveriges Radio. Dan Granlund från Brastad är kanalansvarig för P4 i hela landet, Monica Saarinen från Lysekil var chef för studio 1 i P1, Jan Andersson som jag gjorde en intervju med jobbade som rikschef på Ekot i Stockholm och idag får ni träffa Stefan Elofsson från Grundsund som jobbar som nyhetschef på Radiosporten på Sveriges Radio i Stockholm.

Stefan E
Stefan Elofsson.

Stefan och jag hade bestämt träff på Bottnavallen i Grundsund. Grundsunds IF har hemmamatch mot Skredsvik. Stefan älskar fotboll och har spelat i Grundsunds IF tidigare och är han hemma på Skaftö så går han på Grundsunds IF:s matcher. Vi sätter oss på en bänk bredvid planen och Stefan berättar att han är allt lite sugen på att vara med men att han inte får. Nu när han bor i Stockholm spelar han med ett lag där och fick nej från Svenska fotbollsförbundet att spela i två lag.

IMG_8141
Stefan på Bottnavallen i Grundsund.

Stefan växte upp i Grundsund och gick i skolan där till sjätte klass och därefter blev det högstadiet i Lysekil. Efter högstadiet sökte han till en teknisk naturvetenskapliglinje på gymnasiet.  Efter gymnasiet kom han in på Chalmers men valde att göra lumpen innan han fortsatte sina studier. De höll platsen till Stefan men han ångrade sig på vägen och sökte in till journalisthögskolan i Sundsvall år 2003. Han visste inte i början riktigt vad han gett sig in på, det var ingen dröm eller tanke med att bli journalist, fast skulle han nu läsa till journalist så var det som skrivande journalist. Han fick en praktikplats på Radiosporten i Stockholm 2005. I ett halvår praktiserade han där och trivdes bra.

 

Under utbildningen i Sundsvall passade han även på att göra lite studier i London och frilansa för radiosporten samtidigt. Fredrik Ljungberg spelade för Arsenal och Stefan passade på att gå på presskonferenserna på Arsenals träningsanläggning och se en del fotboll. Svennis var då även förbundskapten och Stefan kunde göra en hel del reportage från sin vistelse i London. Stefan har alltid gillat att resa så 2007 tog han och kompisen Andreas ”Kocken” Clarholm och åkte till bl.a. Australien och USA. De var bl.a. och tittade på Australien Open i tennis. Från 2006 till 2011 jobbade han på Radio Väst. Stefan berättar vidare att han ibland blev han utlånad till olika ställen och ibland var han i Uddevalla och jobbade, fast hans tjänst var hela tiden i Uddevalla. På Radio Väst i Uddevalla har han varit reporter, sportreporter, programledare m.m.

 

Han blev även utlånad till radiosporten och refererade hockey på kvällarna från Scandinavium när Frölunda spelade. Cirka 50-60 matcher har han gjort i Scandinavium. Lika många matcher har det blivit med Göteborg och Gais i fotbollsreferat berättar han. Det var roligt med väldigt slitsamt, det blir många sena kvällar. För 1 ½ år sedan sökte han jobbet som nyhetschef för Radiosporten och flyttade samtidigt till Stockholm från Göteborg.

 

Den tidigare nyhetschefen Annica Greve Duncan slutade och flyttade till USA och Stefan fick jobbet. Som nyhetschef berättar Stefan att han kommer in först av alla och kollar av vad som hänt inom sportens värld under natten, vad som kan tänkas hända under dagen och planerar hur dagen skall läggas upp. Ofta är det någon som skall ha en presskonferens under dagen om någonting. Det kan även vara något som står i någon tidning som de vill jobba vidare med. Aftonbladet och Expressen är bra på att hitta nyheter och då gäller det att hänga på där. Han tittar vilka reportrar som är tillgängliga och sätter dem i arbete. Han planerar även sportextra som går på kvällstid som enligt en ny mätning är Sveriges största radioprogram. ”Det är kul att jobba med det” säger Stefan. De handlar om att vilken match de skall bevaka mest och om de skall ha någon intervju med någon innan matchstart. Sen planerar de även om det skall vara någon intervju efter matcherna. Han börjar jobbet strax innan 8 på morgonen och de flesta reportrarna kommer in vid 9:30 tiden ungefär. Sedan jobbar han på till 18-19 tiden på kvällen.

Stefan Studio
Stefan i studion.

Jag frågar Stefan om han har någon förebild? ”Nej inte direkt, jag har ju aldrig haft någon släkt eller liknande som jobbat som journalist utan det blev väl så att när man kom in i yrket så var det nog Lasse Granqvist som stod i en klass för sig om man pratar sportjournalister, men sen finns det väldigt många duktiga allmänjournalister på Sveriges radio”. Jag frågar om roliga minnen. Tiden i London 2006 var väldigt rolig. Han fick sitta ner och prata med Fredrik Ljungberg och Thierry Henry bl.a.

Radiosporten gjorde stora grejer av intervjuerna och då Stefan var ny inom branschen så var detta väldigt roligt. Jag frågar om han besökte Wimbledon under London tiden? ”Nej men däremot har jag en tennisboll därifrån som jag fick av Sofia Arvidsson”. När han jobbade i Uddevalla så följde han Ljungskile när de gick upp i allsvenskan och det var väldigt spännande och roligt berättar han. Liverpool är Stefans lag och ÖIS är det svenska laget som står Stefan närmast. Han säger, ”Vi håller på ÖIS i vår familj, tyvärr är det väl inte mycket att skryta med nuförtiden”.

 

Jag har hört Stefan flera gånger när han jobbade på Radio Väst och frågar om han gillar Bruce Springsteen? Stefan svarade ”Jag brukade slänga in en Springsteen låt när jag sände, men det är preskriberat nu” säger han och skrattar. Bruce Springsteen är en stor favorit, 17 konserter har Stefan sett med honom i Europa. Jag frågar om han har gjort något misstag i direktsändning. ”Det finns några, ibland råkar man säga fel”, Han minns en av sina första sändningar på Radiosporten där det skulle komma reportage med datorn hade hängt sig. Han fick sitta i fem minuter och hitta på sändningen utan manus och försöka prata om nyheterna de hade. Det blev katastrof, Stefan stakade sig och nästa dag i Svenska Dagbladets radiokrönikas spalt skrev krönikören hur dåligt det hade varit men nämnde som tur var inget namn. Tekniken fungerade inte så det var ingen på Radiosporten som la skulden på Stefan.

Stefan hade den krönikan på sin väg rätt länge efter det och idag kan han skratta åt det. På en tidning kan man ju be olika personer korrekturläsa, men sitter du i en direktsändning så är det direkt. Roligaste intervjun? ”Det är svårt, hockeyspelare som spelat i NHL brukar vara väldigt lätta att intervjua och Mikael Renberg som då spelade i Luleå var väldigt trevlig att intervjua, han var ett föredöme och även om de hade förlorat och var skitsur ställde han alltid upp”. Stefan har intervjuat mängder med personer, Kungen, Sebastian Larsson, Fredrik Ljungberg, Thierry Henry, Kim Källström och flera personer inom landslaget, Emma Gren, Christian Olsson, Bröderna Sedin, och Loui Eriksson m.m.

Stefans största idrottsförebild Är Peter ”Foppa” Forsberg som han pratat med men inte intervjuat. Han var stor på hockeyplanen och en av världens bästa ishockeyspelare. Även efter sin karriär stöttar han sitt lag Modo och det är stort. Sista frågan jag ställer är: Är det någon du inte har intervjuat som du skulle vilja intervjua? ”Steven Gerrard skulle jag vilja gjort en intervju med”. Stefan berättar att nästa år åker han till de olympiska vinterspelen i Sotji i Ryssland och jobbar. Det låter hur spännande som helst.

Stort tack Stefan för att du ställde upp och lycka till i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close