Segelfartyget T/S Kvartsita

I det lilla samhället Fiskebäckskil på Skaftö ligger skolfartyget T/S Kvartsita. Jag var nyfiken på hur Kvartsita hamnade i Fiskebäckskil så jag tog kontakt med föreningen ”För Fulla Segel” som berättade för mig om dess historia och vad de har för framtidsplaner. Jag bestämde träff med Georg Iseland som är ordförande för stiftelsen ”Skaftökuttern” som visade mig runt på Kvartsita. Hon ligger nu vid kajen i Fiskebäckskil för underhåll innan sommarens seglingar.

Kvartsita under segel utanför Grundsund
Foto: Lena M Hermansson

Föreningen ”För Fulla Segel” bildades 1985. Det var när de hade en studiecirkel om Skaftös sjöhistoria som de bestämde att de skulle bilda föreningen. Studiecirkeln hade hyrt M/S Atene under några år för att testa på hur det var att segla dessa större skutor. De bestämde att de skulle köpa in ett eget segelfartyg till Skaftö. Våren 1986 så köpte föreningen skutan ”Bono”. Bono hette egentligen Kvartsita från början när de byggdes, därför ändrades namnet tillbaka till Kvartsita. Kvartsita byggdes i Skåne 1945 som motorseglare med galeasrigg. Fraktfartyget skulle användas till att frakta råmaterial från Vänern. Den skulle klara sträckan Göteborg-Höganäs i öppet vatten och utöver detta skulle de kunna drivas med minimal bränsleförbrukning. Tyvärr så togs hon ur bruk för det blev billigare att frakta lasten med lastbilar. 1953 såldes hon till Farsund på Sörlandet i Norge. Fartyget fick då namnet Bono och byggdes om. De ersatte masterna med kran och styrhytt. Från Farsund gick hon sedan med olika typer av last på Norges västkust, främst salt och virke.

IMG_6222
Kvartsita vid bryggan i Fiskebäckskil.
IMG_6260
Georg Iseland med Kvartsitas ratt.

Renovering.

1986 kom alltså Kvartsita till Skaftö. Nu startades en stor renovering av skeppet. Kvartsita renoverades till att bli en skonare. Ett antal mål fanns med renoveringen. Salongen skulle rymma kojplatser för en skolklass, möjlighet skulle finnas att segla med rullstolsburna, och för att få största möjliga segelarea skulle kölen förstärkas med en extra järnköl. 1987 var hon klar. Hon invigdes på midsommardagen med pompa och ståt. Den första längre seglatsen gick till Råå samt Höganäs där hon visades uppför de som tillverkat henne och visades även upp för sin förste ägare. Under åren har hon besökt de flesta hamnar längs Kattegatt och Skagerrak. Hon har även seglat i Östersjöområdet. Hon har även medverkat vid olika race såsom Västkustens Segelskuteträff (VSST), Nordisk seglats och Tall Ships Race. Tall Ships Race har tagit henne till bl.a. Newcastle år 1993 och Flensburg år 2000. Den 28 maj 2002 så blev hon K-märkt av Statens Sjöhistoriska museers fartygsråd och är även klassad som traditionsfartyg av Sjöfartsinspektionen. Det finns 26 kojplatser på Kvartsita. De som är med och seglar deltar i alla delar av arbete som utförs ombord. Nyckelbesättningen består av däcksbefäl, kock och skeppare.

IMG_6273
Här håller Wincent Englander på med underhåll av Kvartsita.

Underhåll.

Just nu ligger Kvartsita vid kaj. Det är nu de håller på med underhåll och även utbildning av besättningen ombord. Även om löpande underhåll är en naturlig del av segling så finns det mycket som bara kan göras när fartyget ligger still. Därför ordnas under vintern ett tiotal ”arbetshelger” dit alla är välkomna. Under dessa helger riggar de av alla segel, rep och block och täcker båten för att skydda den från väder och vind. De lagar sådant som gått sönder, slipar och lackar för att göra henne vacker, tätar och ser över el och maskin.

IMG_6276
Georg visar runt på Kvartsita.
IMG_6271
Allt slippas och lackas ombord.
IMG_6295

Verksamheten.

I början av maj så täcks Kvartsita av och görs klar för segling. De har Lägerskolor, klassresor, företagsseglingar och även en del kalas och bröllop som firas med en seglats. I år är det tänkt att Kvartsita skall segla på Vänern i 3 veckor.  Mellan den 8-juli och 13 juli med utgångspunkt i Karlstad ska de  besöka Vänerns främsta pärlor. Seglingen kombinerar härliga dagar till sjöss med ett eller annat intressant studiebesök i land. Förhoppningsvis hinner de även besöka den hamn som Kvartsita byggdes för att frakta sten ifrån. Seglingen passar de som vill ta med hela familjen på en semesterresa utöver det vanliga berättar Georg Iseland. Han berättar även att det blir juniorseglingar för de mellan 12-18 år 15 juni-20 juni.

Äventyrsseglingar blir det 29 juni-7 juli för de som fyllt 14 år och uppåt. Det blir en långsegling från Göteborg genom Göta Älv och in till Karlstad. Här blir det även nattseglingar och Kvartsita skall även gå genom slussarna i Trollhättan.

Den 14-20 juli blir det vuxensegling. Sista etappen på deras Vänerturné tar dem först ett par dagar över Sveriges största sjö där de övar upp sina seglingskunskaper. Därefter passerar de slussarna i Trollhättan, glider ner för Göta Älv och avslutar kalaset med att uppleva Bohusläns vackra kust. Seglingen passar de som är över 18 år som vill ha en riktig utmaning, oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren. Vilket fantastiskt sommarprogram måste jag säga. Ja säger Georg det här är en storsatsning som görs.

De som vill prova på endagarsseglingar så går det också bra berättar Georg vidare.  För er som bara vill ha ett smakprov på livet till sjöss rekommenderar Georg att följa med på en av deras endagarsseglingar. Dessa varar mellan 9:00-16:00 och fika ingår i priset, men medtag egen lunch. Åldersgränsen för att följa med är 12 år, från 5 år i vuxens sällskap. Dessa datum kommer det att vara endagsseglingar: 25 Juli, 27 juli, 28 juli, 1 augusti, 3 augusti och 4 augusti. Ni som vill läsa mer om dessa seglingar kan göra det på Kvartsitas hemsida och där går det också bra att anmäla sig.

IMG_6186
Föreningens lokal i Fiskebäckskil.
IMG_6197

Livet ombord.

Besättningen på Kvartsita är uppdelade i babords och styrbords vakt. De som följer med kommer tilldelas ett skeppsnummer och sedan ingå i en av dessa vakter. Arbetet ombord delas upp i skift om fyra timmar där de båda vaktlagen turas om att sköta fartygets framfart – fyra timmar vakt, fyra timmar frivakt. Observera att ‘frivakt’ inte alltid betyder ‘ledig’. Under frivakten bedrivs nämligen undervisning i sjömanskap, navigation och liknande. Man sysslar också med allt annat som hör till livet till sjöss. I de fall det förekommer nattsegling på etappen fortsätter vaktgången över natten och frivakten sover då.

De kommer att få hjälpa till med det mesta ombord: hissa segel, navigera, matlagning, styra, fartygsunderhåll och beslå segel. Om det är något man inte förstår eller undrar över finns alltid nyckelbesättningen där för att lära dem allt de kan. Denna nyckelbesättning består av en skeppare och en bästeman (styrman) som har det övergripande ansvaret ombord, ett antal instruktörer som är arbetsledare och har hand om lektionerna ombord samt oftast en kock som håller alla mätta och glada.

Ombord sover man i väggfasta kojer i en gemensam sovsal – salongen. Kojerna har tygförhängen som ger en plats att dra sig tillbaka till för lite privatliv. Kvartsita har tre toaletter varav en rullstolsanpassad samt ett tvättrum med handfat, men ingen dusch. Duschar gör de istället i gästhamnar som passerar när man går i land. Allt kranvatten ombord är drickbart. Byssan (köket) är utrustad med gasoldriven varmvattenberedare, spis och ugn. Där finns även en vanlig hushållsfrys samt ett större kylfack.

Kvartsita är ett segelfartyg och är helt beroende av väder och vind, så bli inte förvånad om en dagsplan plötsligt ändras. Den enda garanterade hamnen är den där man ska mönstra av. Men detta gör det också möjligt att ge de som är med den bästa möjliga upplevelsen under de rådande förutsättningarna.

IMG_6190

Framtidsplaner

Jag frågar Georg Iseland hur framtiden planeras för kvartsita. Under en 10-årsperiod så har de bytt fören, akterspegeln och babordsidan. Nu har de styrbordsidan som skall bytas ut enligt krav från Transport. Ungefär en miljon kostar det att byta ena sidan. De pengarna har de inte just nu men genom olika fonder hoppas Georg och föreningen kunna få in de pengarna till arbetet. Planen är att hösten 2014 att få upp henne på varv och att hon skall vara klar till våren 2015. Om detta går vet inte Georg ännu. Men jag hoppas verkligen någon sponsor kan skjuta till pengar så detta löser sig. För vad vore Fiskebäckskilshamn utan Kvartsita. Detta underbara fina skolfartyg.

IMG_6299
Fiskebäckskil och Östersidan.

Stort tack till Föreningen ”För Fulla Segel”  för att jag fick komma och besöka er. Tack Georg Iseland, Tack Lena M Hermansson för att jag fick låna fotot på Kvartsita.Vi bestämde att jag skulle få följa med på en endagssegling i sommar. Jag återkommer med mer info om Kvartsita längre fram. All fakta kommer från Kvartsitas hemsida.

Ni som vill läsa mer om Kvartsita kan göra det på deras hemsida T/S Kvartsita

eller på facebook Kvartsita på facebook

IMG_6179
Kvartsita i Fiskebäckskilshamn.

3 reaktioner till “Segelfartyget T/S Kvartsita

 1. Georg Iseland 3 mars, 2013 — 20:30

  Tack Glenn
  Underbart vi är ute 🙂

 2. Johanna Lindberg 4 mars, 2013 — 12:30

  Kul att se repotaget! Det blev riktigt bra!
  Vill du ha fler bilder på Kvartsita under segel så hör av dig 🙂
  // Johanna (Instruktörselev på T/S Kvartsita)

 3. Fint reportage Glenn 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close