Cake Cowboy har öppnat i Lysekil

Lysekilskillen Markus Lundqvist är tillbaka i Lysekil efter flera äventyr både i Sverige och utomlands. Markus som ni säkert känner igen från Dessertmästarna på kanal 5, där han medverkat två gånger. Markus skapade något som heter Cake Cowboy och gjorde stor succé med detta i Kivik.

Att det blev Cake Cowboy började med en Squaredance uppvisning, där Markus efter uppvisningen gick ner till Mälarpaviljongen i sin cowboymundering och tog ett glas vin. Där träffade han ett par som ropade; ”en cowboy, Wow”. De började prata och blev kompisar på Facebook.

Efter ett tag fick Markus ett meddelande att de ville att han skulle göra tårtan till deras bröllop. Han gjorde en prototyp på hur han hade tolkat deras idé och träffades. När brudparet kom in så utbrast bruden; ”Markus, you are my Cake Cowboy!”. Där i den stunden kom namnet som idag är Camilla och Markus företag.

2019 blev de nominerade till ”Årets vardagshjältar” på QX Gaygalan. De vann inte men var en av fem nominerade. Nu är han tillbaka på hemmaplan tillsammans med bästa kompisen Camilla Carlsson från Stockholm och har öppnat upp Cake Cowboy i Södra Hamnen i Lysekil. Camilla har släkt i Ljungskile så hon har också en anknytning till närområdet.

Markus och Camilla

Butiken ligger vid Södrahamngatan i Lysekil

Jag träffade Markus och Camilla i deras butik på Södrahamngatan i Lysekil och fick en pratstund med dem. Markus är född och uppväxt i Lysekil och började sin karriär på restaurang Colosseum här i Lysekil som ung.

Markus gick gymnasiet i Uddevalla och läste till bagare och konditor och gjorde sin praktik på Björsells här i Lysekil och Jönssons Konditori när det låg i Pumphuset. Efter studenten så ville han jobba med köket och flyttade till Göteborg och gick en kockutbildning där.

Började jobba på restaurangerna på avenyn i Göteborg

Han berättar att han jobbat på Tvåkanten, Sjömagasinet, Babar och Trädgårn med bröderna Dahlbom med mera. Efter Göteborg så blev det Oslo i Norge.

Där sökte han sig till Bagatell som är en tvåstjärnig restaurang i Guide Michelin. Efter det så kom Markus i kontakt med Terje Ness som 1999 vann Bocuse d’Or. Markus blev Terjes konditor och fick samtidigt göra några böcker ihop med honom.

Markus startade även upp två bistron och två bagerier med Terje i Norge, där han var dessert och bageriansvarig.


Flyttade till Stockholm och började jobba på Chokladfabriken

Efter Norge så var han tillbaka i Sverige och jobbade som konditor. Det är där han har fått sin inspiration av choklad ifrån. Urban Deli fick nys om Markus och ville att han skulle starta upp ett nytt bageri för dem.

Startade Sveriges och världens första surdegshotell

Problemet i början var att det kom inte så mycket folk, men de satte en plåt i fönstret med att de inom kort skulle öppna upp världens första surdegshotell. Dagen efter kom det ut i Metro i hela Sverige. Så satte den resans i gång säger Markus och skrattar. Camilla flickar in med; ”att det bor många journalister i Stockholm”. Markus berättar att till och med New Yorks Times hörde av sig.  


Markus hamnade i psykisk ohälsa

Markus berättar vidare att han hamnade i psykisk ohälsa eftersom han bland annat har prestationsångest. Han gick i väggen. Tanken var att han skulle hålla kurser, vinna Årets Konditor och jobba heltid. Till slut så sa Markus kropp ifrån och han hamnade på Sankt Görans Sjukhus. Uppe i den psykiatri grejen som han hamnade i så insåg han att han hamnade i samma cylindrar hela tiden.

Ville bryta mönstret och flyttade till Skåne

Han kände att han ville bryta mönstret och flyttade till Skåne. Markus hade en god vän som hade hästar i Skåne och tog tjänstledigt från sitt jobb i Stockholm och flyttade till Skåne. Efter ett tag kunde inte Markus sitta still. Han började åka runt i Skåne och var på Österlen och Kivik med mera.

Under resan gång kom han i kontakt med Kronovalls vinslott och där började Markus som kock och gjorde tårtor till de bröllop som de arrangerade. Han åkte runt på konstrundan i Skåne och hamnade i en chokladbutik som hette Lödahus Chokladkultur. Där träffade Markus en kvinna som ville sälja sitt företag. Där såg han en öppning på att bli egen företagare.

Markus sålde sin lägenhet i Stockholm och började bygga det som han stod för. Han började själv men insåg ganska snart att han behövde hjälp. Då ringde han sin kompis Camilla som tackade ja till att bli delägare med Markus.   

Utökade med tårtor och desserter

Från att bara göra choklad och praliner så utökade han sortimentet när han fick ta över alla tårtbeställningar av Kronovalls med tårtor och desserter. Markus berättar att han även gjorde en chokladdryck. Han ville jobba med hantverksmässiga produkter där han kunde göra allt från grunden och samtidigt utan tillsatser och bara använda ärliga råvaror.

Samtidigt växte de och utökade med olika delikatesser och tog in andra aktörer i deras sortiment som gjorde mathantverk. De hade även möjligheten att servera delikatesser både ute och inne under delar av året.Alla skall vara välkomna

Camilla och Markus trycker samtidigt på här att de alltid velat att alla skall vara välkomna och det spelar ingen roll vem du är, hur du ser ut och vem du älskar så länge du inte stjäl och slåss. Efter en del problem med hot och annat på grund av att de hissat regnbågsflaggan i Kivik, fick de mycket uppbackning och stöd av personer och företag i Kivik.

Men Markus kände att det gick för långt så efter ett antal år i Kivik så bestämde han sig för att flytta hem till Lysekil igen. Han kände att det var tufft att försvara sin identitet och kämpa på med att driva företag i Kivik. Han hade ingen anknytning dit och även det privata livet blev det väldigt tungrott.

Därför kände han att han ville flytta hem och efter att de lagt ut på bland annat på Facebook att de skulle öppna i Lysekil så har vi blivit överösta med att de är välkomna till Lysekil och det är Camilla och Markus väldigt glada över.

Medverkat i Dessertmästarna två gånger

Dessertmästarna är en tävling som man blir handplockad till. Det sändes på Kanal 5 och där var Markus med två gånger och slutade båda gångerna på fjärde plats. Han har inte tävlat tidigare och att bli ”Årets Konditor” föll ju när han inte mådde så bra.  

2016 var han med första gången och Markus berättar att vara med i en sådan tävling är lite speciellt för man utsätts för en ganska hård press. Det som man i vanliga fall skall få fram på ett par dagar för perfektionens skull, gör man i programmet på bara några timmar i en varm studio.

Det var en jättebra erfarenhet och man fick nya kompisar och kollegor tillägger Markus. Vidare berättar Markus att man hjälps åt under lediga stunder, men när gonggongen går så blir det tävling.

Markus medverkade även 2018 för att då tog man in fyra tidigare deltagare och då blev han en av de fyra. Camilla berättar att både Magnus Johansson och Sebastien Boudet har efter programmet varit och hälsat på i Kivik. Roy Fares också från Dessertmästarna känner Markus sedan tidigare och de har sprungit på varandra flera gånger i Stockholm under tiden han jobbade där.

Dessertmästarna säsong 6, Markus Lundqvist. Foto: Magnus Selander/Kanal 5


Choklad, tårtor, desserter och egen glass

Här i Lysekil kommer de att jobba med choklad som en grundpelare och Markus tanke är att göra choklad från böna till kaka. Man köper bönor och där börjar processen med att göra kakor i en liten skala till att börja med, sen får de se var de hamnar.

De kommer att jobba med Lögens Kvarn och baka på deras mjöl. De kommer även att jobba med Skals Gård och deras mjölk och Djupedals Gård med deras ägg. 

De kommer att göra tårtor som man måste beställa innan och kommer även att ha riktigt surdegsbröd på råg och även ett vitare bröd. Rågsurdegsbröd har Markus jobbat med hela tiden och det kommer att innehålla gryner, korner som solros, pumpa, lin, vallmo, raps, sesam och även kakaobönor.


Även desserter kommer man kunna beställa, men där berättar Camilla att kunden inte får bestämma sig ute på gatan utan komma in och höra sig för. Detta beror på att det beror på vad det varit för tårtbeställningar för att veta vad som hamnar i dessertglasen.

Samtidigt är det säsongsbetonat vad som är just för den säsongen och som man får tag på just då. Allt är inte tillgängligt året runt och till exempel bara för att de vill ha avokado hela tiden så skall man flyga dem från andra sidan jordklotet och det är inte hållbart i längden utan är på bekostnad på vår miljö och framtid.


De har även andra saker i butiken som must, lakrits, saft och mycket annat. De kommer även att tillverka egen glass som de kommer att göra på Skals Gårds mjölk och en chokladdryck med mera. Just nu så håller de på för fullt att bygga upp sin verksamhet här i Lysekil men allt är inte riktigt klart ännu.


Camillas mamma är från Ljungskile

Camillas mamma är från Ljungskile och hon har besökt Lysekil ett flertal gånger och besökt Havsbadet här och roat sig. Smögen och Marstrand har det också blivit. Camillas moster var intendent på Lyckornas Golfklubb.

Markus och Camilla avslutar med att de rört om i grytan på Österlen på grund av att de är två bästa vänner och man och kvinna. De bor ihop, driver företag ihop, har hund ihop och bevisar att man kan leva ihop i olika förhållande helt enkelt och kallar sig för en liten annorlunda regnbågsfamilj på det sättet.

Cake Cowboy kommer ha öppet året om här i Lysekil. Här kan du följa Cake Cowboy på hemsida och Facebook.6 reaktioner till “Cake Cowboy har öppnat i Lysekil

 1. ramonafransson 12 juni, 2022 — 13:21

  Det var ett mycket intressant reportage om en helt otroligt duktig man. Kommer förbi i Mysekil i slutet av juli och hoppas att vi ska hinna kika in i Cake Cowboy!

 2. Så fint. Kul med lite nytt i lilla Lysekil. Toppen !!🌹🌹

 3. Bara mentaliteten i att alla har rätt att älska vem man vill avspeglar sig med massa kärlek i bakverk, praliner, choklad, m.m. Fantastiska människor kan inte bli annat än full kreativitet ut i fingerspetsarna.

 4. Underbart reportage och jag önskar Camilla och Markus all lycka och framgång med deras fina företag.

 5. Wow, nu kommer jag absolut till Lysekil! Favoriter är nät blommor är med,både mat och bakverk gillar jag nör det är blommor med.
  Men allt övrigt ser ju fantastiskt ut!

 6. James Cagnard 13 juni, 2022 — 01:22

  Nice reportage Glenn, I was sold as soon as I read the word ”Chocolate” I´m definitely going to have a look in there! Good Luck to Markus and Camilla and all the best of success.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close