Idag får ni möta Lysekilskillen Viktor Niklasson som är professionell ”Visual Jockey”

Idag får ni möta Lysekilsgrabben Viktor Niklasson som är en professionell ”Visual Jockey”. I augusti nästa år flyttar Viktor till Hollywood för att gå i skola där och lära sig ändå mer om sitt stora intresse och det han vill jobba med i framtiden.

En ”Visual Jockey” är en som sköter de bilder på de ledskärmar som finns på t.ex. på en housefestival där bilder rör sig i takt med musiken som discjockeyn spelar. Viktor har en mixer kopplad till sin dator och ett program där han via mixern kan välja vad han vill som skall visas på de olika skärmarna.

IMG_3964
Viktor Niklasson framför den stora ledskärmen på housefestivalen i Havsbadet i Lysekil i somras.

Viktor Niklasson är född i Lysekil den 22 juli 1996. Började på Boviksskola sen vidare till Kronbergsskolan. Efter det blev det Gullmarsskolan och idag går han gymnasiet i Uddevalla inne på I 17 och gör det sista året där innan han åker till USA och Hollywood och läser vidare där.

Blev intresserad av musik i tidig ålder.

Musikintresset kom redan i tidigt ålder och det var rockmusiken som var det första han lyssnade på. Efter det blev det rapp, hiphop, techno, dubstep och sen blev det den housemusiken som finns idag. Idag finns det olika genrer i housemusiken. När han var 12 år så spelade han ”World of Warcraft” och fick uppdraget att göra hemsidan för den klubb de hade bildat med dem som var med och spelade ”World of Warcraft”. Han gjorde en webbsida och tyckte att detta var fruktansvärt intressant och började forska mer och mer i detta med hemsidor. Han lärde sig webbutveckling för att lära sig göra hemsidor och med det så lärde han sig även att jobba med Photoshop. Han lärde sig även att analysera olika koder i HTML, CSS, PHP och databasprogrammering och såg vad som hände när han tog bort något och ändrade i en kod. Alla andra kompisarna satt och spelade datorspel medan han satt och lekte med programmen.

Började med speedarts när han var 14 år.

Vid 14-års ålder börjar han med speedarts. Man spelar in sin skärm medan man designar något i Photoshop och det materialet tar man och gör mycket snabbare och sedan lägger man på någon musik.  När det är klart laddar man upp det på sin YouTube-kanal. Det var på detta sätt han träffade sin kollega Marko Stanojevic.  Till sin YouTube-kanal var Viktor tvungen att ha ett intro och nu jobbade han med att lära sig After Effects. Redan första året på gymnasiet så började Viktor producera videos till olika artister. Samma år 2012 öppnade han sitt UF-företag. Kompisen Marko och Viktor började diskutera detta med animationer och de tyckte att detta verkade kul och de började tillverka mer och mer animationer.

Här är den presentation som Viktor och Marko skickar ut om de får en förfrågan från någon. Väldigt imponerande.

Är VJ på Festivalen Insanity.

Det är på Insanity festivalen i Jönköping som allt börjar hända och här får han sitt stora genombrott. Viktor var VJ till diskjockeys som: Dimitri Vegas & Like Mike, Dimitri vangelis & Wyman och Sebjak m.m. De fick väldigt mycket beröm för sin insats i Jönköping och de börjar nu få mer och mer mail och fler följare på sociala medier. Idag kör de Visual effekts till de flesta som var på festivalen i Jönköping.

Detta har vuxit på bara något år och Viktor berättar att de låg helt rätt till i tiden med detta. Säsongen brukar dra igång i maj och det var vid 2013 som fler och fler arrangörer började få upp ögonen för LED skärmar och VJ:s. Hela förra sommaren var de mycket med Sebjak, Wayne & Woods och John de Sohn och körde Visual effects. Det blev också spelningar med Dimitri vangelis & Wyman. Det tar tid att producera Visuals. De har ett moln där de delar sina saker emellan sig berättar Viktor.

 Jobbar i ett program som heter Cinema 4D.

De har köpt in en ny render som gör att med rätt ljus och skuggor m.m. kan det se ut som att det är verkligt det de visar på skärmarna. Det tar tid att spara ut men det är otroligt roligt att jobba med, och det blir fantastiska resultat. Det har blivit turnerande både 2013 och 2014. De artisterna de har åkt mycket med i år är Otto Knows, Sebjak och Dimitri Vangelis & Wyman. Otto Knows har precis släppt en ny låt som heter ”Parachute” som spelas mycket på radion. Nu till hösten börjar det oftast lätta lite med spelningar och då börjar istället jobbet med att producera nya visuals inför våren.

IMG_2298
Här sitter Viktor i sitt rum hemma i Lysekil och jobbar med nya Visuals

 Gör Visuals till en dansk discjockey.

Discjockeyn Mike Hawkins från Danmark har de börjat jobba med. Han börjar bli väldigt stor berättar Viktor. De har haft ett möte med Paris Blohm och hans bolag är ”Interscope management” som har hand om artister som Eminem och Lady Gaga bl.a. Det händer väldigt mycket just nu. När de får en beställning på ett Visuals set så kan de som vill beställa den och skicka bilder och ett utdrag om artisten så de lär känna honom lite.

De får lyssna igenom musiken och det tar ungefär en månad att göra klart allt arbete. Efter att allt är producerat så laddas det upp till en server och sen kan det hämtas från den. Det blir stora filer och mycket hög kvalité. De är mer och mer som förstår att man måste ge publiken en show och inte bara musik, därför är det så kul att mer och mer har börjat hyra in ledskärmar till events berättar Viktor.

Janek-Magnusson-Photography
Sebjak i Sälen när det var ”Where´s The Party” med Carlsberg. Foto: Janek Magnusson

  Carlsberg kör housefestivalen ”Where´s the Party.

Viktor har spelat med Sebjak på bl.a. den populära ”Where´s the Party” tillställningen som bl.a. är i Sälen och uppträder och även på andra platser i Sverige. Annars så blir det väldigt mycket sommarspelningar. De har också kört ”Summerburst” i Göteborg och Stockholm både 2013 och 2014. 2013 var det Galavant och Otto knows och 2014 var det bara med Sebjak i båda städerna. Det finns något som heter ”November Light” som startade förra året och den går av stapeln i Stockholm och där har de också varit och spelat.

Han har också varit på Liseberg i sommar och var också på Bråvalla. Skolan han går på i Uddevalla är väldigt förstående att Viktor måste komma iväg och spela ibland. Han brukar alltid filma varje spelning och kan återbruka det som ett projektarbete på skolan om han skulle behöva det.

steve viktor
Viktor med Steve Angello.

Han har träffat Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Martin Garrix.

Steve Angello är den han gärna skulle vilja jobba med i framtiden och har träffat honom några gånger. Viktor berättar att som VJ måste man ha 100 % koll och fokus hela tiden. Den närmaste framtiden vet Viktor vad han vill och skall göra. När han gått ur skolan nästa vår så blir det att flytta till USA och Hollywood och gå i skolan där. Så i augusti 2015 flyttar han till Hollywood. Los Angeles är ett utav de största ställena i världen när det gäller housemusikshower så det kommer bli häftigt berättar Viktor. 

Han har också kört för artister som inte är discjockeys, bl.a. Tove Lo som han körde åt på Brännbollsyran i Umeå där han även körde åt stora Martin Garrix och Rebecca & Fiona. Som sista fråga frågar jag Viktor vad han tycker om Lysekil. Han älskar den här staden berättar han och tycker att det är få ställen som har sådan utsikt och han tycker det är så vackert här. Fantastiskt roligt att få prata med dig Viktor och jag kommer att hålla kontakten med Viktor och se vad som händer i framtiden. Det dröjer nog inte så länge innan Viktor är på de stora scenerna runt om i världen. Ni som vill läsa mer om Viktor kan göra de på deras hemsida där de gör reklam för sitt företag ”ThunderCode”

Fotona i detta reportage har Viktor givit mig tillstånd att använda.

2 reaktioner till “Idag får ni möta Lysekilskillen Viktor Niklasson som är professionell ”Visual Jockey”

  1. Riktigt bra reportage om en nisch som man inte trodde fanns. Man lär sig alltid något nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close